Gustaph @ Eurovision 2023: volg Eurovisiesongfestival op tv

Eurovision 2023 vindt deze week weer plaats! Het is alweer de 67ste editie van het Eurovisiesongfestival. De 42-jarige Gustaph vertegenwoordigt in Liverpool België met Because of you, nadat hij verkozen werd via de preselectie Eurosong 2023. Klik en ontdek alles over Gustaph & Because of you. Of lees verder over hoe je Gustaph @ Eurovision 2023 kunt volgen op tv, inclusief andere programma’s.

Documentaire Gustaph, de weg naar Liverpoel

De documentaire Gustaph, de weg naar Liverpool is te kijken op Eén en VRT MAX op woensdag 10 mei. Aan de vooravond van Gustaphs optreden in de halve finale vertelt de zanger aan Peter Van de Veire welke weg hij heeft afgelegd. Wie is Gustaph aka Stef Caers eigenlijk? Wist je bijvoorbeeld dat hij in 2006 en wereldhit had met de band Hercules & Love Affair*? Hoe heeft Gustaph zich voorbereid? En hoe beleeft hij het hele avontuur in Liverpool? Stef Caers vertelt zijn verhaal, van zijn eerste optreden als kind tot de laatste repetities en emoties op het Songfestival. Deze documentaire laat het volledige traject zien. Wat je kunt verwachten? Denk aan: exclusieve backstage beelden, archiefbeelden en een allerlaatste intiem interview met Stef Caers aka Gustaph. 

Gustaph @ Eurovision 2023

Gustaph (Stef Caers) treedt op in de tweede halve finale, die op donderdag 11 mei op tv te zien is. Hij is daar als vijfde act aan de beurt. Je kan de twee halve finales en de finale live volgen op Eén en via VRT MAX. Peter Van de Veire verzorgt het commentaar bij het songfestival. Radio2 zendt de finale ook live uit. Wij gaan er natuurlijk vanuit dat Gustaph de Eurovisiesongfestival finale gaat halen! Onderaan dit artikel lees je sowieso nog meer over de 67ste editie van het Eurovisiesongfestival, de wijze van stemmen in de (halve) finale en de gastoptredens tijdens Eurovision 2023.

Eurovisiesongfestival op tv kijken

Zowel de halve finales op dinsdag 9 mei (met de veelbesproken Nederlandse deelnemers Dion Cooper en Mia Nicolai), als donderdag 11 mei (met onze Belgische kandidaat Gustaph), en de finale op zaterdag 13 mei zijn live te volgen op Eén en via VRT MAX. De drie shows worden professioneel van commentaar voorzien door Songfestival-kenner Peter Van de Veire.

Peter Van de Veire

Elke uitzending wordt voorafgegaan door een korte update uit Liverpool. Mister Eurovision Peter Van de Veire brengt in enkele minuten een round-up en deelt allerlei nieuwtjes over de 67ste editie van het Songfestival. Wat zijn de laatste backstage verhalen? Hoe gaat het intussen met Gustaph? En wie zijn de kanshebbers om het songfestival te winnen?

Songfestival op tv kijken

Maar er staat meer op het programma dan alleen het optreden van Gustaph bij Eurovision 2023 en de documentaire over deze zanger. Hier een overzichtje. Hieronder meer over Het grote Songfestivalfeest en ABBA forever: the winner takes it all. Alle programma’s zijn te kijken op Eén met uitzondering van de documentaire Mia en Dion, missie Songfestival, die op NPO3 te kijken is.

  • Zaterdag 6 mei om 21.20 uur: Het grote Songfestivalfeest
  • Maandag 8 mei om 21.30 uur: ABBA forever: the winner takes it all
  • Maandag 8 mei om 22.18 uur: Mia en Dion, missie Songfestival (op NPO3)
  • Dinsdag 9 mei om 20.55 uur: eerste halve finale Eurovisiesongfestival, met de Nederlandse deelnemers Mia en Dion, die helaas de finale niet hebben gehaald)
  • Woensdag 10 mei om 21.25 uur: Gustaph, de weg naar Liverpool
  • Donderdag 11 mei om 20.55 uur: tweede halve finale Eurovisiesongfestival, met Gustaph
  • Zaterdag 13 mei om 20.55 uur: finale Eurovisiesongfestival

ABBA forever: the winner takes it all

Op maandag 8 mei kan je al in de juiste stemming komen met de muziekdocumentaire ABBA forever: the winner takes it all. Vijftig jaar geleden leerden de bezielers van ABBA – de band die in 1974 met Waterloo het Songfestival won en zo internationaal bekend werd – elkaar kennen. Veertig jaar geleden gaven ze hun laatste concert en twintig jaar geleden werd de musical Mamma Mia! een wereldwijd fenomeen. In deze documentaire vertellen de bandleden hun verhaal te vertellen, een verhaal dat begon nog voor ABBA echt is ontstaan. Alle grote hits passeren de revue, afgewisseld met interviews met de vier bandleden en talloze andere artiesten en nooit eerder vertoond beeldmateriaal.

Voor de ABBA liefhebbers / geïnteresseerden: heb je al een (gratis) Prime Video? Op 19 mei verschijnt hier de documentaire Take a Chance; over de Nederlandse man, die ABBA’s Agnetha Fältskog stalkte.

Het grote Songfestivalfeest

Eén trapt het grootste liedjesfeest van Europa al af op zaterdag 6 mei met Het grote Songfestivalfeest. Het grote Songfestivalfeest is een gigantisch muzikaal spektakel, opgenomen in de Ziggo Dome in Amsterdam in november 2022. Verschillende oud-deelnemers aan het Eurovisiesongfestival – waaronder ook veel winnaars – treden op, zoals Loreen, Go_A, Alexander Rybak, Johnny Logan, Conchita Wurst, Måns Zelmerlöw, Duncan Laurence, Jamala, Netta en Sandra Kim. 

Lees: Het grote songfestivalfeest 2022 met deze artiesten

67ste Eurovisiesongfestival

Dit jaar vindt het Eurovisiesongfestival plaats in Liverpool in het Verenigd Koninkrijk. Oekraïne won vorig jaar met de song Stefania van Kalush Orchestra, maar door de oorlogssituatie in het land werd door EBU beslist om het Songfestival elders te organiseren. In samenspraak met de Oekraïense omroep strijkt het Eurovisiesongfestival in 2023 neer in Liverpool. De halve finales en finale worden gepresenteerd door een Oekraïens en drie Britse gezichten: Alesha Dixon, Graham Norton, Hannah Waddingham en Julia Sanina. De drie shows zullen de Oekraïense cultuur, muziek en gemeenschappen volop vieren. Het thema van het Songfestival dit jaar is dan ook passend: United by music. 

Televoters in halve finale

Er zijn twee belangrijke wijzigingen aan het reglement van het Eurovisiesongfestival dit jaar. Zo bepalen enkel de televoters (dus het stemmend publiek thuis) welke landen er van de halve finales naar de finales doorstoten. Er zijn geen jurystemmen meer in de halve finales. Benieuwd wat dit voor invloed heeft op de deelname van Gustaph aan Eurovision 2023 en zijn kans op de finale.

Stemmen Eurovision 2023

Voor de finale blijft de manier van stemmen wel zoals bij vorige edities: hier gelden zowel de publieksstemmen als de jurystemmen. Daarnaast mag de rest van de wereld online meestemmen. Die stemmen worden zowel in de halve finales als in de finale gebundeld tot extra publieksstem.

Gastoptredens Eurovisiesongfestival 2023

Naast de optredens van de 37 deelnemende landen (waaronder Gustaph, die voor België meedoet aan Eurovision 2023) zijn er ook gastoptredens voorzien tijdens de shows:

  • In de eerste halve finale, op dinsdag 9 mei, komt popzangeres Rita Ora optreden, naast Julia Sanina, Alyosha (vertegenwoordigde Oekraïne op het Songfestival in 2010) en Rebecca Ferguson.
  • In de tweede halve finale, op donderdag 11 mei, treden Mariya Yaremchuk (vertegenwoordigde Oekraïne op het Songfestival in 2014), Oekraïnse rapper OTOY en Zlata Dziunka (nam voor Oekraïne deel aan het Junior Eurovisiesongfestival in 2022) op.
  • In de finale, op zaterdag 13 mei, komt Kalush Orchestra langs, de groep uit Oekraïne die vorig jaar het Songfestival won. Ook Sam Ryder, die vorig jaar het Verenigd Koninkrijk naar een tweede plek zong, zal optreden. Daarnaast treden in de finale Eurovisie-iconen als Go_A, Jamala, Tina Karol, Daði Freyr, Verka Serduchka, Netta, Cornelia Jakobs, Duncan Laurence, Mahmood en Sonia op.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

8 mei 2023 /