Rebound documentaire Sebastien Bellin: aanslagen tot Iron Man

De documentaire Rebound over Sebastien Bellin zag je maandag 27 maart op Canvas. Gemist? Geen probleem: je kijkt ‘m nu op VRT MAX terug, net als verschillende andere interessante programma’s over de aanslagen in Brussel. Denk dan aan En toen was het stil en Salah. Hier lees je alles over de documentaire Rebound én de andere programma’s die je nu bij VRT MAX over de aanslagen kunt kijken.

Documentaire over Sebastien Bellin

Voormalige basketbalprof Sebastien Bellin raakte zwaargewond aan benen en heup tijdens de terreuraanslagen van 22 maart 2016. Hij was op dat moment op vliegveld Zaventem. De iconische beelden van de bebloede Bellin in de luchthaven gingen de wereld rond. Maar Sebastien Bellin bleef niet bij de pakken zitten. Tijdens zijn zware revalidatie nam hij zich voor ooit deel te nemen aan de Iron Man triatlon in Hawaï. De documentaire Rebound volgt hem tijdens die lange weg van Zaventem naar Kona. Dit is een productie van Watertower TV productions voor Canvas.

Sebastien Bellin en de tweede bom

De Braziliaans-Belgische Sebastien Bellin (°1978) is oud-basketbalspeler van onder meer de Antwerp Giants, BC Oostende en de nationale ploeg. Op 22 maart 2016 wil hij in Brussels Airport het vliegtuig nemen naar New York, waar zijn familie verblijft. Wanneer de eerste bom van de terroristen ontploft, besluit hij zich in de richting van de douane te begeven. Zonder het zelf te beseffen, loopt hij zo recht op de tweede bom af. De gevolgen zijn dramatisch. Sebastien Bellin overleeft de explosie, maar zijn beide benen en heup zijn er bijzonder erg aan toe. Je volgt het verhaal van Sebastien Bellin in de documentaire Rebound.

Gehandicapt voor het leven

Met veel geluk geraakt hij vrij snel in het Erasmus Ziekenhuis in Anderlecht. Net voor de eerste van vele operaties smeekt hij het medische team: “Doe er alles aan om mijn benen te redden.” De dokters doen wat ze kunnen, nemen bepaalde risico’s en slagen erin om een amputatie te vermijden. Toch blijf Sebastien gehandicapt voor het leven. Zo voelt hij niets in zijn linkerbeen, mist hij spierkracht en zal hij een nieuwe heup moeten krijgen.

Revalidatie

Tijdens zijn revalidatie moet hij opnieuw leren stappen. Als voormalig topsporter is hij gewend zijn doelen hoog te stellen. Hij zegt: “Als ik ooit weer kan stappen, dan neem ik deel aan de zwaarste ééndagswedstrijd die er bestaat: de Iron Man triatlon van Hawaï.” Op die manier stimuleert hij zijn omgeving en vooral zichzelf om er voluit voor te blijven gaan.

Iron Man in Kona, Hawaï

6 jaar later, in oktober 2022, houdt Sebastien Bellin woord en staat hij aan de start van de Iron Man in Kona, Hawaï. Met aan zijn zijde zijn coach: tweevoudig Iron Man-winnaar Luc Van Lierde, die hem bijna vier jaar lang klaarstoomde voor deze grote uitdaging. 

Documentaire Rebound

Rebound volgt Sebastien Bellin van bij de start van de voorbereidingen tot aan de eindmeet in Kona. De titel verwijst naar het basketbal, naar de gevolgen van de aanslag en naar de veerkracht van Bellin. De documentaire gaat niet alleen over een grote sportieve uitdaging, maar nog meer over de mentale strijd van een overlever, een overlever van een van de zwartste dagen ooit in ons land. Met getuigenissen van onder meer Luc Van Lierde, Sebastiens echtgenote Sara Bellin, schoonvader Richard Oldham, prof. Dimitrios Koulalis (chirurg), prof. Jan Bourgois* (inspanningsfysioloog) en Greg Kampe (voormalig basketbalcoach).

Rebound en andere docu’s over aanslagen op VRT MAX kijken

Naar aanleiding van de documentaire Rebound over Sebastien Bellin en de herdenking van de terreuraanslagen bundelt VRT MAX een aantal nieuwe en oudere programma’s over dat onderwerp. Wil je vanuit Nederland (of elders buiten België) naar VRT MAX kijken, zorg dan voor een VPN Verbinding*, die je op België zet, voordat je naar de VRT MAX site gaat. Je kunt er verder kijken naar de volgende programma’s en documentaires.

En toen was het stil

Driedelige docureeks (2021) waarin fotografe Lieve Blancquaert en regisseur Nathalie Basteyns vijf jaar na de aanslagen terugblikken en de verhalen brengen van vijf Vlamingen die toevallig ter plaatse waren op dat vreselijke moment. Lees ook: En toen was het stil… van Lieve Blancquaert en Nathalie Basteyns.

Salah

Vierdelige docureeks (2021) van Eric Goens over de terrorist Salah Adbeslam, van zijn jeugdjaren in een warm nest in Sint-Jans-Molenbeek, over zijn radicalisering, tot zijn aandeel in de bloedige terreuraanslagen in 2016. Lees ook: Documentaire over terrorist Salah Abdeslam van Eric Goens kijken.

Au-delà de nos larmes

Na de aanslagen werden een aantal steungroepen opgericht om slachtoffers administratief of mentaal bij te staan. Heel bijzonder is de groep ‘Retissons du lien’; die slachtoffers wil samenbrengen met de ouders van geradicaliseerde jongeren die naar Syrië zijn vertrokken. Een productie van De Mensen (2022)

De vloek van Osama

Vijfdelige reeks van Rudi Vranckx over de geopolitieke gevolgen van de aanslagen van 9/11, de oorlogen in Afghanistan en Irak, de burgeroolog in Syrië en het internationale terrorisme.

IS in het vizier

Vierdelige reeks van Rudi Vranckx over de strijd tegen terreurgroep IS. De reeks brengt hem naar de frontlijnen van deze totaal nieuwe soort oorlog. Hij trekt van slagveld naar stadsoorlog, maar ook naar de diepste catacomben van het internet. Hij ontmoet militairen, ex-jihadstrijders en cyberanalisten, hopeloze én strijdvaardige burgers.

Revalideren na 22 maart

Pano-reportage (2016) over de moeizame revalidatie van drie slachtoffers van de terreuraanslagen van 22 maart 2016. Weken, maanden in het ziekenhuis, leren stappen met een prothese, leren leven met een verbrand gezicht, leren leven met littekens.

1 jaar na Parijs

Pano-reportage (2017) die een jaar na de aanslagen een balans opmaakte. Wie zijn de terroristen? Hoe zit hun netwerk in elkaar? En had men de aanslagen kunnen voorkomen? Heeft België als overheid gefaald in haar anti-terreuraanpak? En zo ja, hoe kan de strijd tegen terreur dan wel efficiënt gevoerd worden?

22/3 – 1 jaar later – het onderzoek

Waarom werd ons land het doelwit van de terroristen? VRT-onderzoeksjournalisten Caroline Van den Berghe en Dirk Leestmans zochten het in 2017 uit. Ze konden rekenen op de medewerking van politiemensen en speciale eenheden die voor het eerst spreken over het onderzoek naar de aanslagen. 

De akte van beschuldiging

Special van VRT NWS (2022) naar aanleiding van de van het terreurproces in Brussel. De reportage is gemaakt op basis van de akte van beschuldiging. Het is een feitelijk relaas, bijzonder gedetailleerd, dat tegelijk een zeer helder beeld geeft van wat er gebeurd is, hoe de aanslagen tot stand kwamen en op welke manier de beschuldigden betrokken zijn bij de feiten.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

28 maart 2023 /