De Storm op tv: met deze Vlaamse acteurs

De Nederlandse film De Storm wordt vanavond – dinsdag 31 januari 2023 – uitgezonden om 23.30 uur op NPO2. Wist je dat hier twee bekende Vlaamse acteurs een rol in hebben? Zo maken we weer kennis met een andere hoedanigheid van Dirk Roofthooft en Jaak Van Assche.

Dit bericht verscheen voor het eerst online op 4 januari 2021; het heeft een update gekregen op 31 januari 2023.

Ben Sombogaart

De Storm is een indrukwekkende speelfilm van Ben Sombogaart naar het verhaal van Rik Launspach en Marjolein Beumer. Ben Somgobaart ken je ook van Rafaël en Keizersvrouwen, waarin hij ook met verschillende Vlaamse acteurs en actrices heeft samengewerkt.

Dirk Roofthooft en Jaak Van Assche

Dirk Roofthooft speelt de vader van Julia – om wie het verhaal gaat. Jaak Van Assche is Schipper Roeiboot volgens IMDB. Mij is het de eerste keer tijdens het kijken van de film (wat al heel wat jaartjes geleden is) niet opgevallen; dus bij het terugkijken ga ik dit natuurlijk in de gaten houden.

Cast De Storm

Maar naast deze Vlaamse acteurs kent De Storm een cast met geweldige Nederlandse acteurs en actrices. De hoofdrollen worden gespeeld door Sylvia Hoeks en Barry Atsma, maar we zien ook onder andere Monic Hendrickx (die ook te zien zal zijn in de nieuwe Ferry serie, maar je kent haar natuurlijk ook uit Geldwolven), Katja Herbers, Lottie Hellingman en Bas Keijzer.

Verhaal De Storm

De Storm gaat over Julia (Sylvia Hoeks), een 18-jarige Zeeuwse boerendochter, die zwanger raakt van haar vriendje Koos, een vissersjongen. Koos (Sanne den Hartogh) schrikt zo van dit nieuws dat hij met de Noorderzon vertrekt. Julia staat er helemaal alleen voor in een vijandig dorp: de zwangerschap en de bevalling worden eerst veroordeeld en later genegeerd door haar familie en dorpsgenoten.  

De dijken breken

In de nacht van 31 januari 1953 breken de dijken in Zeeland tijdens een verschrikkelijke februaristorm op meer dan honderd plaatsen en wordt de boerderij verzwolgen door een zondvloed. Julia komt samen met haar zoon in het water terecht en wordt  – tegen haar wil – gered  door de jonge luchtmachtsergeant Aldo (Barry Atsma), haar baby in het water achterlatend. Ze is ontroostbaar, hult zich in stilzwijgen en weigert met haar gehate redder te praten.

Barry Atsma ken je uit Klem.

Lange zoektocht

Voorzichtig probeert Aldo in contact te komen met de jonge vrouw, ontrafelt stukje bij beetje haar achtergrond en besluit tenslotte om haar te helpen haar zoon te vinden. Hij is immers verantwoordelijk voor het feit dat ze haar baby moest achterlaten. Het is het begin van een lange zoektocht die hen – tegen de evacuatiestroom in – uiteindelijk weer terug zal brengen naar Zeeland: een verdronken, surrealistisch landschap van dierlijke en menselijke kadavers. De kans dat hier een baby overleven kan, is microscopisch klein. Toch krijgt Julia aanwijzingen dat haar zoon nog leeft. Maar waar? En bij wie?

Filmprijzen en nominaties voor De Storm

De Storm oogstte diverse nominaties en filmprijzen, zoals de Platina Film 2009 Recognized for Outstanding Achievement in Filmmaking (Stony Brook-NYC 2010) en de Bernhard Wicky Award (Filmfest Emden-Norderney 2010). De film trok maar liefst 750.000 kijkers in de Nederlandse bioscopen. De opnamen vonden plaats in onder andere Zeeland en Castricum. De titelsong De Storm (geef niet op) werd geschreven door de Zeeuwse band Bløf.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

31 januari 2023 /