25 jaar Canvas: quiz met veel bekende deelnemers

Canvas bestaat op 1 december 2022 exact 25 jaar. De zender voor ‘meerwaardezoekers en actieve ontdekkers’ viert dat met een quiz, die wordt gepresenteerd door Phara de Aguirre en Thomas Huyge. Canvas-coryfeeën van vroeger en nu testen hun Canvas-kennis van maandag 14 tot en met donderdag 17 november omstreeks 22.20 uur. Ontdek alles over de deelnemers aan de 25 jaar Canvas quiz.

25 jaar Canvas quiz

25 jaar Canvas wordt gevierd met een quiz, die gemaakt is in samenwerking met Woestijnvis. Hierbij mag een flinke portie humor niet ontbreken. De vragen komen niet alleen uit het Canvas-archief maar ook heel wat van de deelnemers zelf. Wie weet er nog het meest over zijn eigen verleden? Zijn het de acteurs van team In de Gloria, de grapjassen van Alles kan beter of toch de nieuwsankers van Terzake?

25 jaar Canvas-comedy

En om het jubileum nog meer in de verf te zetten, is er vanaf maandag 21 november vijf weken lang 25 jaar Canvas-comedy : een bloemlezing van de beste afleveringen uit de legendarische programma’s In de gloria, Neveneffecten, Alles kan beter en Het Peulengaleis. Telkens van maandag tot donderdag omstreeks 22.20 u. Kun je daar niet op wachten, kijk dan via VRT MAX. Vanuit Nederland (of een ander land) doe je dat met behulp van een VPN Verbinding, die je op België zet. Met al deze afleveringen kom je deze donkere dagen wel door.

Maar terug naar de 25 jaar Canvas-quiz:

Deelnemers 25 jaar Canvas quiz

In totaal doen er tien teams mee aan de 25 jaar Canvas quiz, die allen vier bekende deelnemers bevatten. Naast de teams van In de Gloria, Alles kan beter en Terzake zijn dat Duiding, Cultuur, Sporza, De Ideale Wereld, Bevergem, Radio en Neveneffecten. Sommige deelnemers waren erbij vanaf de eerste dag van Canvas; anderen zien we er nog dagelijks. Eén ding hebben de deelnemers aan de Canvas 25 jaar quiz gemeen: ze kennen de zender als hu binnenzak. Of dat denken ze toch.

25 jaar Canvas quiz deelnemers

Wie er meedoen? We zetten de deelnemers aan de 25 jaar Canvas quiz op een rijtje:

  • Team Bevergem: Dries Heyneman, Maaike Cafmeyer, Bart Vanneste, Piet De Praitere – die je recent ook samen zag in de Eén-serie Chantal.
  • Team Terzake: Dirk Sterckx, Lieven Verstraete, Annelies Beck, Katleen Cools
  • Team Duiding: Rudi Vranckx, Gilles De Coster, Karine Claassen, Ivan De Vadder
  • Team Cultuur: Bent Van Looy, Nic Balthazar, Sofie Lemaire, Thomas Vanderveken
  • Team Sporza: Frank Raes, Aster Nzeyimana, Kris Meertens, Maarten Vangramberen
  • Team De Ideale Wereld: Luc Haekens, Ella Leyers, Otto-Jan Ham, Jan Jaap van der Wal
  • Team Radio: Joris Hessels, Dominique Van Malder, Luc Janssen, Stijn Van de Voorde
  • Team Neveneffecten: Jelle De Beule, Jonas Geirnaert, Lieven Scheire en Koen De Poorter – waarbij Jelle De Beule en Koen De Poorter recent succes boekten met Nonkels en Lieven Scheire op dit moment het nieuwe programma Ons DNA presenteert.
  • Team In de Gloria: Ann Miller, Jan Eelen, Frank Focketyn, Sien Eggers
  • Team Alles kan beter: Guy Mortier, Frieda Van Wijck, Mark Uytterhoeven, Rob Vanoudenhoven

Quiz

Canvas heeft een traditie van straffe quizzen in alle vormen en formaten, van De Canvascrack tot De Campus Cup. Maar voor 25 jaar Canvas grijpen de makers terug naar de moeder van alle Vlaamse quiz-formats: de klassieke zaalquiz, waarbij quizfanaten in ploegen van vier samenkomen in een parochiezaal en zich een hele avond lang het hoofd breken over de meest uiteenlopende vragen. Alleen gaan die vragen deze keer allemaal over de rijke Canvas-geschiedenis en bestaan de tien teams uitsluitend uit Canvas-coryfeeën van vroeger en nu. Maar verder bevat 25 jaar Canvas alle ingrediënten van de echte zaalquiz, met de onvermijdelijke invulformulieren, bestelbordjes, drankjes en snacks én een mooie prijzentafel (met Canvas-memorabilia).

Phara de Aguirre

De quiz wordt gepresenteerd door Phara de Aguirre. Ze krijgt daarbij de hulp van een bevallige assistent in de vorm van Thomas Huyghe, die de formulieren uitdeelt en ophaalt, de antwoorden verbetert en optreedt als jury. Phara de Aguirre ken je van programma’s als De notaris en Vijf jaar hier. Thomas Huyghe was op Canvas te zien met Het leven.doc.

Canvas jubileum quiz

De quiz bestaat uit vier rondes (en afleveringen) met telkens 10 vragen. Die vertrekken allemaal vanuit een Canvas-fragment, maar kunnen zowel over Canvas zelf gaan als over algemene kennis. Op alle tafels staan camera’s, zodat we het overleg tussen de teamleden onderling kunnen volgen. Ook het commentaar en de interactie tussen de diverse teams tijdens de pauzes worden in beeld gebracht.

25 jaar Canvas quiz kijken

De Ideale Wereld maakt graag plaats voor 25 jaar Canvas van maandag 14 tot en met donderdag 17 november omstreeks 22.20 u. ​Herhaling de volgende dag om 19.15 uur. Daarnaast zijn de afleveringen van de Canvas jubileum quiz natuurlijk ook terug te kijken op VRT MAX.

Foto: VRT / Sofie Silbermann

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

14 november 2022 /