Wereldrecord seizoen 2 met Maarten Vangramberen

Het programma Wereldrecord van Maarten Vangramberen telt inmiddels al drie seizoenen. Wereldrecord III kon je dit voorjaar nog op Canvas bewonderen. Wereldrecord seizoen 2 start vanavond – dinsdag 2 augustus – om 20.20 uur op Canvas in de herhaling. Fijn voor wie het programma destijds heeft gemist. Ontdek hier alles over de wereldrecords en sporters, die Maarten Vangramberen onder de loep neemt.

Wereldrecord seizoen 2

Geen topsport zonder toptalent. Maar vandaag de dag zijn topprestaties in de sport ook niet meer denkbaar zonder diepgaande wetenschappelijke begeleiding. In Wereldrecord seizoen 2 laat sportjournalist Maarten Vangramberen zichzelf en de sportwetenschap opnieuw los op zeven van de meest onwaarschijnlijke sportexploten aller tijden. Denk aan de mirakelsprong van verspringer Mike Powell op het WK atletiek van 1991. De perfecte turnoefening van Nadia Comaneci op de Spelen van Montreal in 1976. Of Marco Pantani’s recordbeklimming van Alpe d’Huez in de Tour van 1995.

Wereldrecords

Ieder wereldrecord is een wereldprestatie, maar niet iedere wereldprestatie is een wereldrecord. In dit tweede seizoen kijkt Maarten Vangramberen daarom ook naar topprestaties die niet louter te vatten zijn in de absolute cijfers en komma’s van een wereldrecord. Hij breidt zijn onderzoeksterrein uit naar andere sportdisciplines, die even veel tot de verbeelding spreken:

Zeven zeer diverse sportdisciplines en evenveel onovertroffen knalprestaties die in het licht van de sportwetenschap nog meer zullen schitteren.

Meer ontdekken over het Wereldrecord seizoen 2; lees dan de informatie die destijds (begin 2020) is verspreid voor aanvang van het programma. Natuurlijk heb ik dit nog aangevuld met interessante (kijk)tips.

Maarten Vangramberen

Maarten Vangramberen vertelt over Wereldrecord seizoen 2: “De jacht op wereldrecords blijft topsporters fascineren en inspireren. Van de zeven wereldrecords uit de eerste reeks zijn er intussen al drie verbeterd. Ook in de tweede reeks fileren we records die zo hard prikkelen en waar je mond van open valt . Verspringen bijvoorbeeld. Als kind vertelde mijn vader dat de wereldrecordhouder aan het begin van onze woonkamer afstootte, er helemaal zou doorvliegen en er eind voorbij zou landen. Hoe kan dat toch? Dat hebben we uitgezocht met wetenschappers, topcoaches en de atleten zelf. Daar zijn heel wat landgenoten bij die tot de wereldtop behoren. Jacques Borlée als coach van de 400 meterlopers, Jonathan Sacoor als toptalent op de 400 meter en Nafi Thiam die zelf het onwaarschijnlijke wereldrecord op de zevenkamp wel eens scherper zou kunnen stellen.

We nemen ook een zijsprong naar een paar andere sporten en topprestaties die we bekijken met een wetenschappelijke bril. Zo doet Nina Derwael vandaag beter dan de perfecte 10 van Nadia Comaneci. Wij leggen uit waarom. En de doodsangsten van schansspringers die een kwart kilometer door de lucht vliegen staat op m’n netvlies gebrand. In deze reeks zullen we door baanbrekend onderzoek de toekomst van het speerwerpen voorgoed veranderen. En dat ik zelf ook flink heb gezweet en geleden om een en ander te duiden, dat neem ik er heel graag bij.” Recent zag je Maarten Vangramberen op tv in de Tour de France.

Mike Powell

Hoe slaagde Mike Powell erin om 8.95 meter ver te springen? Dat vraagt Maarten Vangramberen aan de wereldrecordhouder zelf. In de topsporthal van Gent komen we te weten hoe moeilijk het is om maximaal aan te lopen zonder naar de afstootbalk te kijken. Professor Dirk De Clercq legt Maarten uit waarom Mike Powell voordeel haalde uit z’n verleden als basketballer en we ontdekken waarom dezelfde sprong van Mike Powell eigenlijk altijd voorbij de 9 meter had moeten gaan. Met de medewerking van wereldrecordhouder Mike Powell, professoren Dirk De Clercq en Matthieu Lenoir (UGent), verspringer Matthias Broothaerts en trainer Cedric Nolf.

Jackie Joyner-Kersee

Seoel, 1988. De Amerikaanse supervrouw Jackie Joyner-Kersee verpulvert haar eigen wereldrecord op de zevenkamp en kroont zichzelf tot de meest veelzijdige atlete aller tijden. Maarten Vangramberen gaat op bezoek bij de eerste Olympische zevenkampster van ons land, de enige Belg die Joyner-Kersee ooit recht in de ogen keek. Hij beleeft een slapeloze nacht in opdracht van slaapprofessor Ton Coenen en neemt het op tegen tienkamper Thomas Van Der Plaetsen in het eerste, officieuze BK driekamp. We gaan trainen met Nafi Thiam, om  uit te vissen hoe een zevenkampster in godsnaam traint voor zeven onderdelen tegelijk. Met de medewerking van zevenkampsters Nafi Thiam en Hanne Maudens, professor Frederik Deconick (UGent), professor Ton Coenen (Radboud Universiteit Nijmegen), trainers Roger Lespagnard en Wim Vandeven, tienkamper Thomas Van der Plaetsen.

Marco Pantani

Alpe d’Huez, 1995. Het Italiaanse klimfenomeen Marco Pantani fietst in een recordtijd naar de top van de meest legendarische wielerberg in de Franse Alpen. In de Belgische Ardennen neemt Maarten deel aan de testen van Cycling Vlaanderen, die op zoek gaan naar de grootste klimtalenten van ons land. Professor Bert Blocken nodigt Maarten Vangramberen uit in zijn windtunnel in Eindhoven om te wijzen op het verschil tussen samen of alleen naar boven fietsen. In een hogedrukkamer van de KULeuven ondervindt Maarten zelf hoe adembenemend fietsen in het hooggebergte kan zijn. Met de medewerking van profrenner Serge Pauwels, professor Peter Hespel (KULeuven), trainingscoördinator Erwin Koninckx (KULeuven, Cycling Vlaanderen) en professor Bert Blocken (TU Eindhoven en KULeuven).

Stefan Kraft

Vikersund, 2017. De Oostenrijker Stefan Kraft vliegt van de grootste schans ter wereld. Hij landt na een duizelingwekkende vlucht meer dan een kwart kilometer verder op z’n ski’s. In Noorwegen klimt Maarten Vangramberen naar de top van de springberg. Hij neemt hier met oud-kampioen Ole Gunnar Fidjestøl ieder detail van de wereldrecordschans onder de loep. Op een kinderschanstornooi ontdekken we welke jonge talentjes het nooit zullen wagen van de monsterschans. En in de windtunnel van de Universiteit van Graz ervaart Maarten zelf wat het is om met een snelheid van meer dan 100 kilometer per uur door de wind te vliegen. Maarten ziet ze ook vliegen, als hij de training bezoekt van wereldrecordhouder Stefan Kraft in het Oostenrijkse Salzburg. Met de medewerking van wereldrecordhouder Stefan Kraft, wereldkampioen skivliegen Daniel-Andre Tande, ex-wereldkampioen, Ole Gunnar Fidjestøl, ex-wereldrecordhouder Johan Remer Evensen en professor Wolfram Müller (MU Graz). 

Nadia Comaneci

Montreal, 1976. De piepjonge Nadia Comaneci maakt furore met een onnavolgbare routine op de brug met ongelijke leggers. Voor het eerst in de Olympische geschiedenis wordt een turnoefening beloond met de perfecte 10. Bestaat de perfectie in sport? In het lab van Kristof Huts blijkt dat die perfectie al heel ver weg is als Maarten Vangramberen nog maar zijn armen in de lucht steekt. We ontdekken bij professor Matthieu Lenoir hoe moeilijk het is om mooi in evenwicht stil te staan, tenzij je een vrouw bent. In de topsporthal van Gent, op een training van Nina Derwael, wordt Maarten duizelig van de halsbrekende toeren. In deze aflevering: topgymnasten Nina Derwael en Axelle Klinckaert, trainers Marjorie Heuls en Yves Kieffer, Kristof Huts (VUB/UHasselt), professor Matthieu Lenoir (UGent) en internationaal jurylid Valerie Van Cauwenberghe.

Jan Zelezny

Jena, 1996. Op een kleine atletiekmeeting in Duitsland werpt de beste speerwerper aller tijden zijn speer bijna over de hele lengte van een voetbalveld. Het is een mirakelworp die al 24 jaar onovertroffen is. In Jena komen we erachter wat de zogenaamde Segelwiese is, waar alle speerwerpers naar op zoek gaan. Maarten Vangramberen maakt samen met wereldvermaarde speerprofessor Klaus Bartonietz pijlen en bogen om tot de essentie van het speerwerpen te komen. Op een training van Olympisch kampioen Thomas Rohler trekt Maarten grote ogen. Zeker als hij plots de kans krijgt om het wereldrecord luciferwerpen te verbeteren. Met de medewerking van Olympisch kampioen Thomas Röhler, oud-kampioen Petra Felke, professor Klaus Bartonietz, speerwerpers Jarne Duchateau en Niel Mory, trainer Patrick Bosschaert en de Belgische recordhouder Johan Kloeck.

Wayde Van Niekerk

Rio de Janeiro, 2016. De Zuid-Afrikaanse sprinter Wayde van Niekerk schiet uit de startblokken om 43 seconden lang niet meer achterom te kijken. Hij loopt het snelste rondje ooit op een atletiekpiste. Cédric Van Branteghem vertelt Maarten waarom de 400 meter de meest moordende van alle atletiekdisciplines is. Maarten Vangramberen probeert zonder succes met de paslengte van de wereldrecordhouder te lopen. Hij meet samen met juniorenwereldkampioen Jonathan Sacoor het verschil tussen het langste en het kortste rondje rond de piste. Tijdens een loodzware test van professor Wim Derave ondergaat Maarten tegen wil en dank ook eens de pijn van de verzuring in zijn spieren tijdens de eerste en laatste 400 meter van zijn leven. Met de medewerking van voormalig Belgisch recordhouder Cédric Van Branteghem, trainers Jacques Borlee en Patrick Himschoot, professor Wim Derave (UGent), 400m-lopers Hanne Claes, Camille Laus en Jonathan Sacoor.

Wereldrecord kijken

Wil je Wereldrecord met Maarten Vangramberen kijken? Dit kan dus via Canvas. Daarnaast is momenteel seizoen 3 ook nog terug te kijken. Kom je uit België dan heb je sowieso toegang tot VRT NU. Woon je elders, dan is dit alleen mogelijk als je gebruik maakt van een VPN Verbinding, die je op België kunt instellen.

Foto: VRT / De Mensen

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

2 augustus 2022 /