Musical spektakel 40-45 krijgt Nederlandse versie | najaar 2022

Het Vlaamse musical spektakel 40-45 komt naar Nederland. Producenten Studio 100 en MediaLane werken samen, zodat we in het najaar van 2022 kunnen genieten van een Nederlandse versie. Voor de productie bouwen ze een speciaal theater. Op welke locatie dat komt? Dat horen we in september.

Spektakelmusical

Wat spektakelmusicals betreft, kent Vlaanderen twee producties die in het oog springen. Het begon met de musical 14-18, die recent nog op tv te zien was. Daarna volgde de musical 40-45. Voor de Nederlandse lezers, die deze musicals nog niet kennen. Je kunt de spektakelmusicals het beste vergelijken met Soldaat van Oranje.

Musical 40-45

In België was de musical 40-45 – waarin de dunne grens tussen goed en fout centraal staat – een enorm succes. De makers verkochten ruim 750.000 kaarten. Het is daarmee de meest succesvolle Vlaamse musical ooit. Als je nieuwsgierig bent: via de Studio 100 webshop kun je zowel de cd, dvd als het boek van 40-45 bestellen. Jonas van Geel en Jelle Cleymans speelden destijds de hoofdrollen.

Nederlandse versie 40-45

Musical 40-45 komt nu naar Nederland. Voor deze grensverleggende productie werken Studio 100 en MediaLane samen. Zo gaan ze op oek naar een unieke locatie en wordt de musical bewerkt voor het Nederlandse publiek. De Nederlandse versie van musical 40-45 brengt hetzelfde krachtige verhaal, maar zal zich uiteraard in Nederland afspelen. Dit alles tegen de achtergrond van de Duitse bezetting in Nederland.

Verhaal musical 40-45

Het verhaal van musical 40-45 start aan het begin van de twintigste eeuw. Twee broers worden met een jaar verschil geboren. Ze groeien op in een warm nest en grijpen de kansen die het leven hun biedt. Ze vinden allebei de liefde en niets lijkt de familieband te kunnen breken, totdat de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. De oorlog dwingt de broers keuzes te maken die hun broederliefde overstijgen.

40-45 theater

MediaLane en Studio100 zijn met gemeentes op zoek naar de ideale locatie voor het tijdelijke theater. In september maken de producenten de locatie bekend. Het belooft hetzelfde spektakel te worden als in Vlaanderen. 40-45 biedt namelijk het publiek – behalve een aangrijpend verhaal en meeslepende muziek – ook een bijzondere theatrale ervaring. In het speciaal gebouwde theater wordt gebruikt gemaakt van rijdende tribunes, waardoor het perspectief van de theaterbezoeker keer op keer verandert. Samen met de koptelefoons die je als bezoeker op krijgt ben je verzekerd van een indrukwekkende theaterbelevenis. 

Gert Verhulst

Gert Verhulst, topman Studio 100, vertelt: “Na het overdonderend succes in Vlaanderen, ben ik bijzonder fier dat we samen met MediaLane, de spektakelmusical 40-45 naar Nederland kunnen brengen. Onder de bezielende leiding van Anja Van Mensel zijn we met deze bijzondere voorstelling op alle vlakken een stapje verder gegaan. Het technische concept, inclusief rijdende tribunes en hoofdtelefoons maken van deze voorstelling een unieke belevenis. We zijn dan ook uitermate enthousiast om deze buitengewone theaterervaring ook in Nederland op het publiek los te laten.”

Wist je trouwens dat de realityshow van Gert Verhulst en zijn gezin – De Verhulstjes – nu ook in Nederland te kijken is via Videoland?

Iris van den Ende (MediaLane)

Iris van den Ende – inderdaad de dochter van… – is CEO van MediaLane, zij vertelt: “Dat we deze megamusicalproductie samen met Studio 100 naar Nederland brengen, is een ongekend spannende ontwikkeling en een grote volgende stap voor ons. Het is onze eerste musical waarin de Nederlandse geschiedenis het decor vormt, op een bepalend moment waarbij ons land enorm op de proef werd gesteld. Het is een voorrecht dit belangrijke verhaal, dat altijd actueel blijft, aan het Nederlandse publiek te presenteren.”

Joop van den Ende

Haar vader Joop van den Ende heeft er alle vertrouwen in. “Mijn dochter Iris heeft ruim twee jaar geleden haar eigen bedrijf MediaLane uitgebreid met een afdeling gericht op het theater. Ze heeft prachtige ambities en die steun ik graag. Toen ze in contact kwam met Gert Verhulst en Hans Bourlon van Studio 100 heb ik haar aangemoedigd om deze megaproductie naar Nederland te halen. Ik deel graag mijn ervaring met mijn dochter. Dat resulteert nu in een bijzondere samenwerking, waarbij ik een groot pop-up theater laat bouwen en MediaLane en Studio 100 in dat nieuwe theater de spektakelmusical 40-45 gaan spelen.”

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Volg ons op Instagram, kom bij de Facebook-groep én schrijf je in voor onze nieuwsbrief.


VlaamsKijken steunen?
Om VlaamsKijken mogelijk te maken werken we met Google Ads en affiliate-links (bestel je via zo'n link dan ontvangen wij vanuit de betreffende webshop een kleine vergoeding). Wil je VlaamsKijken zo steunen, koop dan bij onze partners als  Bol.com, Coolblue en Amazon.nl (als Amazon-Partner verdien ik aan het kwalificeren van aankopen - geldt ook voor proefversie Amazon Prime Video en de Video Channels). Ook ontvangen we een kleine commissie via linkjes naar VPN Nederland (die we zelf gebruiken om eenvoudiger tv over de grens te kijken).

11 mei 2021 /