Proefopnames Thuis in tijden van corona

Proefopnames van Thuis in tijden van corona. De ploeg onderzoekt hoe de opnames opnieuw kunnen starten in veilige omstandigheden. Dat is goed nieuws voor alle fans van de dagelijkse reeks van Eén, die momenteel stil ligt door het coronavirus. Kijk backstage mee hoe de opnames er aan toe gingen; een verslag met veel foto’s!

Proefopnames Thuis

Een select groepje acteurs en medewerkers van Thuis heeft in de Manhattan Studio in Leuven vrijdag 8 mei 2020 een proefdag gehouden. De acteurs speelden als test enkele scènes die ze eerder al hadden opgenomen. Het verhaal blijft inhoudelijk hetzelfde. Maar het scenario is aangepast zodat acteurs op 1,5 meter van elkaar kunnen spelen. Dat wordt op zo’n manier gedaan dat het niet opvalt voor de kijkers. Ook werden er nog andere veiligheidsmaatregelen genomen op de set.

Kun je Thuis blijven filmen?

De productie wil uitzoeken of ze binnen deze nieuwe setting Thuis nog altijd kan maken zoals de kijkers het gewoon zijn. Eén en de productie van Thuis hebben dit weekend de werking geanalyseerd. Aankomende week zullen ze de inzichten van deze proefdag ook delen met de Vlaamse productiesector.  

Vlaanderen mist Thuis in deze vreemde tijden

Dat Thuis een extra groot gemis is in deze vreemde tijden, blijkt uit de duizenden reacties op de sociale mediakanalen van Vlaanderens meest bekeken fictiereeks. Met het uitbreken van de coronacrisis moesten ook de opnames wijken, waardoor het 25ste seizoen van Thuis onverwacht vroeger eindigde met verschillende cliffhangers. Samen met alle kijkers van Thuis hoopt de ploeg dat er stilaan licht komt aan het einde van de tunnel. De eerste proefopnames in een veilig coronakader zijn intussen achter de rug.  

Backstage bij proefopnames Thuis

Thuis-producer Hans Roggen over opnames in tijden van corona

Thuis-producer Hans Roggen vertelt: “Uiteraard willen wij de opnames zo snel mogelijk hervatten, zodat Vlaanderen opnieuw kan genieten van zijn dagelijkse tv-afspraak op Eén. Maar de veiligheid van al onze medewerkers blijft onze grootste prioriteit en daarom hebben we gekozen om een testdag op poten te zetten. We hebben de scenario’s van een uitgezonden aflevering herschreven zodat we de social distancing kunnen respecteren. We hebben ze opnieuw opgenomen met de acteurs in de setting zoals in de originele aflevering. 

Zo kunnen we in de praktijk zien op welke mogelijke hindernissen we stuiten wanneer we alle veiligheidsregels naleven bij de acteurs, maar ook bij alle mensen van het licht, het geluid, onze make-up-artiesten en iedereen die is betrokken bij het opnameproces. We willen via deze testopnames uitzoeken of we nog altijd ons zelfde Thuis-verhaal kunnen brengen ondanks de nieuwe setting waarbij acteurs op 1,5 meter van elkaar blijven.” 

Ann Pira

Voor de acteurs komt deze proefdag als een geschenk, want ook zij staan te springen om zo snel mogelijk weer aan de slag te gaan. Zo vertelt Ann Pira, die de rol van Nancy speelt, het volgende. “Het gemis is enorm! Van de ene dag op de andere konden we elkaar niet meer zien, terwijl we anders zo’n intens contact hebben met elkaar op en rond de set. Ik ben enorm blij dat de ploeg van Thuis en de VRT zoveel moeite doen om deze proefdag te realiseren. Ik denk dat ik spreek voor alle acteurs als ik zeg dat we massaal hopen dat we zo snel mogelijk nieuwe afleveringen kunnen maken, waarbij uiteraard de veiligheid van ons en de hele ploeg centraal staat.”

Ann Pira tijdens de proefopnames van Thuis in tijden van corona

Yemi Oduwale

“De testopnames waren super interessant. We hebben veel geleerd en geëxperimenteerd. Ik ben héél benieuwd naar het resultaat! Uiteraard hoop ik dat onze bevindingen van vandaag zullen leiden tot een “go” zodat wij binnenkort echt aan nieuwe afleveringen kunnen beginnen!”, aldus Yemi Oduwale, die we in Thuis kennen als Dries. Denk je nu: waar ken ik die nog meer van? Niet gek, Yemi Oduwale speelt ook mee in de populaire reeks Dertigers. Daar neemt hij de rol van Elias voor zijn rekening. In Nederland is dat het personage dat wordt gespeeld door Jelle de Jong.

Yemi Oduwale met een mondmasker in tijden van Corona

Veiligheidsmaatregelen op de set

Om de veiligheid voor iedereen te garanderen, hebben de studio en alle ruimtes er rond natuurlijk een serieuze corona-make-over gekregen. Via pijlen op de grond staat aangegeven in welke richting medewerkers door het gebouw en de studio moeten wandelen zodat iedereen op elk moment de afstandsregel van 1,5 meter kan respecteren. 

Daarnaast zijn alle ruimtes uitgerust met de nodige zeep en ontsmettingsgels, en wordt het maximum aantal toegelaten personen vermeld. Waar  1,5 meter afstand onmogelijk is, zoals bij de cameramannen en in de regiekamer, staan plexischermen om de medewerkers toch van de nodige bescherming te voorzien. Ook droeg iedereen tijdens de testopnames mondmaskers (uiteraard zetten de acteurs de mondmaskers af tijdens de opnames).

Lynn Vd Broeck

Raf Jansen

Raf Jansen, die Dieter speelt, vertelt over deze nieuwe setting het volgende. “Ik ben heel blij dat ik vandaag mag meewerken aan de testopnames. De nieuwe setting met ontsmettingsgels en plexiwanden was eerst een beetje wennen, maar ik zie onze bevindingen van vandaag als een unieke kans om tv-opnames binnenkort hopelijk weer mogelijk te maken. Zowel voor Thuis als voor alle andere tv-programma’s.” 

Visagisten van Thuis

De make-up-artiesten van Thuis zijn dankzij deze proefdag de eersten die opnieuw aan de slag kunnen, vanaf nu uitgerust met een gezichtsmasker in combinatie met een chirurgisch mondmasker. Visagiste Ellen Van Dyck vertelt: “Aangezien wij voor onze job zeer nauw contact hebben met de acteurs, moeten we het vanaf nu wel anders aanpakken. Schminken vanop 1,5 meter afstand is niet mogelijk, maar we dragen een speciaal spatmasker om onszelf en de acteurs te beschermen. Daarnaast heeft iedereen vanaf nu een persoonlijk make-up-tasje waardoor niemand het risico loopt om bijvoorbeeld geschminkt te worden met de mascara van een andere actrice. Het moeilijkste is misschien wel dat er vanaf nu tijdens de make-up niet meer gepraat mag worden. Ik merk nu al dat dit vooral voor de acteurs niet altijd makkelijk is! (lacht).”

Rombit: armbanden met alarm

Thuis maakt van de gelegenheid gebruik om tijdens de testopnames samen te werken met het Vlaams technologiebedrijf Rombit. Zij ontwikkelden een speciale armband voor social distancing: kom je te dicht bij een collega, dan krijg je een waarschuwing via een licht- en trilsignaal. Een waardevol hulpmiddel voor wie tijdens het werk de veilige afstand even uit het oog verliest.

John Baekelmans, CEO van Rombit, legt uit. “Deze digitale armband is oorspronkelijk ontwikkeld om de algemene veiligheid in industriële en logistieke markten te verhogen. We hebben geen specifieke plannen voor film- en productiesettings, maar voor de iconische reeks Thuis maken we graag een uitzondering. Deze test biedt ons leerkansen om onze slimme armband, de Covid Radius, verder te optimaliseren. Hopelijk kunnen de Thuis-cast en -crew de opnames zo veilig hervatten. Een win-win dus, zeker voor de dagelijkse, miljoenen kijkers.”

Anderhalve meter

Hoe dat is, heeft Thuis-producer Hans Roggen ervaren. “Na de lunch hebben we de technologie van Rombit letterlijk aan de lijven ondervonden.  Na een halve dag in de studio maakte deze innovatieve technologie ons opnieuw duidelijk wat anderhalve meter is.  Het hield ons allemaal bij de les. Social distancing is niet evident, en dit maakte die afstanden opnieuw letterlijk voelbaar. De armband trilde en gaf licht wanneer we in elkaars ‘bubbel’ kwamen.”

Thuis deelt ervaringen met opnemen in Corona tijd met productiesector in Vlaanderen

Vlaamse productiesector

De VRT vindt het belangrijk om als openbare omroep een voortrekkersrol te nemen om de mogelijkheden voor opnames in deze coronatijden te onderzoeken. Naast de proefopname bij Thuis wordt er ook voor andere fictiereeksen en programma’s nagedacht over hoe opnames op een veilige manier kunnen plaatsvinden. De inzichten van de Thuis-opnames van vandaag worden, samen met andere inzichten, volgende week via een webinar door de VRT gedeeld met de Vlaamse productiesector.

Tip voor wie Thuis mist:

Dat er proefopnames worden gemaakt van Thuis is natuurlijk geweldig nieuws! Maar er is al bekendgemaakt dat we de dagelijkse reeks sowieso tot na de zomer moeten missen. Hoe kom je als fan dan die tijd door? Natuurlijk kun je op VRT NU naar eerdere afleveringen kijken, maar je kunt ook in de boeken duiken. Inmiddels zijn er acht boeken verschenen bij de Thuis-reeks. Ze staan hieronder op een rijtje.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

10 mei 2020 /