Astrid en Natalia back to reality niet meer te kijken op VTM2

VTM2 zendt Astrid en Natalia back to reality niet langer meer uit. Deze beslissing heeft de zender genomen, na alle ophef van de voorbije dagen. Zo herkennen alleenstaande moeders met een minimumloon zich niet in het programma én beschuldigen medewerkers Natalia ook nog eens van ontoelaatbaar gedrag op de set van Astrid en Natalia back to reality.

Astrid en Natalia back to reality

Zo werd de reeks – die op maandag 19 februari voor het eerst op tv kwam – voor aanvang omschreven: In Astrid en Natalia back to reality stappen ze met beide voeten in de dagelijkse, soms harde realiteit van heel wat alleenstaande ouders. Een maand lang worden ze mama’s met een minimum en schuiven ze alle luxe aan de kant. Samen met hun vier jonge kinderen verhuizen ze naar een bescheiden huurwoning. Ze moeten de maand doorkomen met elk een parttime minimumloon, dat ze met allerlei jobs verdienen. Daarnaast krijgen ze een beperkt budget voor de inrichting van hun nieuwe thuis en de aankoop van een eigen auto. De dames vatten de koe meteen bij de horens. Voor welke uitdagingen komen Astrid Coppens en Natalia Druyts, net als een heleboel alleenstaande moeders of vaders, te staan? En hoe pakken ze dit aan? Dat zien we in Astrid en Natalia back to reality. Het programma doet ons denken aan Effe Geen Cent Te Makken en De Meilandjes Zonder Centen

Van de buis gehaald

In het programma werden Astrid en Natalia dus geconfronteerd met de uitdagingen van mensen die met een bescheiden budget moeten rondkomen. VTM meldt nu: “Uiteraard is er nog een groot verschil tussen de harde realiteit van het leven en de context van een reality-programma voor televisie. Die delicate oefening zorgde de voorbije dagen voor heel wat uiteenlopende meningen en controverse. Daardoor komen zowel het programma als de sterke getuigenissen die in de komende afleveringen nog te zien zouden zijn helaas niet meer tot hun recht. Om de sereniteit rond het thema en alle betrokkenen te laten terugkeren heeft VTM 2, samen met Astrid, Natalia en het productiehuis beslist om het programma niet langer uit te zenden.”

Moeite om financieel rond te komen

Vier op de tien Belgen vinden het moeilijk om rond te komen, al werken ze vaak hard voor elke euro. Voor alleenstaande moeders of vaders, die alleen tussen werk en gezin jongleren, is die realiteit extra hard. Dat kennen we ook uit programma’s als Zorgen voor Mama en Andermans Zaken. Het is een realiteit die niet meteen aansluit bij het leven van ondernemer / influencer Astrid Coppens en zangeres Natalia Druyts. Dat zijn beide ondernemende, gedreven moeders die kunnen rekenen op hun partner in crime.

Realityserie Astrid en Natalia niet meer te kijken

De eerste aflevering van de realityserie van Astrid Coppens en Natalia Druyts werd maandag 19 februari uitgezonden om 21.30 bij VTM 2 en VTM GO. Op donderdag 22 februari 2024 heeft VTM besloten om het programma van de buis te halen. De afleveringen zijn dan ook meteen verwijderd van VTM GO.

Voor wie meer over het idee achter het programma wil lezen, lees hieronder de persinformatie die VTM voor uitzending deelde:

Natalia Druyts

Natalia Druyts * vertelt over het nieuwe reality programma het volgende. “Astrid en ik zijn zelf mama en ik denk heel vaak bij mezelf: het is allemaal niet simpel. Mijn lief is een heel aanwezige papa waar de kinderen en ik heel veel aan hebben en dat is bij Astrid ook zo. Dus ik vraag me geregeld af: hoe doen mensen dat die het met minder middelen moeten stellen en die geen partner hebben om op terug te vallen? Daarom wilde ik dit programma doen, om dat zelf te ondervinden en onder de aandacht te brengen. Want er wordt te weinig gedaan voor mensen die in deze moeilijke situatie zitten.” Op dit moment is Natalia ook te zien in The Voice. We leerden haar al beter kennen in James De Musical en The Best of Natalia.

Astrid Coppens

Astrid Coppens * over Astrid en Natalia back to reality. “De onzekerheid, de continue angst om niet rond te komen, het voortdurend moeten rekenen: dat was een verschrikkelijk gevoel. Je bent mama en wil je kinderen alles geven. Maar je leeft elke dag in functie van plannen om alles rond te krijgen. Ik heb heel vaak wakker gelegen. Natalia en ik hebben zoveel sterke mensen ontmoet, die keihard werken en tegelijk hun kinderen een liefdevolle opvoeding proberen te geven. Daar heb ik veel bewondering voor. Wat ons ook is opgevallen: mensen zijn zo behulpzaam, lief en warm. In Amerika is het ieder voor zich, hier helpen mensen elkaar. Dat gaf me een veilig gevoel.” We leerden Astrid Coppens al beter kennen in Astrid Coppens De Musical. We kennen haar natuurlijk ook als actrice en hoofdrolspeelster in de Vlaamse film Verborgen Verlangen.

Maandbudget Astrid en Natalia

Het maandbudget van Astrid en Natalia werd berekend door professor arbeidseconomie Stijn Baert * (die we ook kennen van Blind Gesprongen). Hij baseerde zich op het minimumloon voor halftijdse tewerkstelling en het kindergeld alsook een sociale toeslag voor elk twee kinderen die halftijds bij Astrid en Natalia verblijven.

Stijn Baert

Prof. Stijn Baert (UGent): “De situatie waarin Astrid en Natalia een maand lang leven is zeker geen uitzondering. Een groot probleem is dat wie tegen een minimumloon werkt, vaak een inkomen heeft dat niet veel hoger is dan een uitkering. Het is goed dat Astrid en Natalia die paradox – werken en toch op elke euro moeten letten –  onder de aandacht brengen. Hopelijk kan het politici stimuleren om na de verkiezingen eindelijk werk te maken van wat ze in 2019 al beloofden: werken veel meer laten lonen.”

Alleenstaande ouders

“En dan is er nog de problematiek van de alleenstaande ouder. Die kijkt tegen een aantal specifieke uitdagingen aan. Zoals werk en de zorg voor kinderen combineren, zodat een voltijdse baan er vaak niet in zit. Bovendien worden koppels door het zogenaamde ‘huwelijksquotiënt’ in ons land bevoordeeld bij de belastingen. Dit systeem schrappen om in het algemeen de belastingen op arbeid te verlagen, is iets waar ik absoluut voor zou pleiten.”

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

22 februari 2024 /