Jacques Vermeire en Urbanus op Wereldtournee op VTM

Jacques Vermeire en Urbanus vertrekken op grote ontdekkingsreis in Jacques en Urbain op Wereldtournee. Deze inkijk in de mens àchter de comedian – door Eric Goens – is vanaf dinsdag 7 november, wekelijks rond 21.55 uur te kijken bij VTM. De afsluitende aflevering met de zaalshow van de heren, is te zien op donderdag 21 december om 21.55 uur op VTM. Ontdek hier alles over de wereldreis van Jacques Vermeire en Urbanus.

Jacques Vermeire en Urbanus

Jacques Vermeire* en Urbanus* (Urbain Servranckx), de twee onbetwistbare peetvaders van de Vlaamse lach, ruilen de kerktoren in om samen de wereld rond te trekken. Een avontuur waarbij humor nooit ver weg is. Jacques en Urbain op Wereldtournee is een bijzonder reisprogramma. Eindbestemmingen? New York, Lapland, Berlijn, Nepal, Spanje, Kinshasa en Zuid-Afrika. In hun kielzog reisleider Eric Goens, die een inkijk biedt in de mens àchter de comedian. 

Eric Goens presenteert dit najaar ook een nieuw seizoen van Het Huis.

Jacques en Urbain op Wereldtournee terugkijken

Iedere dinsdag vanaf 7 november kun je om 21.55 uur bij VTM kijken naar Jacques en Urbain op Wereldtournee. De afsluitende zaalshow is op donderdag 21 december om 21.55 uur te kijken bij VTM.De afleveringen kun je terugkijken via VTM GO. Hoe je dat uit Nederland doet? Lees hier de uitgebreide omschrijving.

Meer over Jacques en Urbain op Wereldtournee

Rijke carrières

De twee grootste komieken van het land zijn samen goed voor meer dan 100 jaar ervaring op de planken, zijn auteurs en hoofdrolspelers van tientallen films en sitcoms, zijn de geestelijke vaders van hun eigen stripreeks en bedenkers van een onmogelijk te becijferen aantal grappen en mimieken. Deze rijkgevulde carrière bracht hen onder zowat elke kerktoren in Vlaanderen en Nederland, maar zorgde er ook voor dat de wereld buiten de landsgrenzen voor hen één blinde vlek is.

We leerden Jacques Vermeire ook beter kennen in De Vermeires.

Eric Goens, Jacques Vermeire & Urbanus

Door een steeds meer dan goed gevulde agenda, zetten Jacques Vermeire* en Urbanus* nauwelijks een voet in het buitenland. Tot nu. In de herfst van hun carrière, neemt Eric Goens de twee mannen mee op grote wereld- en ontdekkingsreis. (Dat doet dan weer een beetje denken aan Beter Laat Dan Nooit). En niet alleen doorkruisen de twee peetvaders samen enkele wereldsteden, ook kruipen Jacques en Urbain op elke locatie samen op de bühne. Overleeft hun humor ook op buitenlandse podia? 

Onervaren reizigers met humor

Jacques blijkt een onervaren maar fanatieke toerist, Urbain een voorzichtige observator, die desondanks overal ter wereld plezier weet te maken. De kijker leert door de ogen van de twee onervaren reizigers niet alleen elke aflevering een nieuwe bestemming beter kennen, maar ook de heren zelf. Eric Goens is reisleider van dienst en schetst doorheen de reeks een portret van Jacques en Urbain zelf, twee heel verschillende karakters. De uitbundige Jacques dartelt door het leven, Urbain is in het echte leven eerder observerend, wat tot een bijzondere interactie tussen de twee zeventigers leidt.

Bestemmingen Jacques en Urbain op Wereldtournee

Hun reis brengt hen op unieke plaatsen in 7 wereldsteden en leidt tot bijzondere ontmoetingen. Van een meet & greet met Armin van Buuren op feesteiland Ibiza, over graffiti les in Berlijn. Van avonturen op een sneeuwscooter in Lapland tot het vuilnismuseum in New York, een bezoek aan een klooster in Congo, een safari in Kaapstad en een bucketlist-moment van Jacques: de Himalaya zien in Nepal. Hun optredens vormen een rode draad doorheen hun wereldreis: Jacques en Urbain staan onder andere op de planken van de bekendste comedy club ter wereld – de New Yorkse Comedy Cellar -, zijn te gast in een knettergekke Nepalese tv-show en op het Belgische Schlagerfestival in Benidorm. Voor het eerst performen ze in een andere taal. En dat kan wel eens voor plankenkoorts zorgen…

Aflevering 8:

Zaalshow Urbanus en Jacques Vermeire

Jacques en Urbanus sluiten hun wereldtournee af dicht bij huis, op de planken van de Gentse VIERNULVIER. Hun zeven reizen vormen de inspiratie voor een unieke zaalshow, waarbij de comedians voor het eerst het podium zullen delen. Ze blikken elk op hun eigen typische manier terug op het avontuur van hun leven.

Aflevering 7:

Logeren bij Kathleen Aerts in Zuid-Afrika

In de zevende aflevering van Jacques en Urbain op Wereldtournee, trekken de heren naar het prachtige Zuid-Afrika, waar ze onder andere tijdens een avontuurlijke safari op zoek gaan naar The Big Five. Logeren doen ze tussen de wijngaarden in het guesthouse van ex-K3 Kathleen Aerts en haar man Steven. Een pàreltje, maar Jacques krijgt bijna het verschot van de deuren ter plekke. En daar hoort een verhaal bij…

Aflevering 6:

Noorderlicht in Lapland

Jacques Vermeire en Urbanus gaan op zoek naar het noorderlicht. Bestemming: Lapland. In het Hoge Noorden voelt Urbanus zich in zijn element, terwijl Jacques moet wennen aan de rust van de natuur. Een lange tocht met sledehonden in een prachtig sneeuwlandschap is het begin van alweer een onvergetelijk avontuur voor de comedians.

Aflevering 5:

Nepal met Urbanus en Jacques Vermeire

Jacques en Urbanus reizen door naar Nepal, het land van de Himalaya. Vooral voor Urbanus is dit een bijzondere reis, want op zijn 22ste liftte de jonge hippie uit Tollembeek helemaal tot in de Nepalese hoofdstad Kathmandu. Met Urbanus’ dagboek als leidraad bezoeken de comedians alle bijzondere plekken in de stad. Bovendien krijgen ze de kans om op te treden in het populairste tv-programma van Nepal voor een publiek van maar liefst 65 miljoen kijkers.

Aflevering 4:

Urbanus en Jacques Vermeire in Kinshasa, Congo

Jacques en Urbanus trekken naar de Congolese hoofdstad Kinshasa. Vooral voor Jacques wordt het een speciale reis, want hij gaat op zoek naar het verhaal achter zijn nonkel pater Roger, die lang in Congo verbleef. Urbanus leeft zich op zijn beurt helemaal uit op bezoek bij de lokale striptekenaars in de l’Académie des Beaux-Arts. Het avontuur wordt afgesloten met het allereerste optreden op Afrikaanse bodem, en dat ‘en Français’ natuurlijk.

Aflevering 3:

Jacques Vermeire en Urbanus op Ibiza

Jacques en Urbanus trekken naar het feesteiland Ibiza, in de jaren 60 een toevluchtsoord voor kunstenaars, schrijvers, filosofen en wereldsterren. Vandaag is het eiland nog steeds het epicentrum van het uitgaansleven. De heren worden partyproof gemaakt voor een bezoek aan de wereldberoemde discotheek Ushuaïa. Daar ontmoeten ze een van ’s werelds bekendste dj’s, Armin van Buuren, zelf grote fan van Urbanus.

Benidorm

Na een korte nacht verlaten de twee het eiland en ruilen hun hippe kledij in voor een scootmobiel. Volgende halte: Benidorm. Jacques en Urbanus sluiten de reis af met een optreden voor een zaal vol enthousiaste Vlamingen tijdens het lokale Schlagerfestival.

Aflevering 2:

Urbanus en Jacques Vermeire in Berlijn

In de tweede aflevering gaan Urbanus en Jacques Vermeire naar Berlijn. Ze gaan er op zoek naar het oorlogsverleden van de families Vermeire en Servranckx, bezoeken het Olympisch stadion en maken de stad onveilig in de trots van het voormalige Oost-Duitsland: de Trabant. Ook de Berlijnse Muur wordt niet gespaard, wanneer Urbanus er zijn graffitikunsten op botviert.

Oorlogsverleden families Vermeire en Servranckx

Jacques en Urbain hebben allebei een beladen familiale geschiedenis in Berlijn. Urbains nonkel Maurice was er dwangarbeider in een werkkamp: “Mijn vader is twee keer kunnen gaan lopen en uit wraak hebben ze zijn broer meegenomen, nonkel Maurice. Die heeft hier 2 jaar in een werkkamp gezeten. Hij heeft me ooit verteld dat hij zelfs daar grappen uithaalde, om toch een beetje de plezante te zijn. Ik heb de stiel van hem geleerd”, zegt Urbain. Ook Jacques’ vader zat er 2 jaar in een werkkamp. De heren ontdekken in welk kamp hun nonkel en vader verbleven, en krijgen een rondleiding door het familieverleden dat ze alleen kennen van een heel klein beetje horen zeggen. 

Trabant rijden

Vijftien kilometer verderop staat nog een foute brok geschiedenis: het legendarische Olympiastadion waar de Nazi’s in 1936 de Olympische Spelen organiseerden. Maar Jacques en Urbain zijn hier vooral om hun voertuig voor de rest van de week op te halen. Volgens sommigen de lelijkste auto in de geschiedenis van de vierwieler, tegelijkertijd ook de trots van het voormalige Oost-Duitsland: de Trabant. En zelfs als je net als Jacques en Urbain al 50 jaar met de auto rijdt, stap je niet in een Trabant zonder bijkomende rijles. Urbain fastens his seatbelts voor de eerste proefrit met de bekendste garagist van West-Europa, DDT oftewel Jacques Vermeire. Urbain is onder de indruk maar niet op de gehoopte manier: “Ik denk dat mijn nonkel Maurice even veel schrik had in dat werkkamp als ik in dit autootje.”

Theather Scheinbar

Eens bekomen, hebben de heren een afspraak met Damian. De Duitser zorgt letterlijk voor kleur in de straten van Berlijn, door muurschilderingen in graffiti te spuiten op de échte Muur. Ook Urbain laat zijn handtekening achter. Op het einde van hun verblijf wacht Jacques’ en Urbains debuut als comedian op de Berlijnse planken… auf Deutsch. Reisleider Eric Goens heeft het kleinste theaterzaaltje van Berlijn geboekt: Theather Scheinbar – goed voor 16 plaatsen – is een begrip in de Duitse comedywereld. Hoe brengen de mannen het ervan af? 

Aflevering 1:

Jacques Vermeire en Urbanus in Amerika

In de eerste afleveringen zien we dat Jacques Vermeire en Urbanus naar Amerika gaan. Ze gaan naar New York: de bakermat van de comedy. De eerste afspraak brengt de heren naar het Barclays Center, de nieuwste sporttempel in Brooklyn en tevens de thuis van Belgian Cats Emma Meesseman, Julie Allemand en Ann Wauters. Met hun ploeg Chicago Sky zijn ze regerend kampioen in het Amerikaanse vrouwenbasketbal. Vandaag spelen de dames voor de leidersplaats in de WNBA tegen New York Liberty.

Broadway

Van al dat sporten, krijgt een mens honger. Gelukkig is het in een wereldstad als New York niet moeilijk om snel eten te vinden. Wanneer hun maag gevuld is, lopen Jacques en Urbain richting Broadway, met meer dan 40 theaterzalen het mekka van musicals en comedy. Wat de heren nog niet weten, is dat ze over drie dagen zelf het podium op moeten, in de meest legendarische comedy club van New York: de Comedy Cellar. Straks wacht hun internationale debuut maar first thing first: toeschouwers ronselen.

Treasures in the Trash: vuilnis museum New York

In Manhattan gaan Jacques Vermeire* en Urbanus* op zoek naar het vuilste, onofficiële, museum van de stad. Welkom in Treasures in the Trash: het levenswerk van 30 jaar noeste arbeid achter de vuilkar. De vuilnismannen- en vrouwen van New York herbergen er 40.000 unieke stukken, een kolfje naar de hand van Jacques en Urbain, zelf 2 fervente verzamelaars. 

Woodstock

Van New York gaat het naar Woodstock: de plek waar in de jaren ‘60 het meest legendarische rockfestival aller tijden plaatsvond. Een bezoek aan de historische festivalweide zorgt voor een trip down memory lane bij Urbain. De twee comedians brengen de nacht door in een tentje op de camping, of wat daar nog van overblijft. Terug in the Big Apple, volgt de ultieme apotheose: optreden in de legendarische Comedy Cellar. Hoe worden de twee Vlaamse zeventigers ontvangen door de New Yorkse comedy scene?

Jacques Vermeire en Urbanus op Wereldtournee op VTM
Jacques Vermeire en Urbanus op Wereldtournee op VTM.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

21 december 2023 /