Stephanie Planckaert in Het Huis seizoen 9 (2023)

Stephanie Planckaert is de vierde gast in Het Huis seizoen 9 (2023). Twee jaar na het bezoek van vader Eddy is het nu de beurt aan zijn dochter. De mater familias van het gezelligste geslacht van Vlaanderen toont zich 24 uur van haar meest ongeziene kant.

Lees hier: Eddy Planckaert in Het Huis bij Eric Goens

Stephanie Planckaert in Het Huis 2023

Eric Goens pikt Stephanie op in Bure, een rustig dorpje in de provincie Luxemburg waar de bed & breakfast van de familie Planckaert gelegen is. “Zie daar, de zonnigste verschijning van de hele reeks”, waarmee Eric Goens refereert aan Chateau Planckaert.

B&B De Planckaerts Bure (niet verkocht)

De uitspraak doet Eric wanneer hij Stephanie Planckaert ziet staan op de binnenkoer van de vierkantshoeve. De B&B kwam vorig jaar op de markt, omdat het de familie niet langer haalbaar leek om de renovatie van hun kasteel in Frankrijk te combineren met een logement in de Ardennen. Toch is de bed & breakfast nog niet verkocht. “We wilden het verkopen, maar we zijn hier nu zodanig veel dat we het gevoel kregen om het toch weer te willen uitbaten. We durven wel eens van gedacht veranderen,”  lacht Stephanie Planckaert. De B&B van de Planckaerts in Bure is dus niet verkocht.

Wist je dat je de familie nog beter kunt leren kennen in hun boek De familie Planckaert – Zoals we echt zijn*?

La vie en rose van Édith Piaf

Na een lange rit komt het gezelschap aan in Het huis. Op de tonen van La vie en rose van Édith Piaf, het lievelingslied van Stephanie, dochter Iluna en wijlen mémé Clare, stapt ze de fotokamer binnen. De vele foto’s van haar dierbaren doen de emoties meteen hoog oplaaien.

Stephanie Planckaert ‘de baas’

Na een verkenningsronde trekt Stephanie Planckaert naar de orangerie, waar Eric Goens haar opwacht met een aperitiefje. “Ze zeggen dat de Planckaerts een jongensfamilie is, maar dat klopt niet. Want iedereen zegt dat Stephanie de baas is die alles regelt, stuurt en de controle houdt,” steekt hij meteen van wal. “Ik vind dat er controle nodig is en dat die dan ook genomen moet worden,” legt Stephanie uit. “Maar iedereen in de familie heeft zijn visie en dat vind ik mooi. En het geeft mij zoveel voldoening dat we elkaar daarin vinden. Want het zou maar kort door de bocht zijn om te zeggen dat één iemand beslist en de rest gewoon volgt.”

Stephanie & Eddy Planckaert

Hoe graag Stephanie Planckaert ook alles onder controle houdt, papa Eddy slaagt er steeds in om voor chaos te zorgen. Maar Stephanie kan geen slecht woord zeggen over de pater familias. “Ik heb nooit iemand gekend die met zoveel overtuiging kan kiezen voor iets. Hij is heel altruïstisch en kiest steeds in ons belang. Want die mens kan afzien. Als hij niet heeft afgezien om ergens te raken, dan is het niet gebeurd,” vertelt ze liefdevol. “En ik ben van hetzelfde principe. Als ik ergens wil raken, moet ik afzien.”

Mémé Clara en Gusta

Terwijl Stephanie het middagmaal klaarmaakt, begint Eric over twee andere sterke vrouwen uit de familie Planckaert: mémé Clara en Eddy’s moeder Gusta. “Er wordt gezegd dat je de perfecte kruising tussen hen twee zou zijn,” zegt hij. “Ik heb Gusta niet lang gekend, maar had daar altijd een beetje schrik van. Ik heb me altijd afgevraagd of ik goed genoeg voor haar was”, vertelt Stephanie Planckaert.

Tienerzwangerschap

Het meest beangstigende dat Stephanie ooit moest doen, was aan mémé Clara vertellen dat ze op haar zestiende zwanger was. “Ik heb nooit schrik gehad van haar, maar wist dat dat haar diep zou raken en zou teleurstellen. Ik heb jarenlang met een schuldgevoel rondgelopen, omdat ik vond dat ik de familie ten schande had gebracht.” Ze schreef hierover de boeken Dagboek van een tienermoeder* en Het geluk van een ongelukje – op de bres voor tienermoeders*.

Stephanie Planckaert zwanger als tiener

In de kinderkamer blikt Stephanie terug op haar tienerzwangerschap. Ze was amper zestien jaar oud toen ze beviel van haar dochter Iluna. “Na de bevalling was ik doodsbang. Ik wou mijn kindje bij me hebben, maar ze was ziek en moest nog aansterken, dus dat kon niet,” vertelt ze met een krop in de keel. Iluna had na haar geboorte een infectie opgelopen en ook Stephanie werd ziek. “Ik had continu een enorm schuldgevoel. Ik dacht dat ik haar ziek had gemaakt, omdat ik te vroeg bevallen was. Er ging zoveel door mijn gedachten. Ik was zestien jaar, dus ik kon niet relativeren.” Samen met Iluna maakte Stephanie Planckaert ook het tv programma Onverwacht en het boek Tiener en moeder*.

En meer o.a. over liefde Christopher & Stephanie

Hoe beleefde Stephanie de jaren in Litouwen toen papa Eddy er een houtzagerij begon? Hoe scoort ze op de sportproef – haalt Stephanie betere resultaten dan haar vader twee jaar geleden? Wie is de gast die haar komt verrassen met een muzikaal ontbijt? En hoe is de liefde tussen Christopher en Stephanie ontstaan? Je komt het allemaal te weten in Het huis.

Vorige week keek je naar: Mathias Vergels in Het Huis seizoen 9 (2023)

Het Huis seizoen 9 (2023)

In de volgende afleveringen ontvangt Eric Goens in Het huis zangeres Coely, schrijver Herman Brusselmans, journaalanker Riadh Bahri en premier Alexander De Croo. Eerder waren William Boeva en Hugo Sigal te gast. Natuurlijk lees je daar ook meer over op VlaamsKijken. Volg ons dan via onderstaande social media. Zo hebben we een nieuw WhatsApp-kanaal.

Het Huis seizoen 9 kijken

Wil je Het Huis seizoen 9 kijken, dan kan dit vanaf maandag 23 oktober wekelijks om 20.40 uur op VRT1 en bij VRT MAX. Wil je de afleveringen terugkijken, dan kan dit ook via VRT MAX. Daar ontdek je tevens oude(re) seizoenen. Vanuit Nederland of een ander land terugkijken, zorg dan voor een VPN Verbinding, die je op België zet, voordat je naar VRT MAX gaat.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

13 november 2023 /