Stukken van Mensen seizoen 8 met deze experts in 2023
Stukken van Mensen seizoen 8 is vanaf zaterdag 28 oktober 2023 om 21.10 uur te kijken op Play4 en GoPlay. Experts Bie Baert, Sofie Van de Velde, Frank Van Laer, Yves Chung, Carlo Bonte en Paul De Grande wagen hun kans. Ontdek daarnaast de bekende Vlamingen die langskomen in 2023 in het achtste seizoen van Stukken van Mensen.
Heb je de kerstspecial van Stukken Van Mensen gezien?
Stukken van Mensen seizoen 8
In het ondertussen al achtste seizoen van Stukken van Mensen staan zes topdealers klaar om opnieuw enkele kunstpareltjes op de kop te tikken. Bie Baert, Sofie Van de Velde, Frank Van Laer, Yves Chung, Carlo Bonte en Paul De Grande geven elkaar geen duimbreed toe wanneer het aankomt op designerspullen, kunstobjecten, nieuwe creaties of gewoon leuke hebbedingen. Alles, en dan vooral geld, gooien ze in de strijd om hun concullega’s af te troeven. Al zijn er dit jaar ook nog andere kapers op de kust. In het nieuwe seizoen krijgen onze professionals bij enkele deals de onverwachte concurrentie van een geheime koper, iemand die ze niet kennen en dus ook onmogelijk kunnen inschatten. Blijven ze hun koelbloedige zelve of gaat de geheime koper aan de haal met de buit?
Onderaan stellen we de experts uit Stukken van Mensen uitgebreider aan je voor:
Bekende Vlamingen in Stukken van Mensen 2023
Frank Raes, Petra De Sutter, Isolde Lasoen, Sven De Leijer, Wendy Van Wanten, Cath Luyten, Wim Soutaer en Jan Peumans komen in Stukken van Mensen 2023 langs met een eigen werk, een eeuwenoud familiestuk of een tijdloos kunstwerk. Wie Stukken van Mensen zegt, zegt ook nog veel andere unieke objecten en de aanbiedingen zijn legio: van de sigaretten van de Amerikaanse president Nixon, over kunstwerken van de Japanse Matsutani en de Britse Banksy tot een fossiel van 70 miljoen jaar oud.
Stukken Van Mensen terugkijken
Alle seizoenen van Stukken Van Mensen kun je terugkijken via GoPlay. Wil je dit vanuit het buitenland doen, zorg dan voor een VPN Verbinding die je op België zet. Voor de Vlaamse kijkers, die graag naar dit soort programma’s kijken, we kunnen ook Van Onschatbare Waarde aanraden. Vanuit België kun je die met een VPN Verbinding, die je op Nederland zet, ook terugkijken. Kortom: volop kijkplezier voor de liefhebbers van Stukken van Mensen seizoen 8.
Nieuwe aflevering Stukken van Mensen
We konden afgelopen zomer natuurlijk genieten van herhalingen van Stukken van Mensen, maar nu is het eindelijk weer tijd voor een nieuwe aflevering. Lukt het de dealers om te weerstaan aan de charmes van Wendy Van Wanten? Hieronder lees je meer over de inhoud van de eerste aflevering van Stukken van Mensen seizoen 8.
Experts Stukken van Mensen seizoen 8
- Bie Baert
- Sofie Van de Velde
- Frank Van Laer
- Yves Chung
- Carlo Bonte
- Paul De Grande
Bie Baert
Bie Baert is één van de weinige vrouwen in de antiekbusiness. Deze kleurrijke en charmante persoonlijkheid heeft zich gespecialiseerd in het bijzondere en het bizarre. Ze schuimt voortdurend heel Europa af, op zoek naar die unieke objecten waar haar internationaal klantenbestand naar op zoek is. 25 jaar geleden opende Bie haar eerste boetiek in de Antwerpse antiekwijk. Nu werkt en leeft ze thuis, ergens verborgen in het groen, tussen haar wondere wereld van objecten.
Bie Baert is gespecialiseerd in Europese meubelen uit de 18e, 19e en 20ste eeuw en bijzondere objecten, maar ze staat tegelijkertijd ook erg open om andere en nieuwe horizonten te verkennen. Bie heeft een voorliefde voor voorwerpen die door de tand des tijds zijn aangetast en die niet volmaakt zijn, dingen die een beetje anders zijn en waar een verhaal achter zit. De leeftijd van een object of de prijs is van minder belang. Zolang de objecten haar maar raken. Ze vindt het daarnaast ook spannend om verschillende stijlen te combineren, de uitdaging zit hem erin om de harmonie te vinden.
Sofie Van de Velde
Sofie Van de Velde* is de dochter van de Antwerpse galeristen Ronny en Jessy van de velde, wiens galerij meer dan 45 jaar bestaat. Bij de familie kwamen heel wat kunstenaars over de vloer en veel gesprekken gingen over kunst. Het lag dus voor de hand dat Sofie in de voetsporen van haar ouders zou treden maar dat deed ze in eerste instantie niet. Ze behaalde diverse diploma’s in de sociale sector, zoals lerarenopleiding, maatschappelijk assistente, therapeutische opleidingen en behaalde onder andere een master in de onderwijswetenschappen. Ze werkte onder meer als spijbelambtenaar en als coach/therapeut met kansarme jongeren, deed onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag, en schooluitval .
In 2013 besloot ze dan toch om de stap naar de hedendaagse kunst te zetten en opende ze haar eerste galerij in Antwerpen. Die galerij stelt werk van zowel Belgische kunstenaars – gevestigde waarden zoals Marcel Broodthaers en Guillaume Bijl en ook jonge kunstenaars zoals Charline tyberghein, Bendt Eyckermans, Ilse D’Hollander en Pieter Jennes – als internationale kunstenaars – o.a. Bruce Nauman en Francis Picabia – tentoon, in samenwerking met een netwerk van twintig internationale galerijen. Vorig jaar nam ‘Gallery Sofie Van de Velde’ deel aan een 7-tal Belgische en internationale beurzen.
In mei 2017 opende ze een tweede galerij te Antwerpen. Deze galerij is een sharing project van twee galerijen, op één plek, met een algemeen onthaal waarbij heel wat kennis wordt gedeeld. Het is een en uniek project in Europa en samenwerking is het motto. Verder kreeg ze internationale erkenning op Art Basel waar ze een prestigieuze prijs in de wacht sleepte. Sofie Van de Velde is ook ondervoorzitter van BUP, de vereniging van Belgische kunstgalerijen en van Europa. Sofie is gedreven bezig met haar vak en kan terugvallen op een uitgebreid netwerk.
Frank Van Laer
Frank Van Laer kreeg de liefde voor alles wat antiek is met de paplepel mee van zijn ouders en besliste daarom al snel om er ook zijn beroep van te maken. Hij volgde een opleiding antiek, restauratie en beeldende kunst in Mechelen en ging daarna aan de slag als restaurateur bij Axel Vervoordt. Een paar jaar laten opende hij zijn eigen restauratieatelier in Ekeren. Daar bleef het niet bij: Frank ging immers ook zelf objecten verkopen. In eerste instantie vooral Frans meubilair, maar als snel ook Engelse topstukken die hij zo’n twee keer per week vanuit Engeland liet overkomen. In 1999 kocht hij een prachtig herenhuis in de Leopoldstraat in Antwerpen waar hij zijn zaak oprichtte. ‘Antiquiteiten Frank Van Laer’ is ondertussen een gevestigde naam in de antiekbusiness.
Frank Van Laer combineert in zijn zaak heel uiteenlopende stijlen. Zo deinst hij er niet voor terug om 17de- eeuwse meubels te decoreren met spullen uit de jaren ‘50 en het geheel af te werken met kunst van bijvoorbeeld Charlotte DeCock of Panamarenko. Op die manier slaagt hij erin om antiek in een heel ander daglicht te zetten en laat hij jongere mensen zien dat antiek niet noodzakelijk alleen iets is voor de oudere generatie. Hij presenteert vaak objecten en meubels die ietwat ongewoon of ongebruikelijk zijn en heeft een neus voor alles wat apart en origineel is. Zijn eigenzinnige manier van eclectisch combineren trekt hij ook door in zijn kledingstijl.
Yves Chung
Yves Chung heeft een Chinese vader en een Vlaams-Italiaanse moeder. Zijn bedrijf noemde hij naar zijn moeder: Pellegrini Design. Het ondernemerschap heeft altijd in hem gezeten. Waarschijnlijk zijn dat de Chinese genen van zijn vader. Combineer dat met de goede Italiaanse smaak voor design, dan weet je waar Yves voor staat.
Al van kleins af aan is Yvesm Chung bezig met ondernemen. Hij begon als jonge snaak met het verkopen van serreglas, nadien legde hij zich toe op tweedehands motors. Maar al snel raakte hij gefascineerd door speciale meubels. Ondertussen is hij al 14 jaar aan de slag als handelaar met als specialiteit vintage design klassiekers. Als echte vintagespecialist behoort hij tot de top van België. Zijn ongedwongen stijl en glimlach krijg je er gratis en voor niets bij.
Yves Chung is een echte selfmade man met een bloeiend bedrijf. Hij koopt zowel in binnen als in het buitenland aan. Zo komen er jaarlijks onder andere heel wat containers uit Amerika, waar veel vintage klassiekers te vinden zijn. Yves heeft klanten en verzamelaars in zijn portefeuille in heel Europa, maar vooral in Nederland. Naast de verkoop richt hij zich ook op de verhuur van speciale stukken voor films en series. Sinds kort focust hij ook op homestaging, waarbij hij moeilijk te verkopen panden mee helpt inrichten om de verkoop te faciliteren. Verder doet Yves ook kantoorinrichting met vintage meubilair om daar zijn eigen touch aan te geven.
Naast vintage stoelen, staat Yves Chung open voor alles wat hij mooi vindt en dat kan zeer uiteenlopend zijn. Zelf verzamelt hij buiten exclusieve meubels, ook oude wagens en motoren, uurwerken en filmmemorabilia.
Carlo Bonte
Carlo Bonte studeerde management in Cambridge, Angers en Utrecht. Op 23-jarige leeftijd leidde hij zijn eerste veiling, waardoor de passie voor kunst en antiek ontstond. Om de nodige internationale kennis en ervaring op te doen, liep de jonge veilingmeester stage bij Christie’s in Londen. Zo kwam hij in contact met Partridge Fine Art, een legendarische galerij in New Bond Street. In korte tijd werkte Bonte zich op tot jongste directeur ooit van deze gevestigde waarde met HRH Princess Michael of Kent als ‘uithangbord’. Zijn eerste deal sloot hij met Irina Abramovich. Hij nam meerdere malen deel aan internationale kunstbeurzen in Londen, Moskou en Palm Beach.
Na 4 jaar keerde Carlo Bonte terug naar zijn roots in Brugge. Carlo Bonte Auctions groeide de laatste 10 jaar uit tot een gevestigde waarde in de veilingwereld. Hij specialiseerde zich snel en als eerste in België in Aziatische kunst en bouwde een ruim netwerk uit in China. Ondertussen verhuist ook een groot deel van zijn Europese kunst richting China. Zijn aanbod is heel gevarieerd en kwalitatief.
Het succes van Carlo Bonte Auctions is een hedendaagse professionele aanpak, een efficiënte strategische marketing én een grote online aanwezigheid met als doel transparantie te creëren in de internationale kunstmarkt voor zowel koper als verkoper. Zo kunnen klanten wereldwijd bij hem ‘live’ meebieden via de grootste online platforms. Zijn klantenbestand bestaat uit private verzamelaars, musea, decorateurs en handelaars, verspreid over de ganse wereld.
Het veilinghuis bevindt zich op minder dan een kilometer van de Grote markt te Brugge, in een pand van 5000 vierkante meter met een ruime privéparking. Zijn team bestaat ondertussen uit een 10-tal mensen, gedreven door hun gezamenlijke passie voor kunst, antiek en design.
Paul De Grande
Flamboyant, excentriek, volledig self-made, entrepreneur in hart en nieren, enorme bagage, kennis en know-how, charmeur, gevoelsmens, wordt in één adem genoemd met Axel Vervoordt, wordt beschouwd als een krak in de antiekhandel in Vlaanderen en ver over de grenzen, en dat al meer dan 40 jaar. Dat is Paul De Grande. Zijn Specialiteit? Objecten en meubilair uit de 16-19de eeuw, maar zijn natuurlijke interesse en kennis reiken veel verder dan dat.
Begin jaren ‘70 kocht Pau De Grandel het kasteel in Snellegem en wordt zo, op zijn 24ste, de jongste kasteelheer van België en De Grande-antiek verhuist van een winkeltje in Adegem naar het kasteel. In 2018 opende hij ook een nieuwe zaak in Zeebrugge: Doks. Paul De Grande is een autoriteit, een wandelende encyclopedie, bruisend van energie en altijd op zoek naar nieuwe dingen. Hij ruikt en voelt wanneer hij een stuk moet kopen. Recent zag je Paul De Grande ook in Huizenjagers seizoen 9, in Het Beste Bod en we leerden hem beter kennen in Viva la Feta seizoen 2.
Inhoud afleveringen achtste seizoen Stukken van Mensen
Wendy van Wanten (aflevering 1)
In de eerste aflevering van Stukken van Mensen loopt de temperatuur al meteen hoog op. En dat komt niet zozeer door het stuk dat aangeboden wordt, maar eerder door de charmes van de verkoopster zelf. Niemand minder dan Wendy Van Wanten komt langs met een juweel van Lorenzo Quinn. De vier dealers willen kosten wat het kost Wendy laten langskomen in hun kamer, maar daar zal het vooral zaak zijn om te ontsnappen aan haar charmes en de prijs niet te hoog te laten oplopen.
Deurmat
De volgende verkoper valt meteen met de deur in huis, want Dennis uit Mechelen heeft een wel heel bijzondere deurmat meegebracht. De mat is ontworpen door de beroemde kunstenaar Banksy en vertelt een ontroerend verhaal. Op de deurmat zijn feloranje letters te zien die het woord ‘welcome’ vormen en zijn gemaakt van aangespoelde reddingsvesten van vluchtelingen. De dealers kunnen hun interesse alvast moeilijk onder stoelen of banken steken. Lukt het hun om het juiste bedrag op tafel te leggen, of veegt de verkoper er zijn voeten aan?
KV Mechelen voetbal
En dan is er nog de grote voetbal van Wim uit Leefdaal. Op de bal staan alle handtekeningen van de spelers van KV Mechelen die in 1988 de finale van Europacup II wonnen. En voor dit item zullen de dealers rekening moeten houden met een extra aanvaller: de geheime koper. Niemand minder dan KV Mechelen-icoon Piet Den Boer ligt op de loer om de deal af te snoepen. Hij speelde zelf mee in de finale en scoorde toen het winnende doelpunt. Maar lukt het hem ook om deze deal binnen te koppen, of gaan de dealers aan de haal met de drie punten?
Petra De Sutter (aflevering 2)
In de tweede aflevering krijgen de Stukken van Mensen-dealers hoog bezoek. Niemand minder dan vicepremier Petra De Sutter komt een heel origineel werk verkopen: een schilderij dat gemaakt is door haar vrouw Claire Vanhoutte. Claire is een tijdje geleden gestopt met werken om haar drukbezette vrouw Petra meer te zien en focust zich nu volledig op haar kunst. De dealers zijn alvast enthousiast over het werk, maar is de minister ook enthousiast over de prijs die geboden wordt?
Onderhandelen met Petra De Sutter
Vicepremier Petra De Sutter: “Politiek is onderhandelen. Vaak tot in de vroege uurtjes. Bij Stukken van Mensen zal het hopelijk geen nachtwerk worden. Ik kom langs met een werk dat mijn vrouw Claire schilderde. Als ik na een drukke werkweek thuiskom en haar zie opgaan in de verf en penselen dan maakt me dat perfect gelukkig. Ik ben er zeker van dat het werk ergens terecht zal komen op een plek waar mensen kunnen genieten van haar creativiteit.”
Hermès handtas & Véronique De Kock
Joey komt met een zeer zeldzaam stuk op de proppen want hij heeft een handtas van Hermès meegenomen. Het is de handtas van zijn mama, die er minstens 30.000 euro voor wenst te krijgen. De dealers zullen goed hun best mogen doen, want bij dit item ligt er een geheime koper op de loer.
Deze keer krijgen ze concurrentie van Véronique De Kock, die zich zeker niet zal inhouden voor de luxueuze handtas: “Ik durf veel geld voor een handtas geven als het een klassieker is. Dit is een buitenkans om direct zo’n exclusieve tas te bekomen. Normaal sta je een aantal jaren op wachtlijsten, dus dit is gewoon de max.”
Salontafel uit de jaren zeventig
Goede vrienden Leopold en Jules komen samen een salontafel uit de jaren 70 verkopen. De tafel kan makkelijk worden omgebouwd tot bar en deed jarenlang dienst in de mancave van de heren. Kunnen ze klinken op een goede deal, of nemen ze hun tafel terug mee naar huis?
Dit gebeurde na aflevering 2:
Veilig voor Kom op Tegen Kanker
Petra De Sutter schenkt de opbrengst van een zeer origineel kunstwerk van haar vrouw Claire Vanhoutte integraal aan het goede doel Kom Op Tegen Kanker. De vier dealers waren in aflevering 2 zeer geïnteresseerd, maar het was Frank Van Laer die aan het langste eind trok met een bod van €2.200. Toen hij een vermoeden had dat de opbrengst naar een goed doel ging, deed hij dan ook met plezier een extra duit in het zakje.
Veiling Frank Van Laer
Frank Van Laer besloot om het werk zelf te veilen en de volledige winst ook te schenken aan Kom Op Tegen Kanker. De veiling zit er sinds gisteren op en leverde €5300 winst op. Petra De Sutter, Claire Vanhoutte en Frank Van Laer schenken in totaal dus het mooie bedrag van €7500 aan Kom Op Tegen Kanker.
Kom Op Tegen Kanker
Vicepremier Petra De Sutter: “Die mooie opbrengst van het schilderij van mijn vrouw Claire gaat naar een organisatie die voor velen het verschil kan maken. Als je weet dat elk jaar meer dan 40.000 Vlamingen de diagnose kanker horen, dan kom je bij Kom Op Tegen Kanker. Iedereen kent wel iemand voor wie het zware klap was. Als je kanker hebt, staat je leven even stil terwijl dat van anderen verder gaat. Naast onder meer nieuw onderzoek stimuleren, zorgt Kom Op Tegen Kanker dat patiënten kunnen praten met elkaar en vrijwilligers. Claire en ik kunnen alleen maar tevreden zijn dat we patiënten steunen met de opbrengst.”
Sven De Leijer (aflevering 3)
In de derde aflevering van Stukken van Mensen komt Sven De Leijer (die je kent van Hotel Romantiek en Vrede op Aarde) langs met een waar pronkstuk dat hem nauw aan het hart ligt. Hij komt zijn geliefde flipperkast verkopen die jarenlang dienst heeft gedaan in zijn living. Maar terwijl de dealers zich al helemaal aan het uitleven zijn op de speelkast, wacht hun nog een verrassing van formaat. Want ze weten nog niet dat er voor dit item opnieuw een geheime koper op de loer ligt. Topchocolatier en trotse eigenaar van zijn befaamde mancave Dominique Persoone probeert Sven De Leijer te overtuigen met een goed bod. Gaat het balletje aan het rollen, of wordt hij van het kastje naar de muur getikt?
Eames
Naast Dominique Persoone krijgen de dealers hoog bezoek van de burgemeester van Staden. Francesco Vanderjeugd komt langs met een antiek stuk van het designerskoppel Eames. Hij probeert de dealers te overhalen met een spalk van multiplex die tijdens de Tweede Wereldoorlog ontwikkeld werd. Francesco Vanderjeugd houdt het been stijf op 1.000 euro en hoopt er stiekem zelfs zo’n 1.500 euro voor te krijgen.
Matsutani van 40.000 euro
De West-Vlaamse Francis heeft een uniek werk meegenomen van de Japanse kunstenaar Matsutani. Al snel blijkt dat de dealers stevig in hun buidel gaan mogen tasten, want Francis mikt op een prijs van 40.000 euro. De vier dealers zijn alvast enthousiast over het werk, maar of ze de hoge verwachtingen van Francis kunnen inlossen is nog de vraag.
Cath Luyten (aflevering 4)
In de vierde aflevering van Stukken van Mensen komt Cath Luyten langs met een heel speciaal, en vooral heel kleurrijk kunstwerk. Cath heeft een werk meegebracht van de Leuvens kunstenaar Klaas Vanderperren waar ze enorme fan van is. Het kunstwerk heeft de naam Francine, why is your vibrator the size of Arnold Schwarzenegger?, maar dat zien de dealers er niet meteen in. Wat ze wel zien, is hun groeiende interesse als Cath het werk komt voorstellen. Ze willen stuk voor stuk het werk in hun bezit krijgen.
Kunstenaar Sam Dillemans
De dealers krijgen een werk van Antwerps kunstenaar Sam Dillemans voorgeschoteld want Frans Naassens uit Aalter heeft het werk ‘Het vrijende koppel’ meegebracht. Sofie, Frank en Bie kennen de kunstenaar en zijn zeer geïnteresseerd in het werk. Yves heeft nog nooit van de kunstenaar gehoord, maar zal zich zeker niet laten kennen.
Kazuo Motozawa
De volgende verkoper is de Colombiaan Core Pareja uit Deinze. Hij heeft vier lampen van de Japanse ontwerper Kazuo Motozawa in de aanbieding. Met de winst zou hij samen met zijn dochter graag naar Colombia gaan om zijn jongste zus te bezoeken die net bevallen is. Core kreeg deze lampen van zijn buurvrouw dus winst maken zou in dit geval alvast niet zo moeilijk moeten zijn, maar is het ook voldoende voor een vliegticket naar Colombia?
Zetel Paul Falkenberg
Hilde uit Tongeren komt langs met een zetel van Paul Falkenberg. De lounge is uitgebracht in 1970 en is gebaseerd op de coconut Chair van George Nelson. Hilde kon de zetel op de kop tikken in de plaatselijke kringwinkel, maar door plaatsgebrek zal ze toch afstand moeten doen van haar geliefde zetel. Carlo steekt zijn interesse alvast niet onder stoelen of banken en begint al meteen te fantaseren waar hij de zetel zou zetten.
Wim Soutaer (aflevering 5)
Zanger en kunstliefhebber Wim Soutaer komt langs met een kleurpotloodtekening van de Belgische kunstenaar James Ensor. Deze tekening is het allereerste kunstwerk dat Wim ooit gekocht heeft en zal waarschijnlijk ook het eerste kunstwerk zijn dat hij terug zal verkopen. De vier dealers zijn razend enthousiast en Sofie heeft zelfs al een uitgekiemd plan klaar om Wim te overtuigen.
Halisaurus schedel
Pieter-Jan uit Genk komt langs met een heel speciaal object. Hij heeft een schedel meegebracht van een halisaurus, een zeereptiel dat zo’n 70 miljoen jaar geleden leefde. De leeftijd doet de dealers al duizelen, dus hopelijk ligt de prijs net iets lager. Wie van de dealers slaagt er in om deze eeuwenoude schedel op de kop te tikken?
Jan Peumans
En ook Jan Peumans komt langs met een zeer uniek object. Hij heeft een poster meegebracht van Sneeuwwitje en de zeven dwergen uit 1938. In die tijd zijn er maar een paar exemplaren gedrukt, dus Jan Peumans hoopt er een mooie prijs van minstens 5.000 euro voor te krijgen. De dealers zullen moeten oppassen want voor dit object ligt er weer een bekende geheime koper op de loer.
Frank Raes (aflevering 6)
Frank Raes is al enkele jaren een fervent amateurfotograaf, en nu komt hij ook naar buiten met zijn eigen creaties. In Stukken van Mensen komt hij langs met een uitvergrote foto van de overgang tussen een zonnige middag en een avondstorm in Zeeland. De foto wordt alvast goed onthaald door de dealers met uitspraken als “een instant coup de foudre”, “zo zuiver dat het bijna niet echt is” en “heel impressionant”… Dat belooft!
Alien beeldje
De volgende verkoper is een oude bekende, want Francis kwam een paar seizoenen geleden al langs in Stukken van Mensen met kookboeken van Salvador Dalí. Deze keer gooit hij het over een andere boeg en heeft hij een zeer zeldzaam beeldje van een alien meegenomen. Het bronzen beeldje is gemaakt door HR Giger in de aanloop naar de film Alien. De bijzondere alien komt maar één keer voor op deze wereld en is dus een echte pièce unique. De dealers beginnen alvast te watertanden. Lukt het Francis om zijn gewenst bedrag van 25.000 euro binnen te halen?
Dean Delannoit (Aflevering 7)
e experten hebben de voorbije weken al heel wat verkopers zien passeren, maar deze week is het de beurt aan de jongste verkoper van dit seizoen. Louis uit Mechelen is 16 jaar oud en heeft het werk What’s new van Herman Brood meegebracht. Net als zijn vader, die het werk kocht op 16-jarige leeftijd, is ook Louis enorm grote fan van de Nederlandse kunstschilder. En ook de dealers kunnen hun belangstelling moeilijk onder stoelen of banken steken. Maar niet iedereen zal in onderhandeling kunnen gaan met de 16-jarige Louis, want er ligt een bekende geheime koper op de loer: Dean Delannoit. Hij is al jarenlang grote fan van Herman Brood en heeft zelfs een werk van hem laten tatoeëren op zijn arm.
Juweel Octave Landuyt
De volgende verkoper heeft een heel speciaal werk meegenomen waar een nog specialer verhaal aan verbonden is. Werner komt een juweel van de Belgische kunstenaar Octave Landuyt verkopen. Zijn ouders, eigenaars van een juwelierszaak, hebben het stuk zo’n dertig jaar geleden ontvangen van mensen die het hadden opgegraven in hun tuin, gewikkeld in een jutten zak. De dealers zijn alvast enorm geïntrigeerd door het bijzondere verhaal en zullen dan ook ver gaan om het prachtige juweel binnen te rijven.
Isolde Lasoen (Aflevering 8)
Paul De Grande ontvangt niemand minder dan drumster Isolde Lasoen in zijn kamer. Zij heeft een fotoboek meegenomen van Helmut Newton. Isolde kreeg het boek in handen van haar schoonvader die het destijds heeft gekocht voor €1.500. De boeken van Newton zijn sterk in waarde gestegen en Isolde zou er dan ook graag minstens €8.000 voor krijgen. Paul gooit al zijn charmes in de strijd, maar lukt het ook om zijn slag te slaan?
Yoko-zetel
En ook Sofie weet hoe het spelletje gespeeld wordt. Zij krijgt Vicky over de vloer met de zeldzame Yoko-zetel. De zetel is niet makkelijk te vinden en Sofie wil hem dan ook heel graag in huis halen. Ze stelt voor om de zetel te ruilen voor een aankoopbedrag dat Vicky mag besteden in haar galerij. Zo kan ze haar bod nog een stuk verhogen. Maar er liggen kapers op de kust, want ook Yves wil de zetel enorm graag in zijn bezit krijgen.
Marokkaanse Medicivaas
Dan is er ook nog stewardess Annick uit Brasschaat. Zij heeft een Marokkaanse Medicivaas uit 1850 meegebracht. Annick kon de vaas zo’n twintig jaar geleden op de kop tikken in een plaatselijke Franse antiekwinkel, maar hij past nu niet meer in haar interieur. Zowel Paul, Frank en Carlo kunnen niet wachten om in onderhandeling te gaan met Annick.
Laatste aflevering Stukken van Mensen
De laatste aflevering van Stukken van Mensen 2023 krijgen de dealers een werk van Karel Appel voorgeschoteld. De broers David en Gershon kregen het werk van hun grootouders mee. Carlo begint alvast helemaal te stralen als hij het kunstwerk ziet, maar beseft maar al te goed dat ook Sofie, Bie en Yves staan te popelen om het werk binnen te halen: “Echte verzamelaars, die kicken hier wel op natuurlijk.” Ook Bie beseft dat ze diep in haar buidel zal mogen tasten: “We staan hier met vier potentiële kopers. Voor deze wil ik gerust wat meer bieden dan ik normaal zou doen, omdat ik het heel graag zou hebben.”
Gertjan Van Hellemont, Douglas Firs
Gertjan Van Hellemont, de frontman van Douglas Firs *, komt dan weer zijn salontafel verkopen. Bie scoort alvast punten door te zeggen dat Douglas Firs in haar Spotifylijstje staat, maar of dat Gertjan over de streep zal trekken zal nog moeten blijken. Want uiteraard is ook Yves enorm geïnteresseerd. Hij merkt wel op dat de salontafel nogal hoog is, dus zou er graag een stukje willen afzagen. Maar voor we aan de restoratiewerken beginnen, moet er natuurlijk eerst geboden worden.
Sigaretten pakje president Nixon
Het seizoen afsluiten doen de Stukken van Mensen-dealers met een sigarettenpakje. Rita en Robert kregen het pakje sigaretten zo’n 50 jaar geleden overhandigd van Nixon, voormalig president van de Verenigde Staten, tijdens zijn bezoek aan ons Belgenlandje. Robert vertelt dat hij er graag 300 zou voor willen krijgen, waarna Rita duchtig ‘nee’ begint te schudden. Zij zou er toch graag iets meer voor krijgen.
* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.
Altijd op zoek naar leuks om te kijken:
- Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
- Volg via andere social media-kanalen zoals Instagram, WhatsApp en TikTok.
- Klets mee in de Facebook-groep.
30 december 2023 /
Tips