Nieuw seizoen Denkend aan Holland met Janny en André

Janny van der Heijden en André van Duin hebben weer een nieuw seizoen gemaakt van Denkend aan Holland. Deze keren treken ze naar de haven voor routes nabij Leiden, Zeeland, Amsterdam en Groningen. Denkend aan Holland seizoen 4 is in de zomer van 2023in herhaling te kijken op NPO1.

Nu op tv: Lees hier alles over Denkend aan Holland seizoen 5

Nieuw seizoen Denkend aan Holland

We hebben daarnaast ook goed nieuws, want in de zomer van 2023 zijn er weer opnames voor een nieuw seizoen van Denkend aan Holland. Voor Denkend aan Holland seizoen 5 zijn onder andere opnames geweest in de vesting van Woudrichem en op Slot Loevestein. In Gorinchem werd de Lingehaven aangedaan door André van Duin en Janny van der Heijden.

Denkend aan Zwitserland

En er is niet alleen een nieuw seizoen van Denkend aan Holland onderweg; in februari van dit jaar werd al bekendgemaakt dat het duo en hondje Nhaan ook een winters avontuur te wachten staat in Denkend aan Zwitserland. Lees: Denkend aan Zwitserland met André en Janny gemist?

Wil je het nieuws over deze nieuwe programma’s niet missen, blijf ons dan volgen via: InstagramFacebook en de nieuwsbrief.

Denkend aan Holland seizoen 4

Na een winterse tocht op de Friese meren is het hoog tijd voor zon. Janny van der Heijden en André van Duin zijn helemaal klaar om nieuwe plekken te ontdekken. Janny is reisleidster en heeft prachtige routes uitgestippeld. Dit seizoen trekken Janny en André met hun boot naar Leiden, Zeeland, Amsterdam en Groningen. Scheepshond Nhaan houdt een oogje in het zeil.

Denkend aan Holland kijken

Denkend aan Holland seizoen 4 was in de zomer van 2022 vier weken lang te zien op NPO1 bij MAX. De afleveringen van Denkend aan Holland kun je natuurlijk ook kijken bij NPO Start en NPO Plus. Hier kun je ook de andere vier seizoenen nog steeds terug kijken. Vanuit Nederland gaat dat heel eenvoudig. Wil je vanuit België kijken naar Denkend aan Holland via NPO Start, dan kan dat via de website in combinatie met een VPN Verbinding. Zet deze op Nederland en je kunt ook genieten van dit fijne duo.

Meer over de afleveringen van Denkend aan Holland seizoen 4:

Leiden

Het nieuwe seizoen van Denkend aan Holland start in Leiden. Daar begint de vaartocht van Janny van der Heijden en André van Duin in de Hortus Botanicus, de plek waar ooit de eerste tulp is geplant. Met een sloep ontdekken ze het centrum van Leiden. Onderweg passeert het duo de viskar van Abdullah, een bijzonder draaiorgel en talloze uitdagende bruggen. Ook bij De Grachtwacht houden Janny en André even stil. In dit brugwachtershuisje coördineren biologen Auke-Florian en Liselotte hun strijd tegen plastic in de Leidse grachten.

Dan stappen Janny en André over op hun vertrouwde boot: de Pollux. Er wordt koers gezet richting de Kagerplassen, waar ze al genietend rondvaren tussen de zeilschepen en molens. Aan de rand van de Kagerplassen staat de zogenoemde Jeneverboom, waar ze proosten op een mooie vaart. De reis eindigt in Katwijk aan Zee, waar Janny en André – op het strand – terugblikken op een geslaagde tocht.

Zeeland

Janny van der Heijden en André van Duin dompelen zich tijdens deze vaartocht onder in Zeeland. Middelburg is het vertrekpunt, met haar statige middeleeuwse stadhuis en de hoge abdijtoren. Na een kleine chocoladeproeverij in een authentiek chocoladewinkeltje, vertrekken Janny en André per boot naar het traditionele Arnemuiden, bekend van de klok en klederdracht. Onderweg krijgt het duo bezoek van De koningin van de babbelaars; Margot. Zij kan werkelijk alles over het snoepje vertellen. In de haven van Veere sluiten ze de dag af in stijl met een koud Zeeuws biertje én een schaaltje bruin fruit.

De volgende ochtend koersen Janny en André over het heldere Veerse Meer, op zoek naar de big five van Zeeland: flamingo’s, damherten, zeearenden, zeehonden en bruinvissen. Uiteraard kunnen Janny van der Heijden en André van Duin Zeeland niet verlaten zonder oesters te proeven. In Yerseke laat de achtvoudig kampioen oestersteken zien hoe je ze opent en eet. Het Zeeuwse avontuur eindigt met een heerlijk wit wijntje in de haven van Yerseke. 

Amsterdam

Een unieke aflevering van Denkend aan Holland, want niet Janny maar André  (die elkaar kennen van Heel Holland Bakt) heeft de route uitgestippeld. We zijn immers in ‘zijn’ Amsterdam. Startpunt van de tocht is de Amstel, de rivier waar de stad haar naam aan dankt. Via de Amstel vaart de Pollux langs Theater Carré, vlak langs het bronzen standbeeld van André. Op het Waterlooplein maken Janny en André een stop om even te scharrelen tussen snuisterijen, op zoek naar een theepot. Terug aan boord varen ze richting Durgerdam. Daar sluiten ze de avontuurlijke dag in de haven af met een Amsterdamse borrelplank, een biertje en een goed gesprek.

De volgende ochtend vaart André richting het schiereiland Marken, waar een mannenkoor ze vanaf de kade toezingt. In Volendam wordt het duo al vroeg bij de palingrokerij verwacht, waar ze de lekkerste paling ter wereld gerookt zien worden en uiteraard ook kunnen proeven. André van Duin bekent dat hij een grote wens heeft: met Janny van der Heijden in Volendammer kostuum op de foto. Terug in de haven ontmoeten ze Kees Tol en wordt de dag afgesloten, genietend van het uitzicht en onder het genot van een pannetje gestoofde paling.

Groningen

Beter kan het seizoen niet worden afgesloten; in alle rust en omgeven door natuur in het nuchtere Groningen. De tocht van Janny van der Heijden en André van Duin begint in het nostalgische dorpje Garnwerd. Op weg naar de boot klinkt gezang uit een kerkje, het blijkt het Gronings volkslied te zijn. Na een kort bezoek stappen Janny en André – voorzien van een heerlijk ontbijtje – aan boord van de Finally en varen ze over een van de mooiste vaarwegen van Groningen: het Reitdiep. In de haven van vissersdorp Zoutkamp staat De Garnalenkoningin Janny en André op te wachten. Zij brengt ze naar garnalenvisser Dirk voor een minicursus garnalenpellen. Na afloop heeft Janny een leuke verrassing voor André: ze heeft solexen gehuurd en daarmee tuffen ze naar Houwerzijl om het pittoreske theemuseum te bezoeken. Daar wordt de dag afgesloten met een kop thee in de prachtige theetuin.

De volgende ochtend zijn Janny en André al vroeg onderweg, want het prachtige Lauwersmeer staat op het programma. Boswachter Jaap loodst ze een stukje door het gebied. De vaartocht eindigt bij de wadden met een spannende oefening van de KNRM. Het seizoen wordt afgesloten in de haven van Lauwersoog, waar Janny en André nog even terugblikken.

Janny’s Streken

Denkend aan Holland seizoen 4 was in de zomer van 2022 vier weken lang te zien op NPO1 bij MAX. De afleveringen van Denkend aan Holland kun je natuurlijk ook kijken bij NPO Start en NPO Plus. Hier kun je ook de andere vier seizoenen nog steeds terug kijken. Vanuit Nederland gaat dat heel eenvoudig. Wil je vanuit België kijken naar Denkend aan Holland via NPO Start, dan kan dat via de website in combinatie met een VPN Verbinding. Zet deze op Nederland en je kunt ook genieten van dit fijne duo.

En zoals bij de eerdere seizoenen van Denkend aan Holland heeft Janny van der Heijden ook dit seizoen haar eigen webserie: Janny’s Streken. Janny van der Heijden laat deze zomer André van Duin achter op hun Denkend aan Holland-boot en stapt aan land om op zoek te gaan naar… eten! In haar eigen online videoserie Janny’s Streken ontmoet Janny bijzondere mensen die uiteenlopende streekproducten maken, bereiden of verbouwen. De producten zijn uniek, innovatief, origineel, soms vergeten of onbekend en áltijd: lekker. Janny’s Streken is op uitzenddagen van Denkend aan Holland te zien op de Facebookpagina van Omroep MAX, MAXVandaag.nl en NPO Start.

Foto: André van Duin en Janny van der Heijden | © Elvin Boer/MAX

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

12 juli 2023 /