Janny en André varen Elfstedentocht in wintereditie Denkend aan Holland

Janny van der Heijden en André van Duin zijn vanaf vanavond – zondag 2 januari – om 21.40 uur te zien bij Omroep MAX op NPO1 met Denken aan Holland, de Elfstedentocht. Dit is een speciaal seizoen – een wintereditie – omdat het precies 25 jaar geleden is dat de laatste tocht der tochten werd verreden. Het belooft een bijzonder avontuur over de Friese sloten, kanalen en meren te worden. Ontdek alles over de route die Janny van der Heijden en André van Duin afleggen in deze wintereditie van Denkend aan Holland.

Denkend aan Holland, Elfstedentocht

Hoe is het om de Elfstedentocht per boot af te leggen? En is het überhaupt leuk om in de winter te varen? Er staat Janny van der Heijden en André van Duin (die elkaar kennen van Heel Holland Bakt) een compleet nieuwe vaarervaring te wachten, inclusief dikke jassen, mutsen, thermo-ondergoed en warme chocolademelk. Het bekende duo ontdekt Friesland vanaf het water in de Denkend aan Holland Elfstedentocht special. Ze bezoeken de prachtige plekken waar het water hen brengt. In alle elf steden laten Janny en André, onder luid gejuich en vaak begeleid door een dweilorkest of koor, hun stempelkaarten vullen. Onderweg komen ze door kleine gehuchtjes, passeren ze 189 bruggen en ontdekken ze de prachtige Friese natuur.

Sneek, IJlst en Sloten

Bewapend met een pannetje snert vertrekken Janny van der Heijden en André in alle vroegte vanuit de Zwettehaven in Leeuwarden, de officiële startplaats van de Elfstedentocht. De ruim 200 kilometer lange tocht, dwars door Friesland, is begonnen. In deze eerste aflevering van Denkend aan Holland Elfstedentocht weten Janny en André al drie stempels in de wacht te slepen: in Sneek, IJlst en Sloten. Onderweg maken ze hun eigen schaatsen (je weet immers nooit wat het weer doet…), krijgt het duo een bijzonder Elfstedenboekje geserveerd en moet het eerste Friese meer worden overgestoken.

Heb je Denkend aan Holland al eerder gezien?

Stavoren, Hindeloopen, Workum

Deel twee van de tocht der tochten staat op het programma. Janny van der Heijden en André van Duin vertrekken deze aflevering uit Sloten, ontvangen hoog bezoek aan boord en worden op een geweldig concert getrakteerd. De eerste dag eindigt in Stavoren, waar wordt afgesloten met een lekker visje. Op dag twee halen Janny en André in Hindeloopen hun vijfde stempel. Ook moeten ze daar onder twee krappe houten bruggetjes door om vervolgens op het IJsselmeer terecht te komen. In de winter over zulk groot water varen is best even spannend. Uiteindelijk komen Janny en André in Workum terecht, waar ze hun zesde stempel krijgen.

Bolsward, Harlingen, Franeker, Ried

In alle vroegte vertrekken Janny, André en Nhaan uit Workum, op weg naar Bolsward. Ze komen door een prachtig dorpje met een vreemde naam en krijgen weer een bijzondere gast aan boord: de heersende winnares van de Elfstedentocht, Klasina Seinstra. Onderweg naar Harlingen gebeurt er iets heel onverwachts, waardoor de rest van hun Elfstedentocht in gevaar komt. Als het duo een dag te laat in Harlingen bij de stempelpost aankomt, worden ze verwelkomd door een goede bekende én beroemde inwoner van deze prachtige stad: Piet Paulusma. Een ware beproeving begint aan het eind van deze derde aflevering: de Hel van het Noorden, het traject Franeker – Dokkum. Dat stuk gaat alleen maar door landerijen, er is in geen velden of wegen een dorp of mens te bekennen. Janny en André eindigen deze aflevering middenin de stilte van het Friese platteland, in het dorpje Ried.

Bartlehiem, Dokkum, Leeuwarden

Janny en André beginnen aan het laatste deel van hun fantastische avontuur door het winterse Friesland. Een zwaar stuk, want ze moeten het grootste deel van de Hel van het Noorden nog varen. Gelukkig staat op het bruggetje in Bartlehiem veel volk en een dweilorkest. Bij aankomst in Dokkum blijkt de hele stad op zijn kop te staan. Hier slepen Janny en André hun tiende stempel in de wacht. Na een feestmaal aan boord en een goede nachtrust, beginnen Janny en André aan hun allerlaatste etappe. Uitgelaten draaien ze uiteindelijk de Bonkevaart op en varen ze de laatste meters tot de finish van de Denkend aan Holland Elfstedentocht. In de Prinsentuin in Leeuwarden worden ze feestelijk gehuldigd door burgemeester Sybrand Buma en Arno Brok, Commissaris van de Koning in Friesland. Maar niet nadat de voorzitter van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden, Wiebe Wieling, hun stempelkaarten heeft gecontroleerd.

Janny’s Frieskist

In Janny’s Frieskist keert Janny van der Heijden terug naar Friesland. Dit keer zonder André, maar mét een opdracht. Ze gaat op bezoek bij bijzondere Friezen, die de meest uiteenlopende producten verbouwen of maken. Op hun bedrijf gaat ze aan de bak. Zo assisteert Janny een heuse boerinfluencer, leert ze schapen hoeden op een quad en sorteert ze bergen van Friese aardappelen. In ruil voor deze klusjes, hoopt ze wat van deze producten in haar Frieskist te krijgen. Aan het eind van de serie maakt Janny – met de inhoud van de kist – de meest Friese maaltijd ooit. De webserie is te zien op de Facebook-pagina van Omroep MAX, op MAX Vandaag en NPO Start.

Foto: Jannes Drop/MAX

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

2 januari 2022 /