Zeikwijven met Shelly Sterk en Quinty Misiedjan

Zeikwijven is het nieuwe programma van Shelly Sterk en Quinty Misiedjan. Deze dames laten zien dat de wereld waarin wij anno 2021 leven nog steeds is ingericht op mannen. Te kijken vanaf vanavond – donderdag 7 oktober – om 21.40 uur bij KRO-NCRV op NPO3.

Verschil tussen mannen en vrouwen

Met Zeikwijven belicht KRO-NCRV op verrassende en originele wijze de verschillen tussen mannen en vrouwen, en dan met name de gevolgen van deze verschillen voor de vrouwen. Met duidelijke voorbeelden geeft Zeikwijven de kijker een ander perspectief op zaken in de samenleving die veelal op mannen is gericht en die we te vaak als vanzelfsprekend ervaren.  

Gevolgen voor vrouwen

Zo bespreken Shelly Sterk en Quinty Misiedjan in Zeikwijven het feit dat autogordels zelden worden getest op vrouwendummy’s en dat reanimatiepoppen vrijwel altijd van het mannelijk geslacht zijn. Het gevolg is dat vrouwen makkelijker letsel oplopen bij ongelukken en significant minder worden gereanimeerd op straat. Daarnaast worden vrouwen vaak uitgesloten bij medisch onderzoek naar medicijnen. En bovendien geeft een vrouw in haar leven duizenden euro’s meer geld uit dan een man, zonder dat zij hier zelf voor kiest.

Zeikwijven

De hoogste tijd dus dat de ‘zeikwijven’ hier verandering in te brengen. Iedere aflevering duikt het team in een ander thema. Samen met deskundigen, artsen en onderzoekers brengen zij verschillende misstanden aan het licht.  In een van de afleveringen lanceren Shelly en Quinty met zangeres Sophie Straat het nummer ‘Blijf van me tieten af, behalve als ik doodga’. Een nummer dat ervoor moet zorgen dat minder vrouwen op straat overlijden na hartfalen. Ook hacken de ‘zeikwijven’ de videoschermen op het Rembrandtplein om aandacht te vragen voor meer vrouwen in de wereld van tech. En gaan de vrouwen de strijd aan met de bij wet verboden ‘pink-tax’ op drogisterijartikelen.

Saskia Bultman

In elke aflevering vertelt historicus Saskia Bultman over de geschiedenis van de hedendaagse problematiek waarbij vrouwen standaard met 1-0 achterstaan. Natuurlijk laten onze eigen ‘zeikwijven’ zich niet afschrikken door een gezonde dosis tegengas.

Shelly Sterk

Shelly Sterk ken je als presentatrice van bijvoorbeeld Roadtrippers, Shownieuws, Galileo en als reporter van RTL Boulevard. Ze werd in 2018 verkozen tot de mooiste vrouw van Nederland. Inmiddels is ze samen met haar man en zoontje naar Spanje vertrokken waar ze Villa Fuerte hebben.

Quinty Misiedjan

Quinty Misiedjan ken je als YouTuber Quinsding. Ze is daarnaast actief als presentator. Zo zag je haar ook in het nieuwe seizoen van Try Before You Die.

Foto: Stijn Ghijsen

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

7 oktober 2021 /