Mariska Bauer en Viggo Waas over hun herseninfarct

Mariska Bauer, Viggo Waas en vele anderen doen hun verhaal vanavond – woensdag 7 december – in het programma Geef om je hersenen. Met deze show vragen Omroep MAX en de Hersenstichting om aandacht voor de impact van een hersenaandoening. Geef om je hersenen is te kijken om 20.30 uur bij MAX op NPO1.

Geef om je hersenen

Ruim vier miljoen mensen in Nederland hebben een hersenaandoening. Van dementie, de ziekte van Parkinson, een beroerte, depressie en migraine tot hersenletsel na een ongeluk. De gevolgen van een hersenaandoening zijn groot, want je hersenen bepalen wie je bent en wat je kunt. En het kan iedereen overkomen; jong en oud. In Geef om je hersenen zien we meerdere persoonlijke verhalen van mensen die te maken hebben met een hersenaandoening.  Sybrand Niessen en Martine van Os presenteren het programma en gaan in gesprek met toponderzoekers die er alles aan doen om hersenaandoeningen beter te behandelen en in de toekomst te voorkomen.

Mariska Bauer over herseninfarct

In de aflevering zien we ook bekende Nederlanders die getroffen werden door een hersenaandoening. Zo werd Mariska Bauer getroffen door een herseninfarct. Samen met haar man Frans Bauer vertelt ze in de studio over de impact die dit heeft op haar leven. 

Viggo Waas over herseninfarct

Ook Viggo Waas doet zijn verhaal. De cabaretier is ambassadeur van de Hersenstichting. Viggo Waas vertelt openhartig over de gevolgen van zijn herseninfarct en waar hij de kracht vandaan haalde om zichzelf weer terug te vinden. “Er kan zoveel stuk gaan in je hoofd. Dat besef je pas als je niks meer kan. Het kan echt iedereen overkomen. Ik heb intens geluk gehad dat ik door een operatie, die 5 jaar geleden nog niet eens bestond, een tweede kans heb gekregen”, aldus Waas.

Alzheimer op je 49e

We zien in Geef om je hersenen ook het verhaal van Miranda (52). Al op haar 49ste krijgt ze de diagnose Alzheimer. Haar dochter Marlon ziet haar moeder veranderen en probeert te begrijpen wat er gebeurt in haar hoofd door haar te interviewen. Wiesje van der Flier van Alzheimercentrum Amsterdam vertelt over de vooruitgang in het onderzoek naar dementie. Wat de impact is van jong dementie en alzheimer hebben we natuurlijk recent weer kunnen zien in Restaurant Misverstand.

Beroerte

Volgens neuroloog Karin Klijn van het Radboud UMC komen mensen vaak te laat in het ziekenhuis na een beroerte. Ze vertelt over de signalen waar je op moet letten en over een bijzondere samenwerking om mensen na een beroerte beter te kunnen helpen. 

Veelbelovend onderzoek

Ook is er aandacht voor veelbelovend onderzoek om medicijnen beter de hersenen in te krijgen. Dit zou perspectief kunnen bieden voor mensen met een hersentumor, maar ook voor mensen met de ziekte van Parkinson of Alzheimer. 

Optredens tijdens Geef om je hersenen

Daarnaast zijn er tijdens Geef om je hersenen optredens van Ricky Koole, Joe Buck, Desray en Berget Lewis.

Geef om je hersenen kijken

Geef om je hersenen is te zien op woensdag 7 december om 20.30 uur bij MAX op NPO 1. Daarnaast is de aflevering ook terug te kijken op NPO Start en NPO Plus. Daar kun je ook de afleveringen van voorgaande jaren terugkijken. Vanuit Nederland gaat dat heel eenvoudig. Wil je vanuit het buitenland kijken, zorg dan voor een VPN Verbinding en zet de server op Nederland. Als je daarna naar npostart.nl gaat, kun je ook gewoon kijken.

Foto: Janita Sassen/MAX

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

7 december 2022 /