Leah Thys in Die Huis (2017); aflevering weer te kijken

Leah Thys was eind 2017 te gast bij Eric Goens in Die Huis. In het derde seizoen ontdekten we meer over de actrice, die we kennen uit Thuis. Heb je het gesprek destijds gemist, dan kun je vanavond – dinsdag 2 augustus – om 21.10 uur de aflevering nog een keertje kijken.

Leah Thys in Die Huis

Het interview met actrice Leah Thys in Die Huis is – zeker als je ‘m destijds gemist hebt – het terugkijken waard. Ze heeft een pittig leven achter de rug, waarin ze in de jaren tachtig zelfs dacht aan zelfdoding. Leah Thys geeft toe dat het eigenlijk niet meer dan een schreeuw om hulp was. “Je hebt mensen die altijd lachen, dat zijn de mensen die altijd huilen vanbinnen, dat heb ik ook. Ik ben blij dat ik het niet gedaan heb. Ik heb het altijd ervaren als mijn recht om dat te doen en de mogelijkheid om het te doen. Dat was heel geruststellend, dat die mogelijkheid bestond, tot op vandaag”, aldus de actrice tegen Eric Goens.

Moeilijke jeugd

Ook haar jeugd was alles behalve makkelijk. Haar moeder – ‘een zeer vurig type met ongecontroleerde buiten’ – had als tweede kind namelijk liever een jonge gekregen. “Ik heb het veel mogen horen. Ik zweer het: dat doet pijn. Dat was zo van ‘ik snijd uw vlechten af, ik trek u een kort broekje aan’. Ze zei altijd ‘onze Leo”.” Moeder was redelijk afstandelijk, vader ’te zacht’ en dat maakte het emotioneel niet makkelijk.

Leah Thys kinderloos

Zelf is Leah Thys kinderloos gebleven. Ze zegt daarover. “Dát geluk is me ontzegd. Maar ik heb al mijn leerlingen en familieleden, er zijn genoeg kinderen in mijn leven.” Wist je dat ze in een vorig leven nog kleuterjuf is geweest? Soms had ze wel vijftig kindjes in de klas. Later heeft de actrice meer dan tien jaar les gegeven aan de Guildford School of Acting in Londen. Daarvoor was ze als actrice al in dienst bij NTGent en trok ze in eerste instantie naar Engeland om hier diverse voorstellingen te spelen. Daarnaast was ze ook gastdocenten in Moskou, Dublin en Wenen.

Marianne Bastiaens

Maar we kennen Leah Thys natuurlijk allemaal als Marianne Bastiaens uit Thuis; een rol die ze als sinds 1995 speelt. Dat is dus al een hele tijd. In Die Huis vertelt ze over haar personage Marianne Bastiaens in Thuis het volgende. “Ze is enorm geëvolueerd. Je moet er over waken dat ze zich niet gaat gedragen zoals ik me gedraag. Ik wil het verschil goed blijven voelen en zien. Bijvoorbeeld met kostuums, wat Marianne draagt zal ik nooit dragen, hoewel we dezelfde smaak hebben.”

Wist je dat het meest recente boek uit de Thuis-serie over Marianne Bastiaens gaat?

Actrice Leah Thys

Maar actrice Leah Thys heeft meer mooie rollen op haar naam staan. Zo was ze in Salamander te zien als Martine Carlier. En in F.C. De Kampioenen geeft ze gestalte aan het personage Madeleine De Backer. In Albert II zagen we Leah Thys dan weer als Konining Fabiola. Wist je dat ze in 2018 ook in de jury van Dancing with the Stars zat?

Die Huis kijken

Verschillende afleveringen uit Het Huis of Die Huis (het enige verschil is dat ze nu in Zuid-Afrika verblijven) zijn terug te kijken via VRT NU. Seizoen 7 staat nog (bijna) volledig online. Daarnaast is het de moeite om de gids in de gaten te houden wat herhalingen betreft. Zo was de aflevering met Wout van Aert recent weer op tv. Wil je vanuit Nederland naar VRT NU kijken, zorg dan voor een VPN Verbinding die je op België kunt zetten.

Het Huis seizoen 8

Vraag jij je af of er ook een nieuw seizoen van Het Huis komt? Dan hebben we goed nieuws! Het Huis seizoen 8 komt eraan in het late najaar van Eén. De gasten van Eric Goens zijn Camille, Sammy Mahdi, Nina Derwael, Pedro Elias, Regi Penxten, Sam Bettens, Wim Lybaert en Stijn Meuris.

Eric Goens

Wil je momenteel genieten van ander werk van Eric Goens, dan kan ik je ook aanraden om naar Streamz te gaan. Hier is kun je de nieuwste documentaire van Eric Goens kijken: De 42 kinderen van de goeroe.

Foto: VRT

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

2 augustus 2022 /