Huub Stapel’ documentaire Eens ging de zee hier tekeer over Zuiderzee

Huub Stapel heeft weer een mooie documentaire gemaakt. Hij duikt voor Eens ging de zee hier te keer in de geschiedenis van de Zuiderzee. Op 28 mei was het exact negentig jaar geleden dat de Afsluitdijk volledig gedicht was en de Zuiderzee veranderde in het IJsselmeer. Huub Stapel volgt de Zuiderzee vanaf haar gloriejaren in de Gouden Eeuw tot de meest recente ontwikkelingen in het huidige IJsselmeer. Eens ging de zee hier tekeer – de documentaire over de Zuiderzee – is te kijken vanaf zaterdag 4 juni om 20.40 uur op NPO2.

Eens ging de zee hier tekeer

Huub Stapel zoekt uit wat de bouw van de Afsluitdijk betekende voor de voormalige kustbewoners van de Zuiderzee. Hoe was het om getroffen te worden door de ingrijpende beslissing van de overheid om een zee te temmen? Hij spreekt met zowel deskundigen als met directe nazaten van de voormalige kustbewoners. Afstammelingen van Zuiderzeevissers, vissersvrouwen, dijkwerkers en pioniers van het land vertellen de verhalen die zij uit de overlevering hebben meegekregen. Vind je dit interessant lees dan ook het boek Eens ging de zee hier tekeer – het verhaal van de Zuiderzee en haar kustbewoners van Eva Vriend (die in deze documentaire ook aan het woord komt).

Huub Stapel

Over Huub Stapel hebben we al veel geschreven. Zo zagen we hem in het interessante programma Langs de Maas, de Jean Nelissen-documentaire, hoorden we hem in 150 jaar De Bijenkorf én schitterde hij in de Netflix-film Ferry. Want hij is natuurlijk ook nog steeds acteur, bijvoorbeeld in Flikken Rotterdam en jaren geleden zelfs in het Vlaamse Windkracht 10. Op dit moment is hij iedere zondag ook op tv; dan presenteert hij samen met Wim Daniëls het tweede seizoen van Het Dorp.

Ons zeetje

Stormvloeden en scheepsrampen waren eeuwenlang een vast gegeven voor de kustbewoners rond de Zuiderzee. Huub Stapel spreekt met wedstrijdzeiler Gerd-Jan Poortman en schrijfster Eva Vriend over wat de Zuiderzee zo gevaarlijk en problematisch maakte. Verder ontmoet hij een visser op Urk, én hij bezoekt de oude haven van Schokland. (Aflevering 1: Ons zeetje – zaterdag 4 juni om 20.40 uur op NPO 2.)

De afsluiting

Het zag er lange tijd naar uit dat de Afsluitdijk er nooit ging komen. Cornelis Lely probeerde de regering al 27 jaar te overtuigen van zijn plan, maar een stormramp kreeg de regering over de streep. Huub Stapel reist naar het voormalige eiland Marken, dat zwaar werd getroffen door de storm. Verder ontmoet hij de kleinzoon van Cornelis Lely en spreekt met Cor van der Made op voormalig werkeiland De Zeug. Jurie van den Berg neemt Huub mee naar Urk. (Aflevering 2: De afsluiting – zaterdag 11 juni om 20.40 uur op NPO 2.)

Van Zout naar Zoet

Na de aanleg van de Afsluitdijk kwamen steeds meer Zuiderzeevissers in de problemen. De compensatie waar ze vooraf op rekenden, viel tegen. De regering richtte haar pijlen liever op nieuwe polders en de pioniers. Huub Stapel ontmoet Kees Ballap Kwakman in de haven van Volendam, wiens grootvader op onverwachte wijze van de Afsluitdijk wist te profiteren. Huub bespreekt op een klassieke botter met Cees Hopman hoe zijn opa moest smeken om steun van de overheid. Op een boerderij ontmoet Huub Stapel Gerrit Marsman. Zijn vader was boer op de allereerste boerderij van de Noordoostpolder. (Aflevering 3 : Van Zout naar Zoet– zaterdag 18 juni om 20.40 uur op NPO 2.)

Oude Zee, Nieuw Leven

De verwachting was dat de voormalige kustplaatsen na de afsluiting van de Zuiderzee snel zouden doodbloeden. Toch wisten veel plaatsen uit te groeien tot bloeiende gemeenschapen. Huub Stapel maakt een afsluitende ronde langs de voormalige Zuiderzeekustplaatsen. Verschillende gezichten uit voorgaande afleveringen komen voorbij. Met schrijfster Eva Vriend maakt Huub de balans op: de Zuiderzee is van de kaart verdwenen, maar de Zuiderzee-identiteit is nog altijd springlevend. (Aflevering 4: Oude Zee, Nieuw Leven – zaterdag 25 juni om 20.40 uur op NPO 2.)

Eens ging de zee hier tekeer kijken

Vanaf zaterdag 4 juni is om 20.40 uur op NPO 2 de vierdelige documentaireserie Eens ging de zee hier tekeer te zien bij MAX. Je kunt de afleveringen terug kijken via NPO Start en NPO Plus. Woon je buiten Nederland, bijvoorbeeld in België, en wil je deze documentaire van Huub Stapel over de Zuiderzee kijken, maak dan gebruik van een VPN Verbinding. Zet deze op Nederland, zodat je gewoon via NPO Start kunt kijken.

Foto: Huub Stapel | © MAX /Roland J Reinders

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

3 juni 2022 /