Huub Stapel presenteert programma Langs de Maas

Huub Stapel volgt in het nieuwe programma Langs de Maas de meest verrassende rivier van Europa. Tijdens zijn reis laat de presentator en acteur de Maas in al haar facetten zien: van geschiedenis tot natuur, economie, couleur locale en cultuur. Het programma is wekelijks te kijken vanaf vanavond – vrijdag 26 november – om 19.55 uur op NPO 2.

Zelf woon ik ook aan de Maas; in het Land van Cuijk – ik kijk dus met extra belangstelling naar dit programma. In het voorstukje is te zien dat hij onze regio per luchtballon gaat verkennen. Goed opletten dus 😉

Huub Stapel

Acteur en presentator Huub Stapel werd geboren in het Limburgse Tegelen. Hij zwom als kind veel in de Maas. Of hij ‘pakte een boot’, waarbij hij zich aan een voorbijvarende boot vastklampte om vervolgens kilometers door het water gesleept te worden.

Dit schreven wij eerder over series, films en programma’s met Huub Stapel. Zo zag je hem recent in Ferry, maar ook in het programma Het Dorp.

Langs de Maas

De Maas is een heel invloedrijke rivier: Frankrijk, België en Nederland hebben hun huidige vorm aan haar te danken. Waar was de rivier allemaal getuige van? En welke geschiedenis sleurt ze met zich mee? In Langs de Maas zoekt Huub Stapel antwoord op deze vragen. Hij vertelt historische en verbazingwekkende verhalen en ontmoet mensen die, net als hij, het Maaswater door hun bloed hebben stromen.

Bron van de Maas; op het plateau van Langres

Huubs avontuur begint in Noord-Frankrijk, op het plateau van Langres. Hij bezoekt daar de bron van de Maas, die wat fragieler is dan verwacht. Maar al gauw krijgt de rivier meer volume. In Domrémy-la-Pucelle spreekt Huub een verre nazaat van Jeanne d’Arc, die aan de oevers van de Maas geboren werd. In Verdun blikt hij terug op de Eerste Wereldoorlog.

Er zijn verschillende boeken over de Maas verschenen, zoals Moeder Maas (klik je op deze titel, dan ontdek je vanzelf meer boeken).

Geneeskrachtig water

Huub Stapel bezoekt in de tweede aflevering van Langs de Maas (op 3 december) een Duitse begraafplaats van de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog. Vervolgens bezoekt hij Charleville-Mézières, de schilderachtige geboortestad van de dichter Rimbaud. Tot slot drinkt de presentator in de Franse Ardennen geneeskrachtig water uit een ijzerhoudende bron.

Belgische Ardennen

In de derde aflevering volgt Huub Stapel de Maas door de Belgische Ardennen. Daar waar water en vuur samenkomen. Dit is het gebied van de staalindustrie, die ooit grote rijkdom bracht, maar nu een vervallen aanblik biedt. In het ooit zo toeristische plaatsje Dinant ging in 1969 een bus vol Nederlandse toeristen te water. Huub treft een duiker die bij deze ramp betrokken was. Al varend langs het Ile-de-Dave, een prachtig natuureiland in de Maas, vindt Huub de rust terug.

Romeinse geschiedenis

De Maas bereikt Nederland – zo zien we in de vierde aflevering. Voor Huub betekent dit dat hij bijna thuis is in zijn geboortedorp Tegelen. Hier treft hij oude vrienden en ontdekt hij de Romeinse geschiedenis die in de Tegelse klei verborgen ligt. In het Belgische Leut is het tijd voor een slokje Maaswijn en Huub brengt een bezoek aan Chateau Neercanne in Maastricht. Daar was de rivier het toneel van de Europese eenwording.

Biesbosch

In de vijfde aflevering, zien we het laatste deel van de reis. Daarin neemt de rivier plots een scherpe bocht: de Maas ruikt de Noordzee. Vanaf nu geen beschermende vallei meer, enkel laagland. Vroeger had deze rivier vrij spel, maar de mens probeerde haar te temmen. In de Biesbosch leidde dat tot prachtig natuurschoon. Huub treft er een boswachter die met zijn gezin op de meest idyllische plek van Nederland woont. Een garnalenvisser uit Stellendam voert hem mee naar het einde van zijn reis, de Noordzee op.

Interactieve kaart

Online stippelt MAX een route uit langs de Maas, samen met de kijker! Want voor dit seizoen zijn we op zoek naar onontdekte parels, fijne herinneringen of prachtige foto’s van de Maas. Omroep MAX verzamelt de ervaringen en plaatst ze op de interactieve kaart. Zo creëert MAX een lange sliert van verhalen en herinneringen. Deze interactieve website is nu te bezoeken.

Foto: MAX

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

26 november 2021 /