Het Dorp seizoen 2 met Huub Stapel en Wim Daniëls

Huub Stapel en Wim Daniëls zijn vanaf morgen – zondag 22 mei – om 21.20 uur op NPO1 te zien met Het Dorp seizoen 2. De dorpsjongens pur sang reizen op een motor met zijspan door Nederland op zoek naar de ziel van het dorp. Ze onderzoeken typische dorpsfenomenen als de dorpskern, tempo, acceptatie, bedreigde dorpen, het nieuwe boerendorp en rivaliteit.

Het Dorp seizoen 2

Alles gebeurt in de Nederlandse steden, zo wordt vaak verondersteld. Dat terwijl ruim tweederde van de Nederlandse bevolking op het platteland woont. Steeds meer dorpen lijken het hoofd niet boven water te kunnen houden; voorzieningen verdwijnen en jongeren trekken weg. Maar gaat het wel zo slecht met dorpen in Nederland, of zijn ze levendiger dan ooit? Acteur Huub Stapel en schrijver Wim Daniëls vragen zich af wat er nog over is van het dorpse leven uit hun jeugd en willen weten of het dorp in Nederland nog toekomst heeft.. De serie is losjes gebaseerd op de bestseller Het Dorp van Wim Daniëls.

Het Dorp seizoen 1 is nog steeds te kijken via NPO Start.

Huub Stapel

Over Huub Stapel hebben we al veel geschreven. Zo zagen we hem in het interessante programma Langs de Maas, de Jean Nelissen-documentaire, hoorden we hem in 150 jaar De Bijenkorf én schitterde hij in de Netflix-film Ferry. Want hij is natuurlijk ook nog steeds acteur, bijvoorbeeld in Flikken Rotterdam en jaren geleden zelfs in het Vlaamse Windkracht 10.

Dorpskern

Huub Stapel en Wim Daniëls gaan op zoek naar het ware dorpshart. Ze reizen af naar Bourtange, een vestingdorp met van oudsher een wel heel duidelijke kern. In het Noord-Hollandse Watergang is de Dorpsstraat nog altijd de enige route door het hart van het dorp. In Wommels komt Huub met de jonge politicus Habtamu de Hoop tot de kern van de zaak, want wat elk dorp nodig heeft, zijn mensen met hart voor het dorp. Zondag 22 mei om 21.20 uur bij MAX op NPO 1.

Tempo

De presentatoren onderzoeken het tempo in het dorp. Is dat wezenlijk anders dan de stad? Het leefritme in het Brabantse Zundert wordt het hele jaar door bepaald door het bloemencorso. Dit evenement is zo belangrijk dat de dorpsbewoners er zelfs hun vakanties voor verplaatsen. In Vorstenbosch kijken de gebroeders Somers met lichte verbazing naar de haast van de moderne mens. En als er iemand is die zich door niemand uit zijn ritme laat halen, is het Johan Derksen die in Grolloo zijn ideale woonplek heeft gevonden. Zondag 29 mei om 21.55 uur bij MAX op NPO 1.

Acceptatie

Wim Daniëls en Huub Stapel onderzoeken of iemand van buiten het dorp ooit eigen wordt. Voor nieuwe bewoners is het soms lastig om de taal van een dorpsgemeenschap te leren. Op Schiermonnikoog hebben ze daar zelfs een apart woordenboek voor. Mariame kwam voor de liefde naar het eiland en is nog steeds verliefd, maar haar dochter Aicha had meer moeite met de stap van Mali naar Schier. In Nootdorp verovert operazangeres Francis van Broekhuizen het hart van haar dorpsgenoten met de taal van muziek. Zondag 5 juni om 21.30 uur bij MAX op NPO 1.

Bedreigde dorpen

De presentatoren bezoeken dorpen die in de gevarenzone zitten. Jaren geleden had het Zeeuwse Groede te kampen met leegstand en verpaupering. Inmiddels dreigt de parel van Zeeuws-Vlaanderen aan zijn eigen succes ten onder te gaan nu vooral tweede huizenbezitters het dorp opkopen. In De Moer proberen de dorpelingen met man en macht hun dorpsschool open te houden. Voor het dorp waar Tante Nel opgroeide, is het te laat. Haar Sloterdijk werd opgeslokt door de grote stad. Zondag 12 juni om 21.55 uur bij MAX op NPO 1.

Het nieuwe boerendorp

Wat is er nog over van het boerendorp, zoals ooit bezongen door Wim Sonneveld? Huub Stapel en Wim Daniëls reizen af naar Blaricum. Dit Noord-Hollandse dorp is tegenwoordig vooral bekend als toevluchtsoord van BN-ers, maar nog altijd zijn er veel actieve boeren en zelfs een smid te vinden, middenin het dorp. De Blaricumse Anita Witzier houdt een pleidooi voor de boeren van haar dorp, die stuk voor stuk een hedendaagse draai aan hun bedrijf hebben gegeven. In Vlijmen zet Marja Kivits zich juist in om alles op haar negentiende-eeuwse hofstee bij het oude te houden. Tot het uitzicht aan toe. Zondag 19 juni om 21.15 uur bij MAX op NPO 1.

Rivaliteit

Vroeger was er sprake van ware dorpsoorlogen, maar hoe ver gaat de liefde voor het eigen dorp tegenwoordig? Huub en Wim onderzoeken de rivaliteit tussen dorpen. De concurrentiestrijd tussen Sommelsdijk en Middelharnis gaat al terug tot in de Middeleeuwen. Die strijd is weer opgelaaid toen de weekmarkt van Sommelsdijk naar Middelharnis werd verplaatst. Nog zo’n eeuwenoude rivaliteit is te vinden in de edele sport van het klootschieten. In Eibergen vechten Klein-Dochteren en buurtschap Zwolle om de kampioenstitel. Vanuit het Drentse Zuidlaren laten kickboks-icoon Sem Schilt en zijn vrouw Juliana weten dat in elk gevecht weerbaarheid doorslaggevend is. En dat geldt ook voor dorpen. Zondag 26 juni om 21.10 uur bij MAX op NPO 1.

Het Dorp kijken

Wil jij Het Dorp seizoen 2 kijken? Dat kan iedere zondagavond op NPO1. Let er wel op dat de begintijd van de afleveringen per week kan verschillen. Mis je onverhoopt een aflevering dan kun je deze terugkijken via NPO Start. Op NPO Start kun je ook het eerste seizoen van Het Dorp met Huub Stapel en Wim Daniëls kijken. Dit kan ook vanuit België. Geeft hij aan dat je alleen vanuit Nederland kunt kijken, gebruik dan een VPN Verbinding die je op Nederland kunt zetten, zoals VPN Nederland.

Foto: Wim Daniëls en Huub Stapel | © MAX


* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

21 mei 2022 /