Stefaan Degand vertelt over overleden echtgenote Julie Nelissen

Stefaan Degand vertelt in Die huis over zijn overleden echtgenote Julie Nelissen. “Iedereen moet weten wat voor een schoon madam Julie was”, aldus de acteur. De uitzending wordt in de zomer van 2020 op Eén opnieuw uitgezonden.

Stefaan Degand: ode aan Julie

Wanneer acteur Stefaan Degand aankomt op het domein van Die huis in Zuid-Afrika, wordt hij door gastheer Eric Goens begroet als de Brad Pitt van Vlaanderen. Iets wat de acteur graag herhaalt als hij de eerste locals ontmoet. “I’m the Brad Pitt of Flanders”, roept hij. Maar van bij het eerste gesprek is het duidelijk wat de missie van Stefaan is. “Ik ben hier voor Julie. ik ben hier niet voor mezelf. Iedereen moet weten wat voor ‘schoon madam’ Julie was.” De komende uren zal Stefaan een ode brengen aan zijn Julie. 24 uur in Die huis, 24 uur vol verdriet, warmte, hoop, liefde, en waar de grappen en grollen constant om de hoek loeren.

Wist je dat hij ook een boek heeft geschreven over het overlijden van zijn vrouw: Dag liefje, met Mila gaat het goed en ik klungel lekker verder.

Stefaan Degand verliest vrouw en ongeboren kind

Voor het eerst praat Stefaan Degand op televisie over de dood van zijn vrouw Julie en hun ongeboren kind. Julie overleed in de zomer van vorig jaar aan een bacteriële hersenvliesontsteking. Ze is dan 31 jaar en 6 maanden zwanger van hun tweede kind. “Ik heb zitten roepen in haar gezicht dat ze moest vechten, maar ze heeft me niet gehoord. Op twee uur tijd heeft die bacterie alles kapot gemaakt.” Van het ene moment op het andere is Stefaan de liefde van zijn leven kwijt. 12 jaar waren ze samen. “We hebben er alles uitgehaald wat erin zat. We hebben niks laten liggen. Ik was gek op haar. Zij was gek op mij. We waren gek op elkaar.”

In 2022 doet Stefaan Degand mee aan Een Echte Job, waarin hij ook stil staat bij het overlijden van zijn vrouw.

‘Zal ik een goede papa zijn?’

De eerste dagen na de dood van Julie waren wezenloos. Hoe moet het nu verder? Er is het dilemma van het ongeboren kind. Had iemand iets meer kunnen doen om hen te redden? Kan ik ons dochtertje Mila wel opvoeden? Zal ik een goede papa zijn? Op deze schuldvraag en op de andere vragen moest Stefaan Degand een antwoord vinden. Op een filosofische, warme en ontwapenende manier deelt Stefaan in Die huis de antwoorden die hij het voorbije jaar heeft gevonden.

‘De tweede stem is verdriet’

“Ik zing nu een tweestemmig lied. En de tweede stem is verdriet. Soms krijgt die de eerste stem, soms gaat die ook terug liggen naar de tweede stem. Die zal er altijd zijn.” Terwijl Stefaan aan de fotomuur naar een trouwfoto van zijn vrouw kijkt, haalt hij herinneringen op. “Mijn eerste serieuze zin tegen Julie was dertien jaar geleden: “Zeg, als je mij een beetje te druk vindt, moet je het maar zeggen.” En haar antwoord was: “Waar heb jij het over?” Geweldig, he!”.

For you love I will do anything

Het nummer van hun openingsdans ‘For your love I will do anything’ van Stevie Wonder vat hun relatie dan ook wondermooi samen. Zoals Stefaan het zelf samenvat. “Ik klungel lekker verder, maar wat een schoon madam was Julie.” Na 24 uur in Die huis zal heel Vlaanderen het ook weten.

Naast de uitzending van Stefaan Degand werden er in de zomer van 2020 nog vijf bijzondere uitzendingen opnieuw vertoond.

Foto: Die huis – Stefaan Degand (c) VRT

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

12 november 2018 /