Klimaat centraal in verschillende programma’s van NPO

Tal van uitzendingen van de NPO staan tot en met begin november in het teken van het klimaat en de klimaatverandering. Daarmee haakt de Nederlandse publieke omroep aan bij de Nationale Klimaatweek 2021 (van 28 oktober tot en met 5 november) en de mondiale Klimaattop in het Schotse Glasgow (van 31 oktober tot en met 12 november). Hier een overzicht van alle programma’s.

Geïnteresseerd in het klimaat en de natuur? Dan is ook het nieuwe programma van Jill Peeters een aanrader. Ontdek hier meer over Wat houdt ons tegen?

De wereld van morgen

Wat eten we in de toekomst als alternatief voor vlees en zuivel? Lukt het om de woningnood op te lossen zonder extra stikstofuitstoot? En hoe komen we schoner van A naar B? In De wereld van morgen gaan Karsu, Nick Schilder en Hila Noorzai op zoek naar de technische innovaties die hierop het antwoord zijn. Naast de reportages wordt in het programma de winnaar van de Nederlandse Innovatie Prijs 2021 bekend gemaakt.

De wereld van morgen (maandag 25 oktober, NPO 1, 20.35 uur) AVROTROS

De Grote Klimaatkwis

We worden overladen met nieuwsberichten over heftige klimaatontwikkelingen, waardoor we soms door de bomen het bos niet meer zien. En toch is er van alles wat je zélf kunt doen in de strijd tegen klimaatverandering. Daarover gaat De Grote Klimaatkwis, een toegankelijke en humoristische spelshow waarin twee panels onder leiding van presentator Harm Edens met elkaar de strijd aangaan, terwijl wetenschapsjournalist Anna Gimbrère laat zien welke praktische klimaatoplossingen er nu al zijn. Met elke vraag zijn bomen te verdienen. Welk panel weet het meest over de staat van het klimaat en mag straks zijn eigen bos gaan planten?

De Grote Klimaatkwis (donderdag 28 oktober, NPO 1, 21.30 uur) HUMAN

Stand van Nederland: Generatie Nex

Kernenergie kan een belangrijke rol gaan spelen in onze behoefte naar nieuwe, schonere energie in verband met het klimaatprobleem. Jarenlang was deze vorm van energieopwekking uit den boze, maar de nieuwe generatie staat er, anders dan hun ouders, open voor. Sterker nog: steeds meer millennials omarmen kernenergie. Is het bouwen van een nieuwe kerncentrales haalbaar? Presentatrice Raquel Schilder gaat op onderzoek uit.

Stand van Nederland: Generatie Next (donderdag 28 oktober, NPO 2, 22.10 uur) WNL

Jochem in de Wolken

In Jochem in de Wolken is cabaretier en bijna-bioloog Jochem Myjer letterlijk en figuurlijk in de wolken. In een luchtballon vaart hij over Nederlands mooiste natuurgebieden. Met zijn aanstekelijke passie en humor beschrijft hij op een unieke manier het prachtige landschap en zijn bewoners. Op 29 oktober is te zien hoe Myjer over de Biesbosch vaart: het jachtgebied van de indrukwekkende grote visarend, de zeearend en het koninkrijk van de bever. Op 5 november staan de Wadden centraal, een paradijs voor miljoenen vogels.

Jochem in de Wolken (vrijdag 29 oktober en vrijdag 5 november, NPO 1, 21.30 uur) EO

Skygods

Klimaatjournaliste Bernice Notenboom vliegt veel voor haar werk, terwijl vliegen een grote impact heeft op het klimaat. Is verandering mogelijk? Slechts 5% van de wereldbevolking vliegt en is verantwoordelijk voor 4% van de koolstofvervuiling in de wereld. Vliegen is de snelst groeiende bron van door de mens veroorzaakte CO2-uitstoot. Hoe kan de industrie veranderen in een milieuvriendelijke industrie. Kortom, hoe vind je een betere manier om te vliegen?

Skygods (zondag 31 oktober, NPO 1, 11.00 uur) AVROTROS

Het Verdriet van de Veenkoloniën

Tegenwind – Het Verdriet van de Veenkoloniën laat zien hoe een wereldwijde energietransitie uitpakt in een lokale gemeenschap. De komst van een mega windturbinepark in Groningen en Drenthe speelt mensen uit elkaar, waar ze eerder in harmonie samenleefden. De turbines, meer dan tweehonderd meter hoog, veroorzaken een tragedie. Wat wordt gewonnen en wat gaat verloren als het oude land zijn gezicht verliest en de bevolking zich verraden voelt? Tegenwind volgt een strijd die ludiek begint, maar grimmig en hard eindigt in ondergronds verzet. Twee woordvoerders worden opgepakt. Een van hen zit maanden vast in voorarrest. Het laat diepe sporen na in de gemeenschap: hoe burgers hun vertrouwen verliezen in de overheid en naar ‘de buitenkanten van het denken’ worden gedreven als ze zich niet gehoord en gezien voelen.

Tegenwind – Het Verdriet van de Veenkoloniën (zondag 31 oktober, NPO 2, 20.25 uur) HUMAN

Hoe houden we het droog

De overstromingen van afgelopen zomer lieten zien dat klimaatverandering geen ver-van-ons-bed-show meer is. In enkele uren veranderde een klein stroompje in verwoestend watergeweld. De Publieke Tribune trekt onder leiding van Coen Verbraak naar Valkenburg. Daar gaan bezorgde burgers en hun burgemeester Daan Prevoo in gesprek met staatssecretaris Economische Zaken en Klimaat Dilan Yeşilgöz-Zegerius. Hoe bewerkstelligt zij een klimaatbeleid met snelle actie én oog voor burgers, zodat we ook in de toekomst nog veilig in Nederland kunnen leven? Jan Terlouw luistert en denkt kritisch mee.

De Publieke Tribune: Hoe houden we het droog? (zondag 31 oktober, NPO 2, 23.00 uur) HUMAN

Zijn we te laat?

De start van de VN-klimaattop in Glasgow is de aanleiding voor een informatief programma over de aanpak van klimaatverandering. Waar staan we nu en hoe moet het verder? De recente overstromingen in Limburg, Duitsland en België alsook het alarmerende IPCC-rapport over de onverwacht sneller stijgende temperatuur maken duidelijk: dit gaat iedereen aan. Maar hoe moet je daar als gewone burger tegenaan kijken?

Winfried Baijens gaat in een rechtstreekse uitzending op zoek naar het antwoord, samen met deskundige gasten en met hulp van NOS-weervrouw Willemijn Hoebert, die het veranderende weer in Nederland duidt. Haar collega Peter Kuipers Munneke gaat naar de Zwitserse Alpen, naar het Nederlandse weerstation op de Morteratschgletsjer. Daar is goed te zien hoe hard het gaat met het smelten van de ijslaag. Een belangrijk gegeven, want niet alleen de stijgende zeespiegel heeft invloed op de waterhuishouding hier, maar ook het smelten van de gletsjers aan de oorsprong van de rivieren die in Nederland uitmonden.

Verder zijn er bijdragen van NOS-correspondenten over de klimaatverandering in ‘hun’ land en hoe de problemen daar worden aangepakt. Presentator Emil van Oers maakt ingewikkelde informatie toegankelijk in zijn van NOS op 3 bekende explainers en er zijn schakelingen met de top in Glasgow. Daarnaast wordt in de uitzending de uitkomst bekendgemaakt van een enquête waarin Nederlanders is gevraagd hoe ze tegen klimaatverandering aankijken.

NOS Het Klimaat: zijn we te laat? (maandag 1 november, NPO 1, 20.30 uur)

De Klimaatkar

Tijdens de klimaattop in Glasgow wordt De Hofkar omgebouwd tot Klimaatkar en staan de afleveringen geheel in het teken van de klimaatcrisis. De vraag of er wel of niet iets aan de hand is, zijn we wel voorbij, maar over de oplossingen valt nog wel te discussiëren. Rutger Castricum stapt daarom opnieuw in zijn ‘taxi’ voor een goed gesprek met zijn bijrijders. Elke aflevering ontvangt hij een andere gast met wie hij de klimaatcrisis bespreekt. Rutger stelt vraagtekens bij het doordrammen van sommige oplossingen om de klimaatcrisis te lijf te gaan, wil weten hoe zijn gasten aankijken tegen het klimaatbeleid, wat zij zélf doen en geeft ze een paar minuten de rol van minister van Klimaat.

De Klimaatkar (vanaf maandag 1 november, NPO 2, 22.10 uur) PowNed

Atlas

Sommige klimaatplannen klinken best wild. Zoals het idee om de Sahara te vullen met zonnepanelen en dan hun stroom hierheen te halen. Zon is er genoeg. Britten willen zelfs al over paar jaar zo’n kabel trekken, want natuurkundig kunnen we prima groene stroom duizenden kilometers vervoeren. En zo klinken er vaker opmerkelijke oplossingen voor het klimaatprobleem. Superbatterijen waar we veel verder op kunnen rijden dan nu. Grootschalig stoken op waterstofgas. Of energie opwekken met thorium, een lastige maar veiligere vorm van kernenergie. Atlas, het wetenschapsprogramma gepresenteerd door Petra Grijzen, laat helder uitleggen hoe deze ideeën in elkaar steken. En past een oplossing ook in de maatschappij?

Atlas (woensdag 3 november, NPO 2, 20.30 uur) NTR

Kernenergie

Kernenergie is terug op de politieke agenda. 40 jaar geleden start de Brede Maatschappelijke Discussie over kernenergie, een groot participatie- en consultatie-experiment. Gewantrouwd door links en rechts: voor links een manier om kerncentrales door te drukken, voor rechts onzinnige geldverspilling. De Brede Maatschappelijke Discussie mag geen referendum zijn, maar wat is het dan? Hoe dan ook, de uitkomst – kerncentrales: ja, maar niet meteen – wordt door de partijen verschillend uitgelegd. De ramp in Tsjernobyl legt alles stil. Maar het onderwerp kernenergie komt altijd terug. Het geschiedenisprogramma Andere Tijden zet het onderwerp kernenergie in historisch perspectief.

Andere Tijden – Kernenergie: onderwerp van eeuwige discussie (woensdag 3 november, NPO 2, 22.30 uur) NTR/VPRO

Jeugdjournaal special

Het NOS Jeugdjournaal zendt aansluitend aan de avonduitzending een Jeugdjournaal Extra: Klimaat uit. Daarin worden de oorzaken van de klimaatverandering nader bekeken. Presentator Evita Mac-nack gaat na hoe het klimaat de kinderen in ons land bezig houdt en op welke plekken in de wereld, en dus ook in Nederland, kinderen hiermee te maken hebben. Maar bovenal komen ideeën en innovaties aan bod waarmee de toekomst van kinderen een stuk hoopvoller en rooskleuriger kan worden, dan nu soms wordt geschetst.

NOS Jeugdjournaal Extra: Klimaat (zondag 7 november, NPO Zapp, 19.20 uur)

De Vier Jaargetijden

In De Vier Jaargetijden verklankte Antonio Vivaldi de vier seizoenen. Maar dat was in 1723. Het klimaat verandert en daarmee de seizoenen ook. Hoe zou Vivaldi’s muziek in 2050 klinken? Mediakunstenaar Tim Devine en componist Hugh Crosthwaite maakten een bewerking op basis van een computermodel. Daarvoor gebruikten ze de data over klimaatverandering van het Internationale Klimaatpanel, IPCC. Het resultaat is een dertigtal nieuwe versies van De Vier Jaargetijden. Want omdat de gevolgen van klimaatverandering per locatie op aarde zullen verschillen, krijgt elke regio zijn eigen unieke versie. NPO Radio 4 en NPO 2 extra zenden de Nederlandse versie uit, gespeeld door het Radio Filharmonisch Orkest en met commentaar van ruimtevaarder André Kuipers. Sinds zijn ruimtereizen zet Kuipers zich, onder meer met zijn eigen stichting, in voor de duurzaamheid van onze planeet. Presentatie NTR Avondconcert: Beitske de Jong.

The (Uncertain) Four Seasons (dinsdag 9 november in het NTR Avondconcert, NPO Radio 4, 20.00 uur én op zondag 14 november in Podium Witteman Extra op NPO 2 extra om 19.15 uur) NTR

Missie André Kuipers

Astronaut Andre Kuipers  gaat voor Omroep WNL op zoek naar Nederlandse ondernemers en pioniers die ons gaan helpen de noodzakelijke klimaatwinst te boeken. Tegelijkertijd gaan deze visionairs ons ook economische voorspoed brengen. Kuipers trekt het land in en zoekt ze op, gedreven vanuit een persoonlijke missie. Een documentaire over mogelijke oplossingen voor het wereldwijde klimaatprobleem, die gewoon in Nederland te vinden zijn.

De missie van Andre Kuipers (vrijdag 12 november, NPO 1, 21.30 uur) WNL

De dreigende zee

In de nacht van 18 november 1421 brak een woeste storm de dijken en veroorzaakte een van de ergste overstromingen uit de Nederlandse geschiedenis: de Sint-Elisabethsvloed. Mensen stierven en dorpen verdronken. Deze ramp voltrok zich exact 600 jaar geleden, maar de dreiging vanuit de zee is ook nu weer urgent. Hoe houden we ons binnenland veilig? Deze special van het wetenschapsprogramma DeKennis van Nu voert langs de Nederlandse kust waar wetenschappelijke innovaties zoals dijken in de duinen, kwelderbeheer en De Zandmotor ons moeten behoeden voor de dreigende zee.

De Kennis van Nu special: De dreigende zee (donderdag 18 november, NPO 2, 22.40 uur) NTR

3FM Serious Request

3FM Serious Request komt dit jaar samen met het Wereld Natuur Fonds (WWF) in actie tegen klimaatverandering. In de week voor kerst vragen de NPO 3FM-dj’s aandacht voor de regenwouden van Zuid-Amerika. Die bossen vormen een groen schild dat de aarde beschermt tegen te snelle opwarming. Maar nu de bossen in rap tempo worden vernietigd, is haast geboden. De regenwouden in Zuid-Amerika zijn onmisbaar: een gezond regenwoud daar, betekent een gezond klimaat hier. 3FM Serious Request zamelt dit jaar dan ook geld in om deze regenwouden te beschermen én te herstellen.

3FM Serious Request (vanaf zaterdag 18 december)

Blij met de artikelen van VlaamsKijken, bedank ons via Ko-Fi. * Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Volg ons op Instagram, kom bij de Facebook-groep én schrijf je in voor onze nieuwsbrief.


VlaamsKijken steunen?
Om VlaamsKijken mogelijk te maken werken we met Google Ads en affiliate-links (bestel je via zo'n link dan ontvangen wij vanuit de betreffende webshop een kleine vergoeding). Wil je VlaamsKijken zo steunen, koop dan bij onze partners als  Bol.com, Coolblue en Amazon.nl (als Amazon-Partner verdien ik aan het kwalificeren van aankopen - geldt ook voor proefversie Amazon Prime (Video) en de Video Channels). Ook ontvangen we een kleine commissie via linkjes naar VPN Nederland (die we zelf gebruiken om eenvoudiger tv over de grens te kijken).

25 oktober 2021 /