Karsu, Nick Schilder en Hila Noorzai in De Wereld van morgen

Karsu, Nick Schilder en Hila Noorzai zijn vanavond – maandag 25 oktober – in het kader van de Nationale Klimaatweek op tv met De wereld van morgen. Dit programma kijk je om 20.35 uur bij AVROTROS op NPO 1.

De wereld van morgen

Wat eten we in de toekomst als alternatief voor vlees en zuivel? Lukt het om de woningnood op te lossen zonder extra stikstofuitstoot? En hoe komen we schoner van A naar B? In De wereld van morgen gaan Karsu, Nick Schilder en Hila Noorzai op zoek naar de technische innovaties die hierop het antwoord zijn. Daarnaast ontdek je in het programma wie de winnaar van de Nederlandse Innovatieprijs 2021 is.

Karsu

Als zangeres Karsu (die je dit seizoen zag in Beste Zangers) niet aan het optreden is, dan staat ze in de keuken. In haar eigen kookprogramma gaat het over de Turkse keuken. In De wereld van morgen draait het maar om één ingrediënt: eiwit. Er is namelijk een ‘eiwittransitie’ gaande, waarbij er in plaats van dierlijk eiwit steeds meer plantaardige alternatieven worden ontwikkeld. Karsu bezoekt een bedrijf dat van aardappels en schimmels een voedzaam eiwitpoeder brouwt. En een ondernemer die kaas maakt zónder koe, maar wel van gras. 

Nick Schilder

Artiest Nick Schilder (van Nick & Simon) kijkt zijn ogen uit in het ‘ecodorp’ Boekel, waar de bewoners niet rusten tot er een schone oplossing is gevonden voor alles wat zij doen. De uitvinding van een gigantische accu die gevuld is met een afvalproduct uit de staalindustrie zorgt dat de Brabanders er tijdens de koude wintermaanden duurzaam en warmpjes bijzitten. Ook maakt Nick een ritje in de ‘Eco-runner’. Dit is een door Delftse studenten gebouwde waterstofauto. Verder ontmoet hij jonge vliegtuigbouwers die werken aan hun toekomstdroom: vliegen op waterstof. 

Hila Noorzai

TV-presentator Hila Noorzai bezoekt een bouwbedrijf dat niet afwacht tot de wetenschap met nieuwe technieken komt om schoner te kunnen bouwen. Zij zijn zelf op zoek gegaan naar de zuinigste bouwmethodes en de schoonste bouwmaterialen. In hun fabriekshal in Dokkum rollen kant-en-klare gevels en daken van de lopende band. Door hun modulaire bouwsystemen wordt nauwelijks materiaal verspild en is veel minder bouwverkeer nodig. Het familiebedrijf is zelfs gaan boeren om een eigen biologisch isolatiemateriaal te kunnen telen.

Innovatieprijs

Ook dit jaar wordt de Nederlandse Innovatieprijs uitgereikt aan een organisatie die excelleert op het gebied van duurzame innovatie. In De wereld van morgen ontdek je wie de winnaar van deze prestigieuze prijs is.

Foto: Malou van Breevoort

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

25 oktober 2021 /