Nieuwe afleveringen Andere Tijden, zowel op tv als YouTube

Goed nieuws voor de liefhebbers van het geschiedenisprogramma Andere Tijden. Vanaf vanavond – woensdag 20 oktober – kun je zowel op tv als op YouTube naar nieuwe afleveringen kijken. De reeks trapt om 22.20 uur op NPO2 af met De krottenkoning van Rotterdam. Aanstaande zondag 24 oktober volgt vervolgens een Andere Tijden special over de Nederlandse dienstplicht. Hier lees je meer over de nieuwe afleveringen van Anderen Tijden in het najaar van 2021.

Nieuwe afleveringen Andere Tijden

Andere Tijden opent het nieuwe seizoen met een aflevering over de krottenkoning van Rotterdam. Andere Tijden is de komende maanden op het vertrouwde tijdstip van woensdag na Nieuwsuur zien. En incidenteel met extra lange beeldspecials, zoals aanstaande zondag 24 oktober. In dit artikel ontdek je meer over de nieuwe afleveringen van Andere Tijden. Daarnaast is er nu ook een eigen YouTube-reeks, daarover meer onderaan deze blogpost.

Krottenkoning van Rotterdam

De krottenkoning van Rotterdam. Speculanten storten zich al enkele jaren massaal op de Nederlandse woningmarkt. Andere Tijden gaat terug naar de jaren 70, naar de beruchte ‘krottenkoning’ Fennis, die duizenden huurwoningen opkoopt in de oude wijken van Rotterdam. Bewoners betalen huur aan een van de vele ondernemingen van Fennis, maar de woningen zelf worden sterk verwaarloosd. Na jaren van bewonersacties, huurstakingen, rechtszaken en dwangbevelen ziet Fennis zich door een faillissement genoodzaakt zijn woningbezit aan de gemeente te verkopen om zijn miljoenenschuld aan hypotheekbanken en de gemeente Rotterdam deels in te lossen. Zelf vertrekt hij naar het buitenland.

Dit is de eerste van de nieuwe afleveringen van Andere Tijden; te zien op woensdag 20 oktober.

Nederlandse dienstplicht

‘De mooiste tijd van mijn leven.’ ‘Ik ben de overheid, Defensie, ja zelfs Koningin Beatrix nog altijd dankbaar voor deze tijd.’ ‘Ik leerde verder kijken dan kleur en afkomst.’ En: ‘Ik heb een geweldige tijd gehad.’ Het is maar kleine greep uit de reacties die naar aanleiding van de Facebook-oproep ‘Vertel ons over je dienstplicht’ op de redactie van Andere Tijden binnenkwamen. In het jaar dat de dienstplicht 25 jaar geleden werd opgeschort, kijkt Andere Tijden terug op een fenomeen. Je krijgt in de Andere Tijden Special Geef Acht! een bijzonder beeld van de Nederlandse dienstplicht.

Aan het woord komen dienstplichtigen die bijzondere, speciale en ingrijpende episodes in de recente geschiedenis hebben meegemaakt.  Zo probeert Korporaal Dick van Kuijk tijdens de watersnoodramp drie dagen en nachten in Zeeland tevergeefs mensen te redden (met nooit eerder vertoonde beelden van de watersnoodramp), geeft Peter Schönhage aan hoe hij samen met een groepje kameraden de soldatenvakbond VVDM opricht en beschrijft Peter Smeeman dat tijdens de kernwapendemonstratie in de jaren 80 demonstreren in uniform niet is toegestaan.

Oud-commandant der Strijdkrachten Peter van Uhm heeft het over het ogenschijnlijk ontbreken van discipline bij de langharige soldaten in het ‘hippieleger’ zoals ons leger in de jaren 70 door andere mogendheden geringschattend wordt genoemd. Daarnaast aandacht voor Unifil, de eerste vredesmissie naar Libanon eind jaren 70. Maar het meest dramatische verhaal is dat van twee jonge soldaten die tijdens het wachtlopen, moeten toezien hoe een van hun dienstmakkers zich van het leven berooft. Ze krijgen een visitekaartje van de marechaussee met de opdracht te bellen als ze problemen krijgen en worden vervolgens op de trein naar huis gezet. 

Deze Andere Tijden Special over de dienstplicht is te kijken op zondagavond 24 oktober om 20.25 uur op NPO2.

Hooggeëerd publiek (over Circus Renz)

Circussen, ooit toonbeeld van opwindend amusement, houden zich steeds moeilijker staande. Zo ook het ooit fameuze Nederlandse Circus Renz. Andere Tijden duikt in de geschiedenis van dit circus, dat zijn hoogtijdagen beleeft in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw. Met clown Milko, een heuse spreekstalmeester en natuurlijk trapezemeisjes. Een familiecircus waar hartstocht voor het circusvak hand in hand gaat met de liefde voor dieren. Aan drama geen gebrek: een noodlottig koolmonoxide-ongeval, een faillissement, een wederopstanding en hulp uit onverwachte hoek. Tot het doek valt.

Deze aflevering over Circus Renz is te kijken op 27 oktober.

Kernenergie

Nu iedereen CO2-vrij maar niemand windmolens in zijn buurt wil, is kernenergie terug op de politieke agenda. 40 jaar geleden start de Brede Maatschappelijke Discussie over kernenergie, een groot participatie- en consultatie-experiment. Gewantrouwd door links en rechts: voor links een manier om kerncentrales door te drukken, voor rechts onzinnige geldverspilling. De Brede Maatschappelijke Discussie mag geen referendum zijn, maar wat is het dan? Hoe dan ook, de uitkomst – kerncentrales: ja, maar niet meteen – wordt door de partijen verschillend uitgelegd. De ramp in Tsjernobyl legt alles stil. Maar het onderwerp kernenergie komt altijd terug.

De aflevering van Andere Tijden over kernenergie kijk je op woensdag 3 november.

Muzikale toppers uit Tsjechoslowakije

Het is een onbekend stukje geschiedenis: in de jaren zestig worden vele tientallen klassiek geschoolde musici uit het Oostblok en met name Tsjechoslowakije naar Nederland gehaald, om hier bij orkesten aan het werk te gaan. De drijvende kracht achter dit alles is een Nederlandse dirigent: Charles de Wolff. Hij zocht goede violisten voor het Noordelijk Filharmonisch Orkest. Zijn missie krijgt veel navolging. De Nederlandse orkesten zitten te springen om topviolisten. Tientallen van deze musici komen in de loop der jaren hun geluk in Nederland beproeven, om nooit meer terug te gaan. Voor veel van deze violisten is Charles de Wolff, die in 2011 overleed, een belangrijke figuur in hun leven. Violist Juraj Illés, die lang voor hem gewerkt heeft, zegt zelfs: “Charles was onze redder.”

Deze aflevering van Andere Tijden is te kijken op woensdag 10 november.

Andere Tijden Short History op YouTube

Daarnaast publiceert het geschiedenisprogramma op YouTube nu wekelijks een nieuwe korte video gelinkt aan de actualiteit: Andere Tijden Short History. Zo kun je kijken naar afleveringen over onder andere de vergismoord in Roermond, hoe roken op de werkvloer verdween en aflevering over de huidige woningnood.

Foto: NTR

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

20 oktober 2021 /