3 uitstekende series die zich afspelen in Antwerpen

Verschillende zaken zijn prettiger aan het kijken naar Vlaamse series dan aan het kijken naar Nederlandse series. De producties zijn vaak sterker met beter acteerwerk en betere dialogen. De acteurs (hoewel je ze vaak in verschillende series terugziet) komen je nog niet de keel uit. En de Belgische setting is vaak een prettige afwisseling. Bovengemiddeld veel series lijken zich echter af te spelen in de mooie stad Gent, terwijl Antwerpen toch meer het centrum van Vlaanderen is. Daarom hebben we drie uitstekende series op een rijtje gezet die zich wél in Antwerpen afspelen.

Cordon

In de serie Cordon wordt het centrum van Antwerpen een cordon sanitaire nadat er een levensgevaarlijk virus uitbreekt. Er ontstaat een wereld op zichzelf binnen het cordon, waar mensen vechten om te kunnen overleven en het virus wild om zich heen slaat. In de buitenwereld spelen allerlei politieke intriges rondom de oorsprong van het virus, de handhaving van het cordon en het vinden van een uitweg uit de situatie met behulp van een vaccin. Meerdere karakters staan centraal in Cordon, maar de interessantste is wellicht de uitstekende gecaste journalist Leo Gryspeerts.

Op de redactie wordt Gryspeerts bij wijze van spreken behandeld als de man die kopietjes mag maken met de laserprinter maar verder weinig vertrouwen meer krijgt. Maar in plaats van zich bezig te houden met het vervangen van de toner in de printer, verzamelt hij belastend materiaal dat hij anoniem naar buiten brengt via een blog. Zo wordt hij de luis in de pels van de politici. Het verhaal van Cordon, dat toch wel wat paralellen kent met de uitbraak van het coronavirus, is uitgesmeerd over twee seizoenen. Je kunt de serie bekijken op Videoland.

Deadline 14/10

In Deadline 14/10 staat Marianne Smidt, een jonge journaliste die vanuit Gent de overstap maakt naar een baan bij de Gazet van Antwerpen, centraal. Zij verdiept zich in de zaak van het verdwenen meisje Lena Nijs. Hoewel haar chef er in eerste instantie maar weinig heil in ziet. Tegelijkertijd spelen ook lokale verkiezingen in Antwerpen. Waarbij het gaat tussen de huidige burgemeester en de populistische leider van de oppositie. Daarbij is het hard tegen hard. Enige overeenkomsten met de verkiezing van Bart de Wever als burgemeester van Antwerpen in de echte wereld kan niet ontkend worden.

De verdwijning van Lena en de politieke strijd in de serie raken met elkaar verweven. Maar van Lena blijft ieder spoor bijster. Marianne worstelt ondertussen ook met een scheiding en het vinden van tijd voor haar jonge zoon. Dit is dé serie als je een Gentse tongval in een Antwerpse setting wilt horen. Je kunt Deadline 14/10 bekijken op Videoland.

TV-series die zich in Antwerpen afspelen, zoals Over Water, Cordon, Deadline 14/10, Dertigers, Diamonds en meer...

Over Water

In Over Water krijgt de voormalige tv-ster John Beckers van zijn gezin nog één allerlaatste kans om zijn leven weer op de rails te brengen. Hij komt thuis na een verblijf in de ontwenningskliniek wegens een drugsverslaving. Hij mag met vernieuwde moed aan de slag in de haven van Antwerpen, bij het expeditiebedrijf van zijn schoonvader. Ondertussen blijft John vechten tegen zijn oude demonen én tegen nieuwe verleidingen. Al snel komt hij in het circuit van de cocaïnehandel terecht, waarmee hij zichzelf uiteraard in gevaar brengt.

Over Water is een goed uitgewerkt psychologisch drama tegen de duistere achtergrond van de Antwerpse haven dat ook op internationale belangstelling heeft kunnen rekenen. In Nederland vermoeden sommige mensen dat de geschiedenis van oud-presentator Frank Masmeijer (van Dinges), die in België in de gevangenis terechtkwam door drugshandel, het verhaal van Over Water geïnspireerd zou kunnen hebben. Inmiddels is er ook een tweede seizoen van de serie. Je kunt Over Water bekijken op Netflix.

Tijd om Antwerpse series te bingewatchen dus als je een keer tegen een andere achtergrond dan Gent aan wilt kijken. Deze drie zijn alvast zeer de moeite waard!

Meer op VlaamsKijken over deze (en andere) series die zich in Antwerpen afspelen.

26 april 2021 /