Saartje Vandendriessche in Op de man af

Saartje Vandendriessche is vanaf vanavond – donderdag 3 september – terug met haar programma Op de man af. In het eerste seizoen moest de presentatrice net de duimen leggen tegen de mannen. Maar nu gaat ze voor de overwinning. Ze strijdt tegen Bill Barberis, Ruben Van Gucht (en Wesley Sonck), Otto-Jan Ham, Viktor Verhuslt, Sean Dhondt, Nawfel Bardad-Daidj en Bartel Van Riet.

Saartje Vanden Driessche

Saartje Vandendriessche neemt het tijdens dit tweede seizoen op tegen acht bekende mannen in een sportieve uitdaging van hun keuze. Geen enkele uitdaging is haar te groot, of het nu gaat om snowkiten in de barre kou van Noorwegen of dagenlang mountainbiken in de zinderende Marokkaanse woestijn. Sportpsychologe Els Snauwaert en Olympisch kampioene Hanna Mariën staan Saartje opnieuw bij en zorgen ervoor dat ze zowel fysiek als mentaal in topvorm is. Op het einde van de reeks wordt de eindbalans gemaakt en weten we wie de overwinning in de wacht sleept: Saartje, of de mannen.

Op de man af

Saartje Vandendriessche neemt het tijdens dit tweede seizoen op tegen acht bekende mannen in zeven heel uiteenlopende uitdagingen van hun keuze. Bill Barberis, Ruben Van Gucht (en Wesley Sonck), Otto-Jan Ham, Viktor Verhuslt, Sean Dhondt, Nawfel Bardad-Daidj en Bartel Van Riet gaan de uitdaging aan en meten zich met de presentatrice in extreme competities als highline, lifesaving, biatlon en snowkite. Saartje Vandendriessche bewijst in dit tweede seizoen opnieuw dat geen uitdaging haar te groot is; ze trotseert met plezier hoogtes, ijsvlaktes, hete woestijnen en kolkende rivieren. Alles op alles zetten en het beste uit jezelf halen, daar draait het voor haar om. 

Loodzware fysieke uitdagingen

“Ik zat opnieuw op een rollercoaster van leuke, maar loodzware fysieke uitdagingen. Als je je lijf ver moet pushen, gaat het mentale aspect ook automatisch een grote rol spelen. Emoties zijn bij sport nooit ver weg en dat heb ik dit seizoen nog meer mogen ervaren. Overwinningen smaakten suikerzoet, mislukkingen bitter. Straffe mannen hebben mij tot het uiterste gedreven, verder dan ik zelf kon vermoeden. Daar ben ik dankbaar om, want het werd een bewogen jaar”, aldus Saartje Vandendriessche.

Begeleidingsteam Saartje Vandendriessche

Saartje staat er tijdens Op de man af niet alleen voor. Sportpsychologe Els Snauwaert en Olympisch kampioene Hanna Mariën staan haar opnieuw bij tijdens elke sportieve uitdaging. Zij zorgen er als vast team en rotsen in de branding voor dat Saartje wekelijks zowel mentaal als fysiek in topconditie aan de start verschijnt. Els en Hanna kennen Saartje ondertussen door en door, en weten hoe ze haar tot het uiterste kunnen laten gaan.

Hanna Mariën

Hanna Mariën is de enige Belgische atlete die succesvol was op zowel de zomer- als winterspelen. Ze mocht op de 4×100 meter in Peking goud in ontvangst nemen en haalde op de winterspelen van Sotsji een straffe zesde plaats in de bobslee. Die ervaring zet ze in om Saartje fysiek klaar te stomen.

Els Snauwaert

Els Snauwaert werkt als sportpsychologe met de beste Belgische atleten. Zij zorgt ervoor dat de atleten voorbereid aan de start komen op grote kampioenschappen, waaronder de Olympische en Paralympische spelen: tennis, schermen, golf, volleybal, paardensport en atletiek zijn slechts enkele van de sporttakken waarin Els het beste van onze atleten naar boven haalt. Ze zal er wekelijks voor zorgen dat Saartje mentaal klaar is om de strijd aan te gaan.

“Tijdens het eerste seizoen focuste de sportpsychologische begeleiding vooral op het vergroten van Saartjes zelfinzicht, het herkennen van patronen in haar gedrag en op het gebruiken van persoonlijke sterktes. Dit jaar zat die basis al vrij goed en kon mijn begeleiding meer prestatiebevorderend ingezet worden, zodat ze in bijna elke aflevering een nieuwe mentale techniek leert. Als ze erin slaagt om al die technieken toe te passen, verschijnt ze ijzersterk aan de start”, vertelt ze.

Mountainbike met Bill Barberis in Titan Desert Race

In de eerste aflevering wordt Saartje uitgedaagd door acteur Bill Barberis (uit o.a. De Hoppers) in het mountainbiken. Saartje en Bill worden klaargestoomd door voormalig wereldkampioen mountainbike en winnaar van Olympisch zilver Filip Meirhaeghe om deel te nemen aan de Titan Desert Race. Dat is een driedaagse loodzware tocht.

In de Titan Desert Race komt het erop aan om te blijven fietsen, zo snel en zo lang mogelijk, honderden kilometers lang, in de loodzware zon, en door het mulle zand van de Marokkaanse woestijn aan de voet van het Atlasgebergte. De deelnemers moeten zich een weg banen met niets anders dan een fiets, een gps en enkele bevoorradingsposten onderweg.

Coach Filip Meirhaeghe vertelt: “Toen ze mij belden om Saartje en Bill hiervoor klaar te stomen, wist ik meteen hoe zwaar die voorbereiding zou worden. De Titan Desert Race is eigenlijk gekkenwerk. Twee weliswaar sportieve maar toch onervaren mensen hierop voorbereiden was geweldig tof, maar tegelijk ook bijna onbegonnen werk. Ik heb m’n hart vastgehouden tijdens de racedagen. Ze hebben een waanzinnige prestatie neergezet.”

Bill Barberis: “Ik ben wel iemand die goed alleen kan zijn, dus dagenlang in de woestijn een gevecht leveren met jezelf en de elementen sprak me enorm aan. Ik had alleen op voorhand niet correct ingeschat hoe diep ik zou moeten gaan. Er is zelfs een moment geweest dat ik letterlijk en figuurlijk de pedalen verloor. Hoe dat afloopt, verklap ik nog niet.”

Saartje Vandendriessche: “Fietsen doe ik graag, zolang ik maar soepel en vlot vooruit vlieg. Maar dat klimmen, dat ploeteren door los zand, dat eentonige van uren en uren doorbijten… Dat vond ik afschuwelijk. Ik herinner me nog goed dat ik met lood in mijn schoenen naar Marokko ben vertrokken. Ik had het gevoel dat ik naar de slachtbank zou worden gebracht. Het was letterlijk en figuurlijk een berg waar ik voor stond en over moest zien te geraken”

Swimrun met Ruben Van Gucht en Wesley Sonck

Dat Saartje een man kan verslaan, heeft ze eerder al bewezen. Maar kan ze ook winnen van twee mannen? Sportomnivoor en -journalist Ruben Van Gucht daagt Saartje samen met oud-Rode Duivel Wesley Sonck (die recent de Container Cup presenteerde met Pedro Elias – die ook een nieuw programma heeft) uit voor de wedstrijd swimrun Côte Vermeille. Saartje staat er gelukkig niet alleen voor; ze kan rekenen op Imke Courtois als haar loop- en zwempartner. Imke Courtois is ook te zien in Over De Oceaan.

Highline met Otto-Jan Ham

In de derde aflevering wordt Saartje uitgedaagd door presentator Otto-Jan Ham in het highlinen. Otto-Jan legt zo de lat voor Saartje en zichzelf letterlijk en figuurlijk hoog, want hij kampt met hoogtevrees. Bram Boelens, een van de beste highliners van België, neemt Saartje en Otto-Jan onder zijn hoede en trekt met hen naar de grootste canyon van West-Europa: de Franse Gorges du Verdon. Otto-Jan Ham gaat sowieso geen avontuur uit de weg; je zag hem ook in Over De Oceaan.

Biatlon met Viktor Verhulst

Niemand minder dan Viktor Verhulst (die nu te zien is in het nieuwe seizoen van Love Island) daagt Saartje uit voor een wedstrijd biatlon in het Duitse Notschrei, waar ze deelnemen aan het Belgische en Zwitserse kampioenschap. Ze worden gecoacht door Thorsten Langer, een van de beste en tegelijk ook weinige biatleten die België rijk is.

Lifesaving met Sean Dhondt

Beachboy Sean Dhondt (voormalig Nailpin, die nu te zien is in Een echte job) zocht een uitdaging voor Saartje die hen naar een zonovergoten en zuiders strand zou brengen en kwam uit bij livesaving. Wim Nuyens, docent lifesaving en voorzitter van een reddersclub, leert Saartje en Sean alle kneepjes van het reddersvak. Saartje en Sean ontdekken al snel dat livesaving allesbehalve evident is.

Snowkite met Nawfel Bardad Daidj

Acteur Nawfel Bardad-Daidj wou voor Op de man af ver buiten zijn comfortzone stappen. Samen met Saartje gaat hij de uitdaging aan om 100 km te snowkiten. Wereldkampioen kitesurfen Christophe Tack bereidt hen voor op Ragnarok, de snowkitewedstrijd waar Saartje en Nawfel aan zullen deelnemen.

Wildwaterkajak met Bartel Van Riet

Bartel Van Riet mag als laatste de uitdaging aangaan om Saartje te verslaan in een zelfgekozen sport: wildwaterkajak. Wildwaterkajak-fanaat Servaes Timmerman neemt Bartel en Saartje mee voor een afdaling van een kolkende rivier in Frankrijk, inclusief stroomversnellingen, watervallen en scherpe bochten.

Laatste aflevering

In de laatste aflevering van dit tweede seizoen maken Saartje, Els en Hanna de balans op. Per uitdaging halen ze herinneringen op en blikken ze terug op heerlijke hoogtepunten en pijnlijke dieptepunten. Zal Saartje erin slagen om de 3-4 van vorig seizoen om te zetten in een overwinning?

Op de man af: vanaf donderdag 3 september elke donderdag om 20.40 uur op Eén.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

3 september 2020 /