Hollywood aan de Schelde documentaire Robbe De Hert

Hollywood aan de Schelde is de documentaire van de – helaas deze week overleden – filmmaker Robbe De Hert. Hij heeft er maar liefst twintig jaar aan gewerkt! Zondag 30 augustus om 22.17 uur kun je ‘m op Canvas bekijken. Het is dé documentaire over de geschiedenis van de Vlaamse film. Kun je niet kijken of heb je ‘m gemist? Dan kun je Hollywood aan de Schelde ook op dvd bestellen.

En wist je dat je eerder op de avond ook de film Zware Jongens van Robbe De Hert op VTM kunt bekijken? Vorige week was het al de beurt aan zijn film De Witte van Sichem.

Waarom zou je naar blockbusters uit Hollywood kijken als je ook kunt genieten van films van eigen bodem (okay, ik ben net iets over de grens geboren). Je kent de taal. Terwijl je luister, mist je niets van de lichaamstaal van de acteurs en actrices. Genieten van de puurheid van hun spel. Want dat is waar de Vlaamse film voor mij echt in uitblinkt. Mijn favoriet? Dat is absoluut Hasta la Vista. Dat ze voor de Nederlandse markt remakes maken van Vlaamse films is voor mij echt niet nodig.

Vlaamse filmwereld

De documentaire Hollywood aan de Schelde bevat interviews met tal van grote namen uit de Vlaamse filmwereld: nieuwe generaties als Adil El Arbi en Bilall Fallah, gevestigde waarden als Erik Van Looy en Jan Verheyen, maar ook lang overleden groten als Hugo Claus, Bobbejaan Schoepen en André Delvaux. Die interviews worden afgewisseld met unieke archiefbeelden, fragmenten uit bijna honderd jaar Vlaamse films en opnames op filmsets en premières.

Op het affiche zie ik trouwens ook Hilde van Mieghem schitteren. En wow, die vrouw heeft net toch een geweldige prestatie neergezet in de Nederlandse tv-serie Keizersvrouwen. Echt als je die serie nog niet kent, lees er dan hier meer over.

Michaël Pas

Hollywood aan de Schelde brengt het indrukwekkende verhaal van de Vlaamse filmgeschiedenis, verteld door acteur Michaël Pas (die je gister nog op tv zag in de film Weekend aan Zee): van de succesvolle buurtbioscopen over de eerste Vlaamse films tot de succesverhalen van Jan Verheyen, Stijn Coninx en Lukas Dhont. Wat mij betreft een must see voor iedere filmliefhebber, of je nu uit Vlaanderen komt of niet.

Uitzenddatum: Zondag 30 augustus om 22.17 uur op Canvas  en ook beschikbaar op het Canvas-kanaal van VRT NU. Daarnaast verkrijgbaar op dvd.

Blij met de artikelen van VlaamsKijken, bedank ons via Ko-Fi. * Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Volg ons op Instagram, kom bij de Facebook-groep én schrijf je in voor onze nieuwsbrief.


VlaamsKijken steunen?
Om VlaamsKijken mogelijk te maken werken we met Google Ads en affiliate-links (bestel je via zo'n link dan ontvangen wij vanuit de betreffende webshop een kleine vergoeding). Wil je VlaamsKijken zo steunen, koop dan bij onze partners als  Bol.com, Coolblue en Amazon.nl (als Amazon-Partner verdien ik aan het kwalificeren van aankopen - geldt ook voor proefversie Amazon Prime (Video) en de Video Channels). Ook ontvangen we een kleine commissie via linkjes naar VPN Nederland (die we zelf gebruiken om eenvoudiger tv over de grens te kijken).

10 november 2019 /