Hollywood aan de Schelde documentaire Robbe De Hert

Hollywood aan de Schelde is de documentaire van filmmaker Robbe De Hert. Hij heeft er maar liefst twintig jaar aan gewerkt! Zondag 22 december om 22.00 uur kun je ‘m op Canvas bekijken. Het is dé documentaire over de geschiedenis van de Vlaamse film

Waarom zou je naar blockbusters uit Hollywood kijken als je ook kunt genieten van films van eigen bodem (okay, ik ben net iets over de grens geboren). Je kent de taal. Terwijl je luister, mist je niets van de lichaamstaal van de acteurs en actrices. Genieten van de puurheid van hun spel. Want dat is waar de Vlaamse film voor mij echt in uitblinkt. Mijn favoriet? Dat is absoluut Hasta la Vista. Dat ze voor de Nederlandse markt remakes maken van Vlaamse films is voor mij echt niet nodig.

Vlaamse filmwereld

De documentaire Hollywood aan de Schelde bevat interviews met tal van grote namen uit de Vlaamse filmwereld: nieuwe generaties als Adil El Arbi en Bilall Fallah, gevestigde waarden als Erik Van Looy en Jan Verheyen, maar ook lang overleden groten als Hugo Claus, Bobbejaan Schoepen en André Delvaux. Die interviews worden afgewisseld met unieke archiefbeelden, fragmenten uit bijna honderd jaar Vlaamse films en opnames op filmsets en premières.

Michaël Pas

Hollywood aan de Schelde brengt het indrukwekkende verhaal van de Vlaamse filmgeschiedenis, verteld door acteur Michaël Pas: van de succesvolle buurtbioscopen over de eerste Vlaamse films tot de succesverhalen van Jan Verheyen, Stijn Coninx en Lukas Dhont. Wat mij betreft een must see voor iedere filmliefhebber, of je nu uit Vlaanderen komt of niet.

Uitzenddatum: Zondag 22 december om 22.00 uur op Canvas  en ook beschikbaar op het Canvas-kanaal van VRT NU.

Meepraten over dit artikel? Heb je tips? Of een vraag over een ander artikel? Dan ben je van harte welkom in de VlaamsKijken Facebook-groep.

10 november 2019 /