Coureur: internationale première op International Film Festival Rotterdam

Coureur gaat voor het internationale publiek op 25 februari in première op het International Film Festival Rotterdam. Het wielrendrama van debuterend regisseur Kenneth Mercken met Niels Willaerts, Koen De Graeve, Karlijn Sileghem en Fortunato Cerlino is vanaf 13 maart in de bioscoop in België te zien. In de zomer zal hij ook in Nederland uitkomen. De film is geselecteerd in het Limelight-onderdeel van de sectie Voices.

Het semi-autobiografisch debuut Coureur speelt zich af in Vlaanderen en Italië. Deze film volgt het afzien, de glorie en de dromen van een jonge wielrenner die het wil maken, ongeacht de gevolgen voor zichzelf. De jonge wielerbelofte Felix – gespeeld door debutant én tevens wielrenner Niels Willaerts – staat op het punt om in Italië een semiprofessioneel team te vervoegen. Hij wil koste wat het kost in de voetsporen van zijn fanatieke vader treden. Vader – een rol van Koen De Graeve – wil dat zoonlief het verder schopt dan hij. Felix’ frêle gezondheid blijkt echter niet opgewassen tegen de nietsontziende wielerwereld met zijn moordende concurrentie. Karlijn Sileghem speelt zijn moeder.

Semi-autobiografisch

De film is gedeeltelijk gebaseerd op Merckens eigen bewogen wielerverleden. Hij werd in 2000 nationaal kampioen wielrennen bij de eliterenners zonder contract. Later ontdekte hij in Italiaanse loondienst dat zijn lichaam eigenlijk niet geschikt is voor de slopende sport. Hij keerde zijn jongensdroom de rug toe en ging film studeren. Het scenario van Coureur werd geselecteerd voor Binger Writers Lab, Script & Pitch TorinoFilmLab, het coproductieplatform van Les Arcs en nam in 2014 de Emerging Talent Award in ontvangst op When East Meets West. Het project won ook de Pitch Perfect Award van Flanders Next 2016.

Coureur werd geproduceerd door Eurydice Gysel en Koen Mortier voor CZAR FILM. Dit gebeurde in co-productie met Climax Films en het Italiaanse KINO Produzioni, CANVAS en RTBF. BNP Paribas Fortis Film Finance stond in voor een deel van de financiering via de Belgische Tax Shelter. Het project kon rekenen op de steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz en le Centre du Cinéma et de l’Audiovisuel de la Fédération Wallonie-Bruxelles. Daarnaast investeerde ook het economisch fonds Screen Flanders, een initiatief onder de bevoegdheid van Vlaams minister van Economie Philippe Muyters en minister van Cultuur Gatz, in de film. Paradiso Filmed Entertainment zal op 13 maart de film uitbrengen in de Belgische zalen. Een Nederlandse release zal in de zomer plaatsvinden.

Foto’s:
Paradiso Filmed Entertainment: Koen Mortier en Martijn van Broekhuizen.

Praat mee over de onderwerpen op VlaamsKijken via onze Facebook-groep. Wist je dat we ook een speciale Streamz Facebook-groep hebben?

VlaamsKijken steunen?
Ik ontvang een kleine commissie via linkjes naar Bol.com, Coolblue en Amazon.nl (als Amazon-Partner verdien ik aan het kwalificeren van aankopen - geldt ook voor proefversie Amazon Prime Video en de Video Channels).

16 januari 2019 /