Keuringsdienst van waarde: 2024 met onder andere mosselen

KRO-NCRV’s Keuringsdienst van waarde is ook in 2024 terug op tv. Vanaf maandag 15 januari 2024 kun je wekelijks om 21.30 uur op NPO1 kijken naar nieuwe afleveringen. Hier zetten we alle besproken onderwerpen voor je op een rijtje.

Keuringsdienst van waarde 2024

KRO-NCRV’s Keuringsdienst van waarde vraagt zich ook in 2024 af: klopt het wat fabrikanten claimen en wat ze ons in reclames verkopen? Verslaggevers Marijn Frank (die ook te zien is in Factcheckers Nederland), Ersin Kiris (die op maandagavond ook te zien is in het nieuwe programma Brainhack), Sosha Duysker (die we ook zien in de Therapie remake), Maarten Remmers en Pieter Hulst nemen de telefoon ter hand en onderzoeken de etiquette van de etiketten, consumeren gulzig reclamespotjes én zijn nieuwsgierig naar het doodgewone. In Keuringsdienst van Waarden 2024 gaat het onder andere over rauwe ham, kombucha, mondwater, olijfolie en honing. Onderaan dit artikel lees je meer over de betreffende afleveringen.

Keuringsdienst van Waarde kijken

Let op: Keuringsdienst van Waarde is vanaf 15 januari 2024 voortaan dus om 21.30 uur te kijken bij NPO1. Daarnaast kun je afleveringen ook terugkijken via NPO Plus en NPO Start. Daar vind je alle seizoenen. Vanuit het buitenland kun je naar de NPO Start site kijken als je gebruik maakt van een VPN Verbinding, die je op Nederland zet. Wil je terugkijken, doe hier dan alvast wat inspiratie op:

Rauwe Ham

Vaak is die gekookt, soms gegrild, maar heel vaak lusten we hem rauw: ham. Vlees van varkensbil: zogenaamd niet gegaard. Vele streken hebben er ééntje te koop in de supermarkt. Van Parma tot Coburg, het Schwarzwald tot Spanje. En aan praktisch elke ham hangt een ander prijskaartje. Er zijn rauwe hammen van dertien en rauwe hammen van honderd euro de kilo. Hoe kan het: vlees van eenzelfde varken, zo’n groot verschil in prijs? Keuringsdienst van waarde over de rauwe werkelijkheid achter rauwe ham van de kruidenier. (Rauwe Ham op 15 januari 2024 in Keuringsdienst van Waarde)

Kombucha

Wie een cool, fris drankje wil drinken koopt geen cola, maar kombucha. Kom wat? Kombucha dus. Vlotte flesjes en blikjes met, ja dat is de vraag. De klinkende etiketten reppen over gist en fermentatie, thee en ‘raw’. En velen zweren ook nog eens goed voor je te zijn. Keuringsdienst van Waarde over een frisdrank die geen frisdrank zegt te zijn maar toch het frisdrankschap heeft veroverd. (Kombucha, 22 januari 2024 in Keuringsdienst van Waarde.)

Mondwater

Poets, steek en flos je tanden braaf en goed en je gebit blijft fris en gezond. Of toch niet? Nee, zeggen de poetsverkopers: voor een echt brandschone bek moet je mondwater gebruiken. Goed voor een eeuwig frisse adem en nooit meer gaatjes zeggen de flessen. Twee keer per dag minutenlang spoelen met: ja wat eigenlijk? Keuringsdienst van Waarde zet zijn beste glimlach op, duikt in het mondwater en komt erachter dat schone schijn soms duur betaald wordt. (Mondwater op 29 januari 2024 in Keuringsdienst van Waarde.)

Olijfolie

Een olijf, een pers en hoppa: olijfolie. Simpel zat, zou je zeggen, maar laat het maar aan de Hollandse kruideniersmentaliteit over om er iets uitermate complex van te maken. Er is olijfolie mild en olijfolie traditioneel. Classico en Extra Vierge. Voor koud, lauwwarm en heet. Vlees, vis en kip. Zoveel soorten dat het kiezen zowat onmogelijk is gemaakt. Want wat is het verschil? Keuringsdienst van Waarde vraagt rond in olijfolieproducerende landen en doet de wenkbrauwen fronzen over het verhaal dat je in maagdelijke olijfolie niet bakken kan. (Olijfolie op 5 februari 2024 in Keuringsdienst van Waarde.)

Honing  

Van de bloemetjes en de bijtjes komen ze: potjes honing. Gewoon in overvloed te koop bij elke kruidenier. Maar de Keuringsdienst vindt het merkwaardig: dat de ene honing vierenhalve euro de kilo kost en de ander dik twintig. Hoe kan dat nou? Bijen zijn toch bijen en bloemen zijn toch bloemen? Ze stoppen ze er toch verder niets bij? De Keuringsdienst van Waarde over hoe ze met honing hele vreemde fratsen uithalen. (Honing op 12 februari 2024 in Keuringsdienst van Waarde.)

Biologische mosselen

De’Keuringsdienst van waarde onderzoekt hoe biologisch biologische mosselen zijn. De Keuringsdienst vraagt het mosselmannen die zich net zo lief mosselvisser als mosselkweker blijken te noemen, en komt erachter dat alle mosselen gelijk zijn. Sommige alleen net iets meer dan andere. (Biologische mosselen op 19 februari 2024 op tv.)

Dons

Hoe zit het met de diervriendelijkheid van (eenden)dons in jassen en dekbedden? Dat zoekt de Keuringsdienst van waarde uit in de aflevering van 26 februari 2024. Wist je dat het lang niet bepaald diervriendelijk ging. Er waren verhalen over levende pluk en dwangvoeding bij eenden en ganzen. Koop je nu iets met dons? Dan krijg je er gratis een stapeltje beloftes bij. Verantwoord staat erop. Eerlijk en zelfs diervriendelijk. Maar hoe komen ze er eigenlijk aan, verantwoord, diervriendelijk dons?

Gelatine

Pudding en snoep: al zolang ze er zijn staan ze stijf van de gelatine. En het is het slechtst bewaarde geheim van de voedingsindustrie dat gelatine gemaakt wordt van dode dieren. Vaak varkens, soms koeien. Lastig voor vegetariërs en mensen met een geloof. En omdat klant koning is, zeggen sommigen het spul uit hun etenswaar te hebben gehaald. Maar plots ziet de Keuringsdienst gelatine op plekken waar het eerder nooit was opgevallen. Van pesto tot kokosbrood. Chocolademousse tot vlaflip. Maar waarom kan het een wel en het ander niet zonder gelatine? Keuringsdienst van waarde over dode dieren op plekken waar je ze niet verwacht. (Gelatine, 4 maart 2024 op tv)

Foto: KRO-NCRV

Blij met de artikelen van VlaamsKijken, bedank ons via Ko-Fi. * Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Volg ons op Instagram, kom bij de Facebook-groep én schrijf je in voor onze nieuwsbrief.


VlaamsKijken steunen?
Om VlaamsKijken mogelijk te maken werken we met Google Ads en affiliate-links (bestel je via zo'n link dan ontvangen wij vanuit de betreffende webshop een kleine vergoeding). Wil je VlaamsKijken zo steunen, koop dan bij onze partners als  Bol.com, Coolblue en Amazon.nl (als Amazon-Partner verdien ik aan het kwalificeren van aankopen - geldt ook voor proefversie Amazon Prime (Video) en de Video Channels). Ook ontvangen we een kleine commissie via linkjes naar VPN Nederland (die we zelf gebruiken om eenvoudiger tv over de grens te kijken).

26 februari 2024 /