Documentaire James Ensor: De man achter het masker

De documentaire James Ensor: De man achter het masker is te kijken op donderdag 1 februari om 21.20 uur op VRT Canvas en VRT MAX. Acteur Sam Louwyck neemt ons mee door Oostende; de geboortestad van Ensor. Met deze documentaire staan we stil bij James Ensor, die 75 jaar geleden stierf. James Ensor wordt gezien als één van de meest intrigerende, getalenteerde en eigenzinnige Belgische kunstenaars.

James Ensor herdenking

Nog elk jaar wordt James Ensor officieel herdacht in Oostende met een sobere plechtigheid aan zijn grafsteen in de duinen van Mariakerke. Oostende is Ensor niet vergeten, ook al was de relatie tussen de schilder en zijn stad toch op zijn minst soms turbulent te noemen. Ensor was verliefd op het licht van Oostende, maar kon moeilijk verkroppen dat de Oostendenaars zijn kunst niet begrepen. Hij achtte hen ook deels verantwoordelijk voor de dood van zijn geliefde vader, waar hij in zijn werk ook naar refereert.

Documentaire James Ensor

Experts als Xavier Tricot, Herwig Todts, Eric Min en Susan Canning helpen Sam Louwyck op zoek naar de motieven van James Baron Ensor. Wie was die mysterieuze figuur met zijn lange witte baard en zwarte overjas die niemand echt goed leek te kennen en die overal in conflict leek te gaan? Kunstenaars Dennis Tyfus, Kati Heck en Fred Bervoets proberen in het hoofd van Ensor te kruipen om zijn fenomenale maar grillige en veelzijdige oeuvre te begrijpen.

Sam Louwyck

Sam Louwyck kun je onder andere kennen als Zjang uit De Zonen van Van As en recenter als Patrick uit Onder Vuur. Maar denk ook aan Cargo*, Baba Yega: The Movie, Weg van Jou*, Belgica en niet te vergeten Eigen Kweek*. En net als Louis Talpe en Alessia Sartor zag je hem in Beau Séjour 2. Volgens IMDB staan er verder allemaal internationale producties nu op de rol.

Terug naar de documentaire over James Ensor:

James Ensor

Dat Ensor een extreem getalenteerd kunstenaar was, werd al snel duidelijk op zijn Oostendse zolderkamer, boven het souvenirwinkeltje van zijn moeder. Op de academie van Brussel kon hij moeilijk aarden omwille van de enge kijk op wat kunst moest zijn. Hij ontwikkelde er wel de energie en bewijsdrang om te laten zien dat hij de allerbeste en meest vernieuwende schilder was. Met enkele gelijkgezinden sticht hij Les XX, een nieuwe Belgische kunstkring die aan de grondslag lag van de Moderne kunst in Belgie, waarvan Ensor de belangrijkste vertegenwoordiger is. Maar het is ook geen toeval natuurlijk dat Ensor snel brak met zijn collega avant-gardisten, want bij Ensor loert het conflict altijd om de hoek.

De man achter het masker

Dit alles komt tot uiting in De Intrede van Christus in Brussel in 1889, Ensors reusachtige, brutale en revolutionaire meesterwerk. Wereldberoemd kunstenaar en bewonderaar Paul McCarthy probeert oog in oog met het magnus opus in het J. Paul Getty Museum in Los Angeles onze Oostendse Meester te doorgronden. Want zo grotesk en extreem zijn kunst kon zijn, zo boeiend is het verhaal van de man achter het masker.

Ensorjaar

De documentaire James Ensor – De man achter het masker maakt deel uit van het overkoepelend Ensorproject waaronder VRT alle aandacht rond het Ensorjaar bundelt. Wil je de Ensor documentaire terugkijken, dan kan dit op VRT MAX. Vanuit het buitenland doe je dit met behulp van een VPN Verbinding, die je op België zet, voordat je naar de VRT MAX site gaat.

Foto’s VRT

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

1 februari 2024 /