True Crime Belgium: misdaad documentaires op Play4 kijken

Goed nieuws voor liefhebbers van True Crime: ze kunnen iedere dinsdagavond om 22.30 uur op Play4 en GoPlay kijken naar misdaad documentaires. Documentaires die gaan over de meest schokkende en verwerpelijkste misdrijven die de voorbije decennia gepleegd werden in België. Als je Streamz hebt, heb je de docu’s waarschijnlijk al gezien. En wist je dat de eerdere reeks ook in Nederland op Videoland worden uitgezonden? We zetten hier de Vlaamse true crime documentaires voor je op een rijtje.

Dit bericht publiceerden we op 30 oktober 2022; het is bijgewerkt op dinsdag 31 oktober 2023. Er zijn nu namelijk nieuwe afleveringen van True Crime Belgium op Play4. Seizoen 2 gaat op 9 januari 2024 om 21.15 uur verder met: Hans Van Themsche True Crime Belgium special op tv. Wanneer de nieuwste True Crime Belgium op tv komt, weten we nog niet: lees True Crime Belgium Liefde in Wanhoop: moord op Ryan Coemans.

True Crime Belgium documentaires

True Crime Belgium brengt een reeks unieke misdaaddocumentaires over de meest schokkende en verwerpelijkste misdrijven die de voorbije decennia gepleegd werden in België. Via authentiek gerechtelijk foto- en videomateriaal reconstrueert dit programma de misdaad en voor de allereerste keer worden de speurders, onderzoeksrechters en openbare aanklagers hierin gehoord.​ Maar ook beklijvende getuigenissen van nabestaanden en slachtoffers die voor de allereerste keer zelf hun verhaal vertellen. De traumatische gebeurtenissen waar ze nog elke dag mee geconfronteerd worden en het gevoel van onmacht en angst wanneer een dader vrij komt. Maar ook het diepe gemis van hun geliefden. Want hoe belangrijk het recht op vergetelheid ook is voor een dader, minstens even belangrijk is het recht op herinnering van deze slachtoffers.

True Crime Belgium Play4

De documentaires uit de True Crime Belgium reeks zijn iedere dinsdag om 22.30 uur uur bij Play4 te kijken. Daarnaast vind je de afleveringen ook op GoPlay. Vanuit België kun je ze eenvoudig terug kijken; woon je in Nederland (of een ander land) zorg dan voor een VPN Verbinding die je op België zet en geniet van deze documentaires.

Kijk op dinsdag 26 december 2023 naar de true crime reeks De Greppelmoord:

De Greppelmoord

Op oudejaar 2016 ontdekken jagers in het Congobos in Geluwe stoffelijke menselijke ​ resten. Twee jaar lang weten de speurders niet wie het slachtoffer is. Door een knap staaltje Belgisch speurwerk wordt het lichaam geïdentificeerd als ThI Xuan Nguyen, een Vietnamese studente van 28, en wordt de moordenaar ontmaskerd. De dader blijkt John Vandoolaeghe (31) te zijn uit Zonnebeke die zijn minnares om het leven bracht en in brand stak. In januari 2021 krijgt hij 27 jaar cel.

Op dinsdag 19 december wordt de true crime Nachtmerrie tegen sluitingsuur uitgezonden:

Nachtmerrie tegen sluitingsuur

Kelly Hesters werd in haar boetiek aangevallen en gemarteld door een psychopaat tegen sluitingsuur.  Ze overleefde de moordpoging als bij wonder. In deze aflevering getuigt Kelly over de gruwelijke feiten die haar als 22-jarige in de fleur van haar leven overkwamen die befaamde avond op 16 april 2002. Het is een dinsdagavond net na de paasvakantie.

De zesde zaak in True Crime Belgium in het najaar van 2023 op Play4 is Dood-geknuffeld

Dood-geknuffeld

De zaak Werbrouck-Eyletten wordt in True Crime Belgium uitgelicht als het dossier Dood-geknuffeld. We beleven als kijker mee hoe een weerloze demente moeder wordt mishandeld door haar eigen dochter en vermoord door diens ex-partner. In deze aflevering gaan we op zoek naar de waarheid en tegelijkertijd focussen we ons ook op oudermishandeling. En hoe Myriam Werbrouck en Freddy Eyletten, haar ex-partner, erin geslaagd zijn iedere vorm van externe controle stap voor stap uit te schakelen.

De vijfde zaak in True Crime Belgium op Play4 is De Beul van Deurne:

De Beul van Deurne

Op 1 september 2017 gaat Tony Baldassarre gewapend met een pistool zijn baas Luc Vuylsteke opzoeken op een werf in Deurne omdat hij naar eigen zeggen niet correct wordt uitbetaald. Baldassarre schiet Luc tweemaal in het hoofd en krijgt van het hof van assisen in Antwerpen in mei 2021 een bijzonder zware straf: levenslange opsluiting met als bijkomende straf 5 jaar terbeschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank. Voor zijn veroordeling in 2021 brengt Baldassarre in totaal 11 jaar in de gevangenis door voor een eindeloze reeks veroordelingen. De cruciale vraag die zich hier stelt: hoeveel kansen kan een maatschappij geven voor invrijheidstelling aan iemand zoals Tony Baldassarre? Je ziet het in de nieuwste True Crime Belgium documentaire De Beul van Deurne op Streamz.

De vierde zaak in True Crime Belgium 2023 is De Gifmoord:

Veerle, een 45-jarige moeder uit het Oost-Vlaamse Sint-Martens-Latem, is al bijna twee weken vermist wanneer haar lichaam door een toevallige passant ontdekt wordt in het kanaal. Onderzoek zou uitwijzen dat de vrouw verdoofd en in het water gedumpt werd door haar toenmalige partner en ex-apotheker Marc Van Overschelde. Wanneer de politie beslist om in het verleden van de man te graven, botsen ze op meer onthutsende feiten die enig vermoeden van onschuld wegblazen. Uit ziekelijke jaloezie en narcisme, vermoordde Van Overschelde de vrouw die hij beweerde lief te hebben. Met zijn kennis als ex-apotheker veroordeelde hij haar tot een eenzame doodstrijd, waar hij bijna mee weg kwam.

De derde zaak in True Crime Belgium 2023 is Rijk, dood en opgelicht:

Rijk, Dood en Opgelicht

Acht jaar lang zoeken speurders naar de vermiste Jean Hyde (71). Oplichter Christian Fobe (39) is hoofdverdachte nummer één voor de moord op Jean aan wie Fobe veel centen terug belooft via zijn vernuftige maar bedriegelijke software om de beurskoers te voorspellen. Op 27 november 2004, anderhalve maand na de verdwijning van Jean Hyde, schiet Fobe, André (42) dood in de tuin van zijn hoeve in Merkem. Hier wordt ook Jean na talloze graafacties uiteindelijk gevonden. ​ Blijkt dat beide heren hun geld terugvroegen van Fobe, wat hen fataal werd.

Christian Fobe levenslang

In 2007 krijgt Christian Fobe levenslang voor de moord op André. Pas tien jaar later kan Fobe ‘eenvoudig schuldig verklaard’ worden voor de moord op Jean Hyde. In België kan je namelijk slechts 1 X tot levenslang veroordeeld worden. Je ontdekt er meer over in de twee afleveringen van True Crime Belgium: Rijk, Dood en Opgelicht.

De tweede zaak in True Crime Belgium najaar 2023 is De Keldermoord:

De Keldermoord

Vanessa Luyks wordt in 2007 stapelverliefd op de man die haar 4 jaar later koelbloedig zal vermoorden. De alleenstaande moeder ziet Kris Groffen als de perfecte vader voor haar drie kinderen en beschouwt hem als haar reddende engel. Tot over haar oren is ze verliefd. Beetje bij beetje overtuigt Kris Groffen haar om weg te trekken uit haar vertrouwde omgeving Knokke-Heist en ze belanden in het volstrekt onbekende Herenthout, ver weg van familie en vrienden. Het is de plek waar de nietsvermoedende Vanessa een paar maanden later vermoord zal worden. 

Vanessa Luyks & Kris Groffen

Want al snel blijkt dat Kris Groffen niet de brave huisvader blijkt te zijn die Vanessa voor ogen had. De losse handjes van hem draaien overuren en zowel Vanessa als haar kinderen moeten geregeld rake klappen incasseren. Eind maart 2011 worden de kinderen bij Vanessa’s moeder geplaatst, maar Vanessa zelf blijft stapelverliefd op Groffen. 

Lichaam na moord gedumpt in kelder

Begin mei 2011 loopt een zoveelste ruzie compleet uit de hand. Kris vermoordt Vanessa en dumpt haar lichaam in de kelder. Om te voorkomen dat de maden tot in de keuken kruipen en om de stank te verdoezelen, plakt hij de deurkieren af met tape. Kris neemt vrijwel meteen een nieuwe vriendin in huis en zet zijn leven rustig verder. Een paar maanden later vallen de speurders binnen bij Kris Groffen en treffen ze het volledig uitgedroogde lichaam van Vanessa Luyks aan. In 2013 wordt Kris Groffen veroordeeld tot 30 jaar gevangenisstraf. 

De eerste zaak in True Crime Belgium najaar 2023 is De Messenmoorden:

De Messenmoorden

In 2001 werd spilfiguur Ronald Van Crombruggen veroordeeld tot 30 jaar cel voor doodslag op zijn vriendin Vera De Lathouwer. Hij dwingt haar tot orale seks en daarna vermoordt hij haar met verschillende messteken. 9 jaar later krijgt hij uitgangspermissie, waarop hij Martine Van der Elst gruwelijk verkracht en vermoord met meer dan dertig messteken. Zij was vrijwilligster in de gevangenis waar Van Crombruggen opgesloten zat en de twee hadden daar veelvuldig contact met elkaar. 

Voor de liefhebbers van de Belgische true-crime-podcast De Volksjury*.

Twee moorden

De twee moorden zijn bijna absurde kopieën van elkaar: hij had seks met zijn later slachtoffer, waarna hij hen met tientallen messteken toetakelde. Heel zijn leven lang hield Van Crombruggen zichzelf een masker voor: welbespraakt, charmant, soms meelijwekkend maar bovenal een ijskoude psychopaat met paranoïde trekken die niet gewend is een ‘nee’ te krijgen en zich graag wentelt in een slachtofferrol.

Zaken True Crime Belgium

De volgende zaken komen aan de orde in True Crime Belgium:

Op Streamz staan alle True Crime Belgium documentaires. Als we geen apart bericht over de zaken hebben geschreven, dan kun je hier wel een uitgebreidere omschrijving lezen.

True Crime België op Videoland

Nederlandse liefhebbers kunnen True Crime Belgium ook kijken via Videoland. Oudere afleveringen worden daar nu gedeeld. Iedere donderdag komt er een nieuwe online. Zo kunnen de kijkers kijken naar De Hiphopmoord, De Schellebellemoord, De Keldermoord, De Messenmoord en De Nacht van de Waanzin. Ontdek de verbazingwekkende verhalen achter onopgeloste mysteries, beruchte misdaden en intrigerende zaken die onze zuiderburen hebben geschokt. Deze fascinerende documentaires onthullen de donkere kant van België. Bereid je voor op een aangrijpende reeks vol onthullingen, onverwachte wendingen en onopgeloste raadsels.

True crime kijktips

Liefhebber van dit genre, dan kunnen we ook Moorddossier en Waar is Elke Wevers? aanraden. En wat dacht je recent van Moordzaken: Eeuwige Twijfel. En op Prime Video De regenboogmoorden.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

26 december 2023 /