True Crime Belgium: Nacht van de Waanzin documentaire

De documentaire Nacht van de Waanzin wordt in twee delen uitgezonden in de reeks True Crime Belgium op Play4 en GoPlay. De afleveringen zijn op tv te kijken op zondag 9 en 16 juli 2023 om 21.40 uur. Op dinsdagavond kun je om 21.00 uur de aflevering van de zondag daarvoor in herhaling kijken. Wat je kunt verwachten: 4 moorden, 2 moordpogingen en 1 dader genaamd Osman Calli. Hier een reconstructie van de Nacht van de Waanzin.

Dit bericht van 27 november 2022 heeft een update gekregen op zondag 9 juli 2023. Kijktip voor de liefhebbers van de Belgische true-crime-podcast De Volksjury.

Nacht van de Waanzin

Vrijdag 12 november, 2004. België ontwaakt met zeer verontrustende nieuwsberichten. 4 moorden, een dubbele moordpoging, opzettelijke brandstichting, een carjacking en een gijzeling, alles uitgevoerd in één nacht, door één dader. Osman Calli bracht tijdens een dodelijke raid zijn vrouw, zus, ex-vriendin en diens schoonmoeder om het leven. Wat bezielde hem en hoe ging het eraan toe tijdens deze Gentse gruwel, beter bekend als de Nacht van de Waanzin.

Hier lees je alles over True Crime Belgium.

True Crime kijken op Play4

De documentaires uit de True Crime Belgium reeks zijn iedere zondag bij Play4 te kijken. Daarnaast vind je de afleveringen ook op GoPlay. Vanuit België kun je ze eenvoudig terug kijken; woon je in Nederland (of een ander land) zorg dan voor een VPN Verbinding die je op België zet (klik op de link hiervoor en ontdek de aantrekkelijke aanbieding die ook 9/7/2023 nog geldt) en geniet van deze documentaires. Liefhebber van dit genre, dan kunnen we ook het programma Moorddossier en Waar is Elke Wevers? aanraden.

Terug naar de documentaire over de Nacht van de Waanzin.

Moordenaar Osman Calli

Calli trok voor het eerst de aandacht aan het huis van zijn ex-vriendin, Wendy. Zij woonde er met haar kind, vriend en zijn moeder. Osman Calli beschoot het huis en doodde zo Henri’s mama. Nadat hij de schaduw achter het gordijn zag neerzijgen, drong hij het huis binnen en baande hij zich een weg naar boven.

Henri De Cooman overleeft moordpoging

Boven kwam hij oog in oog te staan met zijn ex-vriendin Wendy Blendeman en haar man Henri De Cooman. Wendy werd onverbiddelijk geëxecuteerd met een fataal schot in het hoofd. Henri kreeg een kogel in de borst, maar overleefde de raid als bij wonder. Verschillende getuigen contacteerden de hulpdiensten, terwijl Osman zijn weg doodgewoon verderzette richting zijn volgend slachtoffer. Henri De Cooman vertelt: “Wendy stond recht voor mij. Osman vroeg haar op haar knieën te gaan zitten, waarna ze koelbloedig werd afgemaakt. Het was niets minder dan een executie.”

Brand bij Osman Calli: twee lijken

Terzelfdertijd bestrijdt de brandweer een brand, niet toevallig, op het adres van Osman Calli. Zij vinden verschillende brandhaarden terug, alsook een deur die op slot is met daarachter twee verbrande lijken. Later blijken het Calli’s vrouw, Teslime, en Calli’s zuster, Hacer te zijn. Beide lichamen werden vastgeketend met kettingen en plakband over de mond. Naast brandwonden werden ook verschillende snij- en schotwonden teruggevonden. Osman verklaarde later dat hij vermoedde dat zijn vrouw een buitenechtelijke relatie had en dat zijn zus, die bovendien zwanger was, hiervan op de hoogte was. Ze moesten hiervoor zwaar gestraft worden vond hij.

Brandstichting

Bernadette Baeyens, openbare aanklager vertelt: “Brandstichting op verschillende plaatsen in de woning is een zeer typische actie om een zonde, in dit geval het overspel, uit te wissen. Osman Calli stichtte brand om zowel de plaats van overspel als het lichaam van zijn overspelige vrouw te reinigen.” Ze gaat verder. “Uiteindelijk heeft hij een einde gemaakt aan het leven van Teslime en Hacer met zeer efficiënte kogelschoten. Een executie van weerloze slachtoffers. Vastgeketend werden ze eerst gefolterd en daarna vermoord. Zeer schrijnend, maar misschien wel een verlossing na twee dagen pure hel in die kelder.”

Gijzeling mevrouw Van Impe

Toen de puzzelstukjes in elkaar vielen en beide gebeurtenissen aan elkaar gelinkt werden, ontplooide er een grote politiemacht. Er werd gevreesd dat de Turkse Gentenaar tot veel meer in staat was, wat uiteindelijk ook zo bleek te zijn. Met al vier moorden op zijn geweten in Gent en Aalst, zette de Turkse Gentenaar zijn weg onbezonnen door om zijn laatste wapenfeit te plegen. Ter hoogte van Kerksken zet Calli zijn auto aan de kant en beveelt hij een toevallige passant, mevrouw Van Impe, om met hem richting Gent te rijden. Daar gijzelt hij haar verschillende uren, waarna ze met een smoes kan ontkomen. Vervolgens belt hij aan bij de vermoedelijke minnaar van zijn vriendin, genaamd Erbey Biçer.

Moordaanslag op Erbey Biçer

Erbey’s kleiner zusje opent de deur en denkt dat Osman Calli een vriend van haar broer is. Hij wordt door haar ontvangen als een welgekomen gast en krijgt de kamer van Erbey Biçer aangewezen. Eens boven treft hij zijn slachtoffer al slapend aan. Hij maakt hem wakker en vraagt of hij de man is waarmee zijn vriendin hem bedroog. Een erg verwarde Erbey vroeg wie de man was, waarop Calli twee kogels door zijn lijf jaagde. Later bleek dat Calli een zekere Erbay moest hebben en niet Erbey.

Vergismoord (poging)

Bernadette Baeyens, openbare aanklager: “De fictie overtreft de realiteit hier. Zo’n scenario zou je niet kunnen schrijven voor een film. Calli werd als een welgekomen gast ontvangen, ging op zijn doodse gemak naar boven en voerde uit. Om daarna tot de vaststelling te komen dat hij zicht vergist had.”

Erbey Biçer is verlamd van hals tot aan zijn voeten

Door een vergissing van één lettertje leeft Erbey nu gekluisterd aan zijn rolstoel, verlamd van aan zijn hals tot aan zijn voeten. Hij kan enkel nog zijn hoofd bewegen en bedient op die manier zijn rolwagen. Erbey is volledig afhankelijk van zijn familie en kan onmogelijk nog alleen leven. Wat hem op dit moment nog het allermeeste stoort, is dat Osman Calli op vrije voeten rondloopt en binnenkort vader wordt, terwijl hij net het vaderschap van Erbey heeft afgenomen.

Erbey Biçer

Erbey Biçer: “Ik ben de eerste tien jaar niet buiten geweest. Vrienden of kennissen, ik wou niemand zien. Ik had het heel moeilijk om alles te aanvaarden, zeker het feit dat ik in een rolstoel zat.”

Osman Calli gaf zichzelf aan

Na zijn dodelijke raid begaf Osman Calli zich naar het politiebureau en gaf hij zichzelf aan. Zonder ook maar enige vorm van tegenstribbeling werd hij in de boeien geslagen en verhoord. De intentie om te vluchten was helemaal niet aanwezig bij hem. Zijn missie was voltooid en hij kon zich dus met een gerust hart inleveren bij de politie.

Levenslang, maar na twaalf jaar vrij

Osman Calli werd in 2008 veroordeeld tot levenslange opsluiting. In 2013 werd hij overgeplaatst naar een Turkse gevangenis waar hij tot 2016 voltijds opgesloten zat. In 2020, 12 jaar na zijn veroordeling, mag hij de Turkse gevangenis verlaten.

True Crime Belgium brengt een reconstructie van de nacht van de waanzin waarin Osman Calli maar liefts vier mensenlevens ontnam en twee zwaargewonden voor dood achterliet.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

9 juli 2023 /