Moordzaken: Eeuwige Twijfel van José Masschelin met deze zaken

Misdaadjournalist José Masschelin reconstrueert in Moordzaken: Eeuwige Twijfel zaken waarover nog steeds een waas van onzekerheid hangt. Zo ontdekken we meer over De Parachutemoord, de Oordopjesmoord en de zaak Bernard Wesphael. Moordzaken: Eeuwige Twijfel is te kijken vanaf woensdag 6 september 2023 om 21.40 uur bij VTM en VTM GO.

Moordzaken: Eeuwige Twijfel (VTM)

In Moordzaken: Eeuwige Twijfel? reconstrueert VTM elke woensdag moordzaken die in het collectieve geheugen zitten, maar waarvan het plaatje niet compleet is. Zaken waarbij veroordeelden hun onschuld blijven uitschreeuwen of waarbij misschien wel de verkeerde persoon werd vervolgd. Even goed zijn er zaken waarbij de beschuldigde, ondanks sterke vermoedens, wordt vrijgesproken. De juridische waarheid kennen we: de uitspraak van de rechtbank. Maar het is moeilijk voor nabestaanden en bij uitbreiding het grote publiek om vrede te nemen met die waarheid. Je krijgt believers en non believers.

Misdaadjournalist José Masschelin

In de true crime reeks reconstrueert VTM moordzaken waarbij er ondanks een juridische waarheid twijfel is blijven hangen. Aan de hand van archiefbeelden en interviews met onderzoekers, rechters, verdachten, nabestaanden en journalisten puzzelt misdaadjournalist José Masschelin* het verhaal weer samen.

Zaken Moordzaken Eeuwige Twijfel

Misdaadjournalist José Masschelin reconstrueert onder andere de Oordopjesmoord en de zaak Bernard Wesphael. Op woensdag 6 en woensdag 13 september gaat het programma van start met deel 1 en deel 2 van De Parachutemoord*, een zaak die in het collectief geheugen gegrift staat en waarover nog steeds een waas van onzekerheid hangt. 

Parachutemoord

Els Clottemans is veroordeeld voor het doden van haar liefdesrivaal, maar ze blijft aangeven dat ze onschuldig is. Dat terwijl er toch een berg aanwijzingen is. Maar aan de andere kant ontbreekt ook hard bewijs.

Oordopjesmoord

In de nacht van 1 op 2 juni 1998 wordt de steenrijke Nederlandse zakenman Ran Biemans op gruwelijke wijze vermoord in de slaapkamer van zijn appartement in Meerle. Zijn vrouw, Els Leemans, ligt op het moment van de feiten naast hem te slapen maar zou niets van de moord hebben gemerkt. Wat volgt is een jarenlang onderzoek bol van intriges, affaires en linken met het Nederlandse misdaadmilieu. Dat zie je in aflevering 3.

Karel van Noppen

20 februari 1995. Veearts Karel Van Noppen wordt op enkele meters van zijn huis doodgeschoten. Toegesnelde buren treffen zijn auto met draaiende motor aan en denken aanvankelijk dat hij ontvoerd werd. Even later vinden ze zijn lichaam in een gracht wat verderop. Het Turnhoutse parket kijkt meteen in de richting van het hormonenmilieu. Maar zal het er ook in slagen om alle betrokkenen voor het assisenhof te dagen? Je ziet het in aflevering 4.

De Beerputmoord

Aflevering 5 van Moordzaken Eeuwige Twijfel draait om De Beerputmoord. Op 30 juni 1993 verdwijnt melkveehouder Roger Kerckaert spoorloos van zijn erf in Moerbrugge. Acht maanden later wordt hij dood teruggevonden in de beerput onder een van zijn stallen. Voor het parket in Brugge is zijn echtgenote Rosie verdachte nummer één. Zij ontkent alle aantijgingen en neemt Jef Vermassen (tip: lees zijn boeken*) als advocaat onder de arm. Zal Rosie voor het hof van assisen worden veroordeeld voor de moord op haar man?

Bernard Wesphael

Aflevering 6: Het is 31 oktober 2013: Waals politicus Bernard Wesphael vindt zijn vrouw Véronique Pirotton dood op de badkamervloer van hun hotelkamer in Oostende. Hij verklaart aan de politie dat ze zelfmoord heeft gepleegd. Het rapport van de wetsarts spreekt dit echter tegen. Pirotton zou omgebracht zijn door derden. Bernard Wesphael wordt opgepakt en moet zich uiteindelijk in 2016 voor het hof van assisen verantwoorden. Zijn verdediging maakt zich sterk dat ze hun cliënt vrijgepleit krijgen.

Joke Van Steen

Aflevering 7: De moord op Joke Van Steen – in de nacht van 11 op 12 november in Reytmeersen – stond centraal in de zevende aflevering. De zeventienjarige Joke Van Steen kreeg maar liefst dertig slagen op het hoofd en het bovenlichaam en werd daarna met haar hoofd in het water achtergelaten. In deze zaak is slechts één zekerheid: de moordenaar loopt nog vrij rond.

Caroline Vyncke

Aflevering 8: Op 16 april 2011 worden er lichaamsdelen gevonden in het West-Vlaamse Heulebeek. Het blijkt om Caroline Vyncke te gaan, een vrouw uit Moorsele die twee maanden eerder verdween na een ruzie met haar vriend Geert Van Weehaeghe. De verdenking van de speurders valt al snel op de zwakbegaafde Van Weehaeghe, die zich met allerlei verhalen in het dorp alleen maar verdachter maakt. Maar dan worden de gsm en het horloge van het slachtoffer bij een buurman teruggevonden. Wie heeft Caroline Vyncke omgebracht? Een assisenproces moet klaarheid brengen.

Moordzaken: Eeuwige Twijfel en meer true crime

Moorzaken: Eeuwige Twijfel is te kijken vanaf 6 september op woensdag om 21.40 uur bij VTM en VTM GO. VTM Go in Nederland kijken, klik even op de link voor meer uitleg. Liefhebber van het true crime genre? Dan zijn er natuurlijk nog meer interessante zaken terug te kijken, denk aan True Crime Belgium, maar denk ook aan Waar is Elke Wevers en aan documentaires als De regenboogmoorden.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

25 oktober 2023 /