Huis Gemaakt 2023: koppels, jury en meer over seizoen 3

Huis Gemaakt seizoen 3 is dinsdag 31 oktober 2023 van start gegaan bij VTM en VTM GO. Iedere dinsdag en donderdag kun je kijken naar Huis Gemaakt 2023 met deze keer presentatrice Dina Tersago, jury Bart Appeltans, Béa Vandendael, Cerina Marchetta en werfleider Johny Kaczmarowski. Maak hier alvast kennis met de koppels, die we als deelnemers zien in Huis Gemaakt 2023.

Huis Gemaakt seizoen 3

Huis Gemaakt seizoen 3 is met een verrassende twist van start gegaan. De koppels die het verbouwavontuur starten, doen dat niet meer in onbekende leegstaande panden. Voor het eerst in de Huis Gemaakt-geschiedenis kunnen kandidaat-verbouwers namelijk vooraf al kennismaken met de te verbouwen woningen – die deze keer gelegen zijn in Aalst, Antwerpen en Hasselt – en zich inschrijven voor een pand naar keuze. We schreven daar over: Huis Gemaakt seizoen 3 inschrijven: Aalst, Antwerpen en Hasselt

Huis Gemaakt 2023

Wie treedt in de voetsporen van Antje & Ruben (uit Huis Gemaakt seizoen 1) en Cédric & Anaïs (uit Huis Gemaakt seizoen 2)? Wie doorstaat de ultieme renovatietest en krijgt een eigen gratis huis? In Huis Gemaakt 2023 biedt presentatrice Dina Tersago* één jong koppel de sleutels van hun toekomst aan. Maar die krijgen ze niet zomaar… De koppels moeten dag en nacht keihard werken om een verlaten pand te transformeren tot hun ultieme droomhuis.

Wanneer komt Huis Gemaakt seizoen 3 op tv?

Vraag je je nu af wanneer Huis Gemaakt seizoen 3 op tv komt? Daar hebben we goed nieuws over: je kunt vanaf dinsdag 31 oktober iedere dinsdag en donderdag om 20.35 uur bij VTM en VTM GO kijken naar een nieuwe aflevering. Wil je vanuit het buitenland kijken, dan kan dit via VTM GO. Lees mijn uitleg: VTM GO in buitenland kijken.

Huis Gemaakt 2023: koppels, jury en meer over seizoen 3
Huis Gemaakt 2023: jury en presentatrice Dina Tersago.

Terug naar het nieuwe seizoen van Huis Gemaakt, koppels, jury en meer…

Jury Huis Gemaakt 2023

Dit seizoen krijgen de verbouwers professionele ondersteuning van de bekendste namen in de branche. Aannemer Cerina Marchetta vormt samen met interieurkunstenaar Bart Appeltans en vastgoed koningin Béa Vandendael (die je beide kent van Blind Gekocht) de gloednieuwe en vakkundige jury. Zij zullen elk detail van de verbouwingen beoordelen. De inzet is hoog want wie aan het einde van dit verbouwavontuur zijn eigen droomhuis wint, hoeft nooit meer een lening af te betalen.

Jury en werfleider Johny Kaczamorwski

Tijdens het verbouwavontuur worden de koppels creatief uitgedaagd door de populairste interieurarchitect van Vlaanderen. “We geven een huis weg, dus ik verwacht een interieur met ballen, waar power in zit”, lacht Bart Appeltans, die op dit moment ook te zien is als verrader. Vastgoedgoeroe Béa Vandendael tilt de panden dan weer naar een hoger niveau. “Ik heb enorm veel respect voor deze jonge koppels. Zo’n verbouwing is een relatietest”, vertelt Béa. En geen Huis Gemaakt zonder het strenge maar rechtvaardige oog van aannemer en architect Cerina Marchetta. “Ik ben streng, maar dat moet ook in mijn beroep. Alles moet werken want één van deze koppels gaat hier écht wonen!” Niet alleen de jury staat paraat. Ook werfleider Johny Kaczmarowski (die je ook zag in Wie zoekt die wint), met zijn tonnen ervaring, staat de koppels met raad en daad bij. Hij kent het klappen van de zweep en helpt de startende renovators met plezier op weg.

Zes koppels Huis Gemaakt seizoen 3

Dit seizoen gooit Huis Gemaakt het over een andere boeg. Niet negen, maar zes koppels beginnen aan het avontuur. Verdeeld over drie panden – een gezellig rijhuis in Aalst, een adembenemend herenhuis in Antwerpen en een schattige fifties villa in Hasselt – gaan de koppels de strijd aan om hun woondroom te realiseren. Voor het eerst in de Huis Gemaakt-geschiedenis kregen de kandidaat-verbouwers de kans om vooraf kennis te maken met de te verbouwen woningen. ‘Tijdens onze openhuizendag mochten de koppels de panden besnuffelen. Dan moesten ze passeren bij de jury voor het belangrijkste sollicitatiegesprek van hun leven. Het was meteen erop of eronder’, vertelt Dina Tersago. De zes uitverkoren koppels moeten dus niet alleen hun ontwerp laten zien aan de jury, maar ook meteen de handen uit de mouwen steken. Het wordt een race tegen de klok, vol verrassingen en onverwachte wendingen.

Koppels Huis Gemaakt

De koppels die meedoen aan het derde seizoen van Huis Gemaakt zijn: Tom & Alice, Ana & Enis, Bavo & Kayleigh, Herbert & Cynthia, Leonard & Naomi en Anouk & Martin. Natuurlijk stellen we ze hieronder uitgebreid aan je voor. Als je verder scrollt ontdek je niet alleen meer over de deelnemers aan Huis Gemaakt 2023, maar ook over de woningen van het derde seizoen. Onderaan lees je wanneer de koppels Huis Gemaakt 2023 moesten verlaten of misschien zelfs de winnaar zijn geworden van het ‘gratis huis’.

Tom & Alice (Antwerpen)

De 26-jarige Tom en 25-jarige Alice zijn twee energiebommen, vol enthousiasme en vastberadenheid. Zij vormen een onverslaanbaar team. Alice is een wervelwind die elke uitdaging aangaat, terwijl Tom een zachtaardige leergierige ziel is die altijd klaarstaat voor nieuwe avonturen. Alice is momenteel bezig aan een doctoraat als klinische logopediste, Tom studeerde af als ingenieur. Het duo deelt een passie voor creativiteit, reizen en gezelschapsspelletjes. Beiden zijn ze uitermate sportief en willen ze deelnemen aan een marathon. Momenteel doen ze aan cohousing, maar het verlangen naar een plekje samen brandt elke dag wat meer. Hun ideale thuis bevindt zich in Antwerpen. Hoe het eruitziet, maakt minder uit. Zolang het maar karakter en potentieel heeft én bij voorkeur gekleurde raampartijen. 

Ana & Enis (Antwerpen)

Ana (32) en Enis (36), een Bosnische teddybeer met tattoos en zijn Portugese schone, zijn al 18 jaar samen en hebben drie kinderen. Ze emigreerden als tieners naar België en vonden hier niet alleen een nieuwe thuis maar ook elkaar. Hun relatie is doordrenkt met humor en liefde, wat hun band nog sterker maakt. Voor dit koppel is het simpel: Ana en Enis doen mee voor hun kinderen, vooral hun vijfjarige dochter droomt van een schommelbed, zoals in de film Encanto. Hun grote droom is om ooit kerst te vieren bij hen thuis, met de hele familie samen. In een vorig leven was Enis rapper en schreef hij zijn eigen nummers onder de naam De Nieuwe Belg. Enis is de komiek van het gezin, sociaal en gemakkelijk in de omgang, terwijl Ana de puntjes op de i zet met haar vastberadenheid.

Herbert & Cynthia (Hasselt)

Het Limburgse koppel Herbert (29) en Cynthia (29) straalt al acht jaar liefde en passie uit in alles wat ze doen. Ze kwamen elkaar tegen op Tinder, maar de vonk sloeg pas echt over op Hasselt Kermis. Herbert, charmant en sociaal, en Cynthia, levendig met een sterke persoonlijkheid, zijn een perfecte match. Ze delen momenteel een knus appartement in Leuven met hun ‘kleine tijger’ Maine Coon. Cynthia werkt in een bibliotheek van KU Leuven en Herbert, met een achtergrond in kunsthumaniora en later interieurarchitectuur, is projectleider bij een gevelbedrijf. Hun droom is het renoveren van een oud huis in Hasselt met lichte en open ruimtes, en een atelier om meubels te pimpen en te maken. Hun stijl is eclectisch, met een voorliefde voor hout en vintage meubels.

Bavo & Kayleigh (Hasselt)

De 23-jarige Kayleigh en de 21-jarige Bavo zijn een liefdevol paar met slechts één doel: de overwinning. Zij, een toegewijde opvoedster in een leefgroep, en hij, was keeper bij Lommel SK. Vroeger speelde Bavo professioneel voetbal in Zweden, maar de liefde voor Kayleigh heeft zijn hart veroverd. Hun liefdesverhaal begon een jaar geleden en ondertussen hebben ze zich gesetteld in een appartementje in Lommel, samen met hun speelse labradoodle Obi. Het duo houdt elkaar perfect in evenwicht: Kayleigh is efficiënt, terwijl Bavo haar kalmeert met zijn relaxte houding. Hun toekomstige huis wordt strak en modern, zonder overtollige tierlantijntjes, met opvallende eyecatchers zoals een marmeren tafel. 

Anouk & Martin (Aalst)

Anouk en Martin zijn twee bevlogen carnavalisten. Hoewel ze hun dagen doorbrengen in een knus huurhuisje in Aaigem, zijn hun harten vrijwel altijd in de Carnavalsstad te vinden. Anouk (26) & Martin (28)  zijn dierenliefhebbers en delen hun huis met 3 fretten, 2 katten, 2 honden en kippen. Een onderhoudsvriendelijke woning is voor hen hét allerbelangrijkste. In het dagelijkse leven werkt Martin als vorkliftchauffeur, zij werkt in een parfumerie. In hun vrije tijd is het duo altijd te vinden in de carnavalshallen in Aalst waar ze vol enthousiasme aan hun praalwagen werken. Dit jaar zijn ze voor het eerst van de partij in de grote stoet. Hoewel ze geen spaarplan hebben en enkele financiële tegenslagen hebben gehad, blijft hun verlangen naar een eigen huis groeien.

Leonard & Naomi (Aalst)

Leonard (27) & Naomi (28) zijn al 10 jaar samen. Hun energie lijkt onuitputtelijk en hun gezamenlijke creativiteit kent geen grenzen. Ze delen hun huis met twee levendige Border Collies die slechts één vereiste hebben: een tuin om in te spelen. Naomi vindt haar creatieve uitlaatklep als illustratrice, hij werkt in de vastgoedsector. Leonard beoefent in zijn vrije tijd ‘Jiu Jitsu’. Samen hebben ze hun voormalige horecazaak volledig gerenoveerd. Nu zoeken ze een eigen huisje. Hun interieur is net zo wild als hun levensstijl: een verrassende mix van ananaslampen, weelderige planten en kaders aan de muur zonder enige structuur.

Hier lees je meer over de panden van Huis Gemaakt 2023:

Antwerpen

In het zuiden van Antwerpen staat dit adembenemende herenhuis uit 1927. De indrukwekkende inkomhal, de ruime woonkamer en de originele elementen waren ooit het decor waar een welgesteld cliënteel haar bontjas kwam kopen. Bijna honderd jaar lang was dit huis met zijn vijf kamers in handen van dezelfde familie. Sinds een jaar wordt er niet meer geleefd en lijkt het zijn laatste adem uit te blazen. Tijd om daar verandering in te brengen.

Hasselt

In Hasselt staat de schattige fifties villa, ’t Hofje. De tuin, die ooit de grote trots van het pand en de eigenaar was, is vandaag één grote wildernis. De vervallen veranda was lang geleden een prachtige orangerie. In ’t Hofje heeft de tijd letterlijk stil gestaan… en dit al vijf jaar lang. De woning snakt dus naar een sympathiek koppel dat ze nieuw leven komt inblazen. 

Aalst

Vlakbij de indrukwekkende watertoren ligt dit statige rijhuis. De sierlijke mozaïekvloer, de bombastische schouwen en de vier ruime slaapkamers verhullen een rijk verleden. Dit prachtige huis werd jaren verwaarloosd en verloor zijn charme. Vandaag doet enkel de aanwezige kerstversiering nog vermoeden dat dit ooit een warme thuis was. Deze 217 m² leegstand verdient dringend wat zorg en liefde.

Inhoud afleveringen van Huis Gemaakt 2023:

Rubbouwwerken

Terwijl de koppels in Antwerpen en Aalst al aan het breken zijn, werken de twee Limburgse koppels aan hun maquette in Huis Gemaakt. Daarna beginnen ook voor hen de eerste afbraakwerken. De zes koppels starten de ruwbouwwerken aan een verpletterend tempo, maar al snel stuiten ze in Hasselt, Aalst en ook in Antwerpen op de eerste obstakels. In Aalst ontbreekt een betonnen fundering en in Hasselt krijgen de koppels te maken met hardnekkig grondwater.

Tegenslag in Antwerpen

Maar vooral in Antwerpen heerst er paniek: bij het uitgraven van de vloeren ontdekken Tom en Enis een enorme en verontrustende barst in de fundering van het huis. “Er zit een spleet over de hele ruimte. Je kunt van het ene verdiep naar het andere kijken”, vertelt Tom. De koppels zitten met de handen in het haar… 

Slopen in Aalst

In Aalst heeft Leonard zijn roeping gevonden tijdens de sloop. “Ik heb maar één doel: must destroy”, lacht hij. Ook Martin barst van de energie: “Het deed deugd, alles afbreken en nergens naar kijken.” Maar hoewel de koppels denken dat ze op schema zitten, zet werfleider Johny hen weer met beide voeten op de grond. Wanneer hij de vloer openbreekt, heeft hij namelijk slecht nieuws voor de koppels: “Die vloer moet er volledig uit. Ze gaan spieren voelen die ze nog nooit gevoeld hebben”, klinkt het. 

Voetbalveld en zwembad in tuin Hasselt

In Limburg staan de koppels met knikkende knieën voor de jury. Zij moeten hun maquettes verdedigen voor ook zij een paar containers mogen vullen. Bavo & Kayleigh zien het groots en laten hun fantasie de vrije loop, met de tuin als grootste eyecatcher. “We hebben een aantal speciallekes zoals een voetbalveldje in de tuin en een zwembad”, klinkt het. Hun uitgebreide tuinontwerp zorgt dan ook voor extra stress bij concullega’s Herbert & Cynthia. Maar vallen deze wilde ideeën ook in goede aarde bij juryleden Bart Appeltans, Cerina Marchetta en Béa Vandendael?

Aflevering 3:

Beton storten

Het breekwerk in de panden zit er eindelijk op, maar Dina Tersago en werfleider Johny hebben morgen een belangrijke bericht voor de koppels in Huis Gemaakt. “Morgen komen ze beton storten. Alles moet afgegraven zijn en de riolering moet liggen. Niet klaar is geen optie.” En daarmee is het startschot voor een heuse 24-uur durende ‘schupmarathon’ gegeven in alle panden. Het zwaarste zand ligt in Hasselt. Bavo & Kayleigh en Herbert & Cynthia starten vol goede moed met graven maar tot overmaat van ramp komt het grondwater telkens opnieuw omhoog. Het is dweilen met de kranen open. “Dit wordt de hel van team Hasselt. Het voelt als tijdverspilling!”, klinkt het bij Kayleigh. “Alles trok vacuüm. Ik kon nergens staan zonder helemaal weg te zakken. Echt gewoon pure miserie”, vertelt Cynthia. De Limburgse modderpoel kruipt letterlijk in de kleren… Zullen ze op tijd klaar geraken zodat de beton gestort kan worden? 

Spoedcursus verbouwtechnieken

Tussen het graven door worden de koppels verwacht op een andere, verlaten werf. Daar wachten Dina en werfleider Johny hen op voor een eerste bootcamp. “Afbreken is één ding maar alles wat je afbreekt, moet je ook terug opbouwen. En dat is het moeilijkste van allemaal. Er komt heel wat bij kijken en dus krijgen jullie vandaag een spoedcurus verbouwtechnieken”, kondigt Dina aan. Tijdens de bootcamp staan de kandidaten voor het eerst ook oog in oog met de concurrenten van de andere panden. Hét uitgelezen moment om de concurrentie te wikken en wegen. Het is even slikken wanneer de koppels horen dat team Hasselt er eentje uit de bouwsector in de rangen heeft. “Ik dacht echt: ja het is al verloren. Is er nog een wedstrijd?”, lacht Alice. En ook Anouk & Martin zijn onder de indruk: “Iemand met ervaring! Het zal een zware strijd worden maar we gaan alles geven!”

Barsten

Terug in Aalst duiken de eerste barstjes in ’team ambiance’ op. Wanneer Leonard de anderen wil verrassen met een lekkere BBQ, worden de worstjes niet warm onthaald door Anouk & Martin… “We hebben echt nog niets gedaan en ze lopen rond alsof we klaar zijn”, klinkt het. In Antwerpen merkten Tom en Enis vorige week een barst op in de fundering van hun huis. Johny komt langs om te beoordelen hoe hard ze moeten panikeren. “Dit is een serieus ernstig probleem. Je huis kan hiervan inzakken en volledig in elkaar storten”, klinkt het. Maar gelukkig komt Johny ook met een oplossing. De koppels vliegen er meteen in en ze gooien het zelfs op een kleine weddenschap met werfleider Johny. 

Aflevering 4:

Technische leidingen

De eerste deadline in Huis Gemaakt nadert met rasse schreden. De koppels bevinden zich in hun laatste cruciale bouwweekend, waarin alle technische leidingen nauwkeurig geïnstalleerd moeten zijn voordat ze aan de volgende fase van de verbouwingen kunnen starten. Een delicaat werkje dat niet overal even zorgvuldig wordt uitgevoerd… In Antwerpen strooit een lek roet in het eten, in Hasselt heeft zelfs Herbert het soms moeilijk met de ventilatiebuizen en in Aalst raakt Martin gewond en moet hij naar de dokter. Wanneer Dina vervolgens langskomt om de druk op te voeren, lopen in Aalst de spanningen hoog op… Anouk & Martin zijn niet te spreken over het werk van Leonard & Naomi. “De kabels liggen door elkaar en de stopcontacten hangen scheef. Sorry dat ik het moet zeggen, maar het trekt op niets,” klinkt het.

Inspectieronde

Om klokslag middernacht moeten de koppels de wapens – of hun werkgerief – neerleggen. De volgende ochtend beginnen werfleider Johny en jurylid Cerina Marchetta aan hun inspectieronde. Niets ontgaat aan het kritische oog van de jury, vooral omdat sommige koppels wel erg ‘creatief’ te werk zijn gegaan bij hun verbouwingen…  Er staat veel op het spel, want wie geen groen licht krijgt van Johny en Cerina, mag niet aan de allebepalende slaapkamers beginnen. Enkel de drie koppels met de beste slaapkamers, mogen verder strijden om een eigen huis. De anderen vallen onherroepelijk af.

Aflevering 5:

Slaapkamer Huis Gemaakt

Na de ruwbouwfase werken de Huis Gemaakt-koppels toe naar de tweede deadline: het opleveren van hun eigen, afgewerkte slaapkamer. En die is allesbepalend, want wie de beste slaapkamer oplevert, blijft in de strijd voor de hoofdprijs: een eigen huis. In Hasselt blijkt al snel dat de twee koppels een heel andere aanpak hebben. Herbert & Cynthia werken erg perfectionistisch, terwijl het bij Bavo & Kayleigh, die tactisch kozen voor de kleinere kamer, sneller vooruit gaat. Ondanks de verschillende aanpak van de koppels wordt tijdens het bezoek van Bart Appeltans en Dina Tersago, die de moodboards willen horen, duidelijk dat ze exact voor dezelfde stijl, kleuren en designs gaan. “Dat gaan gewoon dezelfde slaapkamers zijn! Die zit letterlijk alles op te zeggen wat wij hebben”, klinkt het bezorgd bij Cynthia. En ook Bavo & Kayleigh schieten in paniek. “Het voelt nog moeilijker om ons te onderscheiden. We voelen ons hopeloos”, klinkt het. 

Roze slaapkamer vloer

De koppels in Antwerpen hebben ‘tweede zit’ en moeten hun fouten in de ruwbouw eerst rechtzetten vooraleer ze aan de slaapkamers mogen beginnen. “We moeten dit gewoon knallen!”, klinkt het bij Alice. Tom & Alice willen in hun slaapkamer enkele originele elementen van het herenhuis combineren met een trendy stijl zoals een discobol. Iets waar Bart zijn vraagtekens bij heeft. “Het kan grappig zijn, maar het kan de ruimte ook volledig om zeep helpen. Het is een interieurstijl voor gevorderden”, lacht hij. Ook Ana & Enis werken aan een slaapkamer, maar niet voor zichzelf. Ze willen een droomkamer voor dochter Amália met een roze vloer. “Ik heb geen idee wat ik me daarbij moet voorstellen. Ik hoop dat het niet lijkt op een aardbeienmilkshake die op de grond is gevallen”, lacht Bart. 

Ombrewall

Na enige vertraging is het ook in Aalst tijd om aan de slaapkamers te beginnen. Anouk & Martin hebben een verrassende troef voor hun slaapkamer achter de hand. “De eyecatcher wordt een ombrewall, twee kleuren die in elkaar overvloeien. Daarmee willen we de zonsopgang creëren”, vertelt Anouk. Een keuze waar Bart alvast enthousiast over is. “Dit is een opkomende interieurtrend. Als dit goed wordt gedaan, dan is het er knal op. Maar als het niet goed wordt gedaan, ziet het er snel uit als een chirolokaal”, klinkt het.

Feng Shui

Leonard & Naomi laten zich dan weer inspireren door Feng Shui. “Ik wil dat je de slaapkamer binnenkomt en daar wil blijven. Dat is ons doel”, vertelt Naomi. Maar wanneer Bart langskomt valt zijn oog vooral op de gipsplaten die al tegen de muur hangen. “Het is bricolage. Je kan niet alles oplossen met pleister en je moet de waterpas er ook eens tegen zetten”, waarschuwt hij.  

Aflevering 6:

Moment van de waarheid

In aflevering 6 van Huis Gemaakt 2023 breekt hét moment van de waarheid aan voor de zes koppels van Huis Gemaakt. Welk koppel levert per pand de beste slaapkamer af? Wie mag doorgaan en voor wie eindigt het avontuur? In Hasselt valt vanavond het harde verdict als eerste. En dat blijkt één van de moeilijkste beslissingen ooit…

Doodsteek in Aalst

In Aalst krijgen de slaapkamers langzaam vorm. De slaapkamer van Anouk & Martin is bijna de perfecte gipsplaten doos, maar tijdens het aansluiten van de stopcontacten doet Martin een verschrikkelijke ontdekking. “We waren klaar om een laatste keer te schuren en nu blijkt dat bepaalde elektriciteitskabels niet liggen. Alles moeten we terug opnieuw inslijpen”, vertelt Martin. “We zaten op schema maar dit is de doodsteek van onze kamer”, klinkt het bij Martin. Het voorval komt ook bij Leonard & Naomi hard binnen. “Ik vind het heel vervelend want wij hebben de elektriciteit gelegd en we voelen ons verantwoordelijk”, vertelt Leonard. Halen ze de deadline?

Knokken tot laatste seconde

Ook in Antwerpen is het knokken tot de laatste seconde. Enis waagt zich aan de moulures en dat gaat gepaard met heel wat gesukkel. “Dit kan toch niet zo ingewikkeld zijn?”, vraagt hij zich af. Ondertussen willen Tom & Alice hun authentieke vloer opschuren en van een olielaagje voorzien. Maar wanneer die laag droog is, schrikken ze van het resultaat. “Is het normaal dat dit er zo wit uitziet? Ik had transparant verwacht”, klinkt het bij Alice. En dan breekt ook in Antwerpen en Aalst het keuzemoment aan. Slechts één ding is zeker: aan het einde van deze aflevering zullen er nog maar drie koppels over zijn in plaats van zes.

Nog 3 koppels

Het waren bewogen dagen vol hard labeur voor de koppels in Huis Gemaakt. Ondanks de vele hindernissen wisten de duo’s hun eerste kamer af te werken. In de aflevering van vanavond kwamen juryleden Bart, Béa en Cerina na een slopende deadline langs om alles kritisch te beoordelen. De keuzes die de jury moesten maken waren erg moeilijk. Van de zes deelnemende koppels krijgt slechts de helft in de komende weken de kans om verder te gaan met hun verbouwingen. Voor Herbert & Cynthia, Leonard & Naomi en Tom & Alice stopte helaas het avontuur. De jury had wél goed nieuws voor Kayleigh & Bavo in Hasselt, Anouk & Martin in Aalst en Ana & Enis in Antwerpen, want zij mogen ‘hun’ droomhuis verder afwerken.

Bavo & Kayleigh in Hasselt

In Hasselt waren de juryleden onder de indruk. Ondanks het feit dat beide duo’s een identiek moodboard hadden, slaagden ze erin om elk hun eigen accenten te leggen. De twee duo’s waren dan ook erg aan elkaar gewaagd, waardoor de beoordeling van de Limburgse slaapkamers één van de moeilijkste keuzes ooit werd. “We hebben lang getwijfeld en gediscussieerd”, vertelde Cerina. Bavo & Kayleigh kregen het voordeel van de twijfel. Een grote opluchting voor het koppel. “We hadden het echt niet verwacht maar we did it! Als we het huis winnen dan kunnen we trouwen en beginnen aan ons familietje. We hebben nu één kans op drie om te winnen, echt gek!”

Anouk & Martin in Aalst

In Aalst vond de jury de afwerking van de kamers ondermaats. “We weten dat het een moeilijk huis is en dat jullie geen professionals zijn, maar het moet beter!”, klonk het. De jury zag het meeste groeipotentieel in Anouk & Martin en is benieuwd naar hun verdere plannen voor het huis. “Het was echt nek aan nek! Ze krijgen ons hier niet meer weg nu”, lacht Anouk. 

Ana & Enis in Antwerpen

In Antwerpen won de warme kinderkamer van Ana & Enis het van de trendy kamer van Tom & Alice. Hoewel de technieken in beide kamers niet op punt stonden, kreeg de jury wel twee slaapkamers met een ‘eigen smoel’ te zien. De beslissing viel zwaar voor de twee duo’s, die ondertussen goede vrienden zijn geworden. “Onze eerste reactie was ‘yes!’, maar dat duurde maar twee seconden. Het is dubbel want je wil niemand kwetsen en je weet dat Tom & Alice gekwetst zijn”, klinkt het. “Nu kan je maken dat je het wint!”, lacht Alice. “Ze zijn nog niet klaar met ons! We zijn als een pitbull die bijt en niet meer loslaat”, lacht Enis. 

Aflevering 7

Woonkamer

In Huis Gemaakt werden de kaarten stevig door elkaar geschud. Bavo & Kayleigh in Hasselt, Anouk & Martin in Aalst en Ana & Enis in Antwerpen maken nog kans om een gratis huis te winnen. Vanaf nu strijden de koppels in de verschillende panden tégen elkaar. In deze nieuwe fase van de wedstrijd krijgt de woonkamer de nodige facelift. Daar moeten gezelligheid en stijl samensmelten tot het kloppende hart van het huis. De uitdaging is dan ook enorm: de koppels krijgen slechts drie weekends de tijd om alles klaar te krijgen. Wie wint, krijgt de kamerprijs van 2000 euro maar ook de meeste punten in het klassement. Hasselt steekt de woonkamer in een Ibiza-jasje, Antwerpen bouwt een living voor het hele gezin en Aalst wil een onderhoudsvriendelijk dierenparadijs. Wie slaagt erin om de woonkamer tijdig en tot in de puntjes in orde te krijgen? 

Koppels Huis Gemaakt maken kennis

Tot nu toe was het één groot mysterie voor de koppels wie hun concurrenten in de andere panden waren. Tijd om daar verandering in te brengen. De koppels bezoeken elkaars huizen om te ontdekken tegen wie ze het de rest van de wedstrijd zullen opnemen. Hét ideale moment om de concurrentie in te schatten. Anouk & Martin zijn onder de indruk van Ana & Enis hun slaapkamer. “Je ziet daar geen enkele naad. Echt waardige concurrenten!”, klinkt het. In Hasselt merkt de concurrentie de moeilijke, schuine wanden op. “Dit is eigenlijk voor gevorderden! En ook in hun woonkamer zit een bocht”, merkt Anouk op. Ana & Enis zijn dan weer verrast door de trendy stijl van Anouk en Martin: “Ik had iets ouderwets met veel bruin verwacht.”

Stress bij tv-kast

Terug in Hasselt ontdekken Bavo & Kayleigh hun eigen stijl. “We noemen het de Ibiza-stijl met een Kayleigh en Bavo-vibe erbij”, lachen ze. Wanneer ze voorliggen op schema, lijkt de stress helemaal verdwenen. Tot het moment waarop ze de tv-kast moeten hangen… Bovendien beginnen de combinatie van werk, verbouwen en de druk van de wedstrijd stilaan hun tol te eisen bij Kayleigh: “Ik ben opvoedster in een leefgroep. Als ik er ben, moet ik er volledig zijn, zowel mentaal als fysiek. Het is sowieso een heel heftige job. Maar het is ook een heel mooie job waar ik veel voldoening uithaal.” En gelukkig is er ook Bavo, haar rots in de branding. 

Jury niet positief over Aalst

In Aalst ligt het commentaar van de jury nog steeds op de maag: “We wisten dat het niet top was, maar we waren wel fier. Béa is een strenge tante.” Al kon hun ombre-wall jurylid Bart wel bekoren. En ook in de living gaan ze voor een gedurfde kleurkeuze, al wordt de echte eyecatcher het speciale onderkomen voor hun fretten. “We hebben een vintage kast gekocht die we gaan ombouwen tot een paleisje voor onze fretten. Hoe mooi zou dat zijn: wij een nieuw huis en zij een nieuw huis”, lacht Martin. 

Spoed naar ziekenhuis

Ana & Enis arriveren voor het eerst alleen op de werf. “Nu is het huis helemaal van ons. We willen die sleutels niet meer afgeven”, lacht Enis. Vol goede moed beginnen ze hun visgraat vloer te leggen, maar plots voelt Enis zich niet goed. Zijn toestand verslechtert met de minuut: “Ik besefte al snel dat er iets niet klopt. Als ik inadem, voel ik elke rib. Ik voel iets wat ik nog nooit heb gevoeld.” Na een spoedbezoek aan het ziekenhuis moet hij op doktersadvies enkele dagen rust nemen, maar gelukkig is er hulp onderweg. 

Aflevering 8:

Deadline woonkamer

Pure Ibiza-vibes, een warm nest voor het hele gezin en een onderhoudsvriendelijk dierenparadijs. In Huis Gemaakt werken de koppels in aflevering 8 naarstig verder om hun woonkamers tijdig af te krijgen. De klokt tikt genadeloos verder en de deadline komt dichterbij. In Antwerpen gooit de gezondheid van Enis roet in het eten. Ana moet alles uit de kast halen om het tempo hoog te houden. In Hasselt en Aalst lijken de koppels goed op schema te zitten, maar de afwerking van de woonkamer draait uit op een rush tegen de tijd.

Hangende tv-meubels

Vooral de hangende tv-meubels zorgen voor kopzorgen. Bij Kayleigh schiet het stressniveau de hoogte in: “We zaten voor op schema maar straks geraken we niet klaar door deze kast.” En ook Bavo heeft het gehad: “Dit is de laatste keer dat we iets ophangen! We kopen geen hangende meubels meer.” Ook Anouk & Martin proberen met een bang hartje hun zwaargewicht van een kast op te hangen. Om de pluggen van de kast stevig in de muur te verankeren, spuit Martin ze vol met PU-schuim. Maar al snel blijkt dat dit niet het beste idee was… 

Paleis voor fretten

Aalst krijgt hoog bezoek. Vroegere concurrenten maar ondertussen grootste supporters Naomi & Leonard komen langs met zelfgemaakte posters om de woonkamer op te fleuren. Verder kan Anouk niet wachten om hun fretten het zelfgemaakte frettenpaleis te laten ontdekken. “Wij doen alles voor onze beestjes. We hebben het beste van het beste voorzien, met dekentjes van 105 euro per stuk. Onze fretten zijn echte luxepoezen”, lacht Anouk. Martin wil bij het opleveren van de woonkamer zorgen dat dit keer alles tot in de puntjes gepoetst is. Maar wie die taak voor zijn rekening zal nemen, zorgt voor een pittige discussie. 

Creatieve gekke keuzes

Met de deadline van de woonkamers in zicht, komt jurylid Bart poolshoogte nemen bij de koppels. In Antwerpen merkt hij heel wat elementen op die hem triggeren, maar vooral ook nog veel werk. “Zo’n visgraat vloer is écht wel veel meer werk”, klinkt het. In Aalst is Bart aangenaam verrast door de kleurkeuze. “Ik had niet verwacht dat ze zulke creatieve, gekkere keuzes zouden maken!” En ook in Hasselt is er goed nieuws: “Geen grotten van Han meer, er is een duidelijke ommekeer.” Het bezoek van Bart geeft een stevige boost, maar blijft dat goed gevoel overeind wanneer hij finaal langskomt met juryleden Cerina en Béa om het eindresultaat te beoordelen? In Antwerpen, Hasselt en Aalst wachten ze met een bang hart af.

Aflevering 9:

Badkamer Huis Gemaakt

Deze week duiken de koppels in de meest gevreesde kamer van de verbouwing: de badkamer. In slechts drie weekends moeten ze een lege ruimte omtoveren tot een badkamer met alles erop en eraan: werkende kranen en stopcontacten, perfecte betegeling én volledig waterdicht. Een uitdaging die iedereen angst inboezemt. De koppels moeten verschillende technische watertjes door. Maar dat is niet alles, zo moet Antwerpen een loodzwaar bad van meer dan 150 kilo de trap op tillen en ook in Aalst en Hasselt is het een raadsel hoe ze hun loodzware douchewand ooit naar boven krijgen. Hoe pakken ze dit aan en verloopt dit zonder barsten en scheuren? Om wat druk van de ketel te halen, heeft Dina een verrassing voor de koppels in petto. Ze krijgen een dagje professionele hulp. Een godsgeschenk, dat geen seconde te laat komt. 

Douchewand in stukken

Bavo & Kayleigh voelen de hete adem van de jury. Als voorlopig laatste duo in het klassement willen ze zich bewijzen en dat zorgt voor extra stress. “We zitten in de underdogpositie en moeten dit ‘killen’”, vertelt Bavo. Beginnen doen ze bij het begin: shoppen. “In totaal hebben we zeven verschillende tegels gekozen. Dat is erover”, lacht Bavo. Het terugkerende probleem van Hasselt doet zich ook in de badkamer voor: de schuine wanden. “We hebben weer een boog, de ergste nachtmerrie van de wereld”, lacht Bavo. Maar de echte nachtmerrie moet nog komen, want wanneer Bavo & Kayleigh hun douchewand de trap op willen slepen, breekt hun badkamerdroom in duizend stukken. “Tot zover het glas…”

Dubbele douche

In Aalst zit de sfeer goed na de overwinning. En hoewel de badkamer op zichzelf al een uitdaging is, maken Anouk & Martin het zichzelf dubbel zo moeilijk. Letterlijk. “We gaan voor een dubbele douche en een dubbele lavabo. Als dat lukt, hebben we echt alles wat een badkamer nodig heeft. Maar het moet wel af geraken natuurlijk”, lacht Anouk. Al maakt Martin zich vooral zorgen over het aansluiten van de leidingen: “Als het lekt, dan lekt het en moet je opnieuw beginnen.” Ook in Aalst blijkt de loodzware, gigantische douchewand een uitdaging. “Dit is de nagel aan onze doodskist. Maar moeilijk gaat ook, dat is ons motto.” Ze schakelen de hulp in van twee krachtpatsers, neef Bo en Broer Gilles, om de wand boven te krijgen. 

Overstroming

Ana & Enis kiezen voor, hoe kan het ook anders, een echte gezinsbadkamer. “Momenteel moeten we ons 5 uur op voorhand beginnen klaarmaken om iedereen op tijd klaar te krijgen”, lacht Ana. Ze willen dus een bad én een douche, geen overbodige luxe voor een groot gezin. Wanneer Ana & Enis de leidingen willen testen, hoort Enis duidelijk water stromen en druppelen in de kelder… “Dit kan niet waar zijn. Het water loopt langs de muren naar beneden in de woonkamer”, roept Enis. En de problemen blijven zich opstapelen, want wanneer Ana de afvoer eindelijk heeft aangesloten, loopt het mis bij de installatie van de badkraan. 

Aflevering 10

Helse badkamers

De koppels van Huis Gemaakt zijn druk bezig in de uitdagende en gevreesde badkamer. Ze hebben al heel wat obstakels overwonnen, en met het naderende deadlineweekend staat de laatste strijd nog voor de deur. De badkamer gooit de ene uitdaging na de andere naar de koppels. Alsof dat nog niet genoeg is, bezoekt Cerina de werf om ervoor te zorgen dat iedereen de strakke deadline haalt. Wie zal aan het einde van de rit kunnen douchen en naar het toilet gaan? En welk koppel moet daar nog even op wachten? Aan het einde van aflevering 10 hebben juryleden Bart, Cerina en Béa opnieuw een kamerprijs ter waarde van 2.000 euro extra verbouwbudget te verdelen.

Ravage in Antwerpen

In Antwerpen staan Ana & Enis voor misschien wel hun grootste uitdaging in de badkamer: het zware bad naar de eerste verdieping tillen. Een bijna onmogelijke en gevaarlijke opdracht voor hen beiden. Ze roepen de hulp in van vrienden en familie. “Het bad kan vallen, breken en op iemands voet terechtkomen. Het waren de langste vijf minuten van mijn leven”, vertelt Ana. Terwijl de tijd genadeloos wegtikt, doemt er alweer een nieuw probleem op. Tijdens het tegelen van de douche vergeten ze het water af te sluiten, met een ravage tot gevolg…

Creatieve afvoer in Aalst

In Aalst zijn de tegels al tegen de muur geplaatst, maar er blijkt iets mis te zijn gegaan met het voegsel dat Anouk heeft gemaakt. Alles droogt veel sneller uit dan verwacht. Er zit niets anders op dan schrobben, schrobben en nog eens schrobben, terwijl er kostbare tijd wegtikt. Wanneer Cerina plots opduikt, is ze niet bepaald te spreken over de creatieve afvoerconstructie van Anouk & Martin. En ze ziet nog meer problemen in de douche… Toch laten Anouk & Martin het hoofd niet hangen. Anouk heeft de creatieve smaak te pakken en schudt het ene na het andere idee uit haar mouw. “Ik voel de ziel van het huis”, lacht ze. 

Scheve meubels in Hasselt

In Hasselt blijven de vervelende bochten in de muren Bavo & Kayleigh achtervolgen. “Dit is de ergste deadline van heel mijn leven”, verzucht Kayleigh. De klok tikt onverbiddelijk door en dan moeten Bavo & Kayleigh hun badkamermeubel nog ophangen. In de woonkamer ging dit volledig mis en hing het meubel scheef. “Het enige waar ik aan denk is dat die kast moet hangen en niet zoals beneden. Het moet gewoon goed zijn. Ik heb nooit stress, maar nu wel”, klinkt het bij Bavo. 

 

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Volg ons op Instagram, kom bij de Facebook-groep én schrijf je in voor onze nieuwsbrief.


VlaamsKijken steunen?
Om VlaamsKijken mogelijk te maken werken we met Google Ads en affiliate-links (bestel je via zo'n link dan ontvangen wij vanuit de betreffende webshop een kleine vergoeding). Wil je VlaamsKijken zo steunen, koop dan bij onze partners als  Bol.com, Coolblue en Amazon.nl (als Amazon-Partner verdien ik aan het kwalificeren van aankopen - geldt ook voor proefversie Amazon Prime (Video) en de Video Channels). Ook ontvangen we een kleine commissie via linkjes naar VPN Nederland (die we zelf gebruiken om eenvoudiger tv over de grens te kijken).

30 november 2023 /