Lidewij Nuitten is maagd; met De maagdenclub op tv bij VRT1

Lidewij Nuitten is vanaf woensdag 18 oktober wekelijks om 21.30 uur te zien op VRT1 en VRT MAX met De maagdenclub. Daarnaast is ze voor VRT MAX De Maagdenpub gemaakt. Met dit programma out Lidewij Nuitten zich als maagd en kaart ze het taboe aan.

Lidewij Nuitten is maagd

Het was jarenlang haar grootste geheim. Zelfs voor haar beste vrienden hield ze het verborgen. Maar nu wil Lidewij Nuitten, bekend van Iedereen beroemd, Waar is Mark? en We are Family, het taboe van maagdelijkheid op volwassen leeftijd eindelijk doorbreken in haar nieuwe programma De maagdenclub, vanaf 18 oktober te zien op VRT 1.

7% dertigplussers in België nog maagd

Waarom doet Lidewij Nuitten dat? Omdat ze weet dat ze niet de enige maagd is. Wellicht ongeveer 7% van de dertigplussers in ons land is nog maagd en toch durft niemand ervoor uitkomen. Met volwassen maagden wordt immers nog steeds gelachen. Daarom richt Lidewij Nuitten De maagdenclub op: een club waar dertig maagden van boven de dertig uitkomen voor wie ze écht zijn. Zelf is ze alvast het eerste lid.

De Maagdenclub op VRT1

De maagdenclub is een programma van VRT Studio’s voor VRT1. Je kunt het kijken vanaf 18 oktober elke woensdag om 21.30 uur op VRT 1 en VRT MAX. Wil je vanuit het buitenland kijken, zorg dan voor een VPN Verbinding, die je op België zet. Je kunt het De Maagdenclub terugkijken op VRT MAX.

De maagdenpub

Vanaf 18 oktober kun je vier wekenlang op VRT MAX ook kijken naar De maagdenpub. Hierin vertellen vier bekende twintigers hun verhaal. In De maagdenpub vertellen Elodie Gabias (die nu te zien is in De Verraders en Onderhuids), Manu van Acker (die je kent van Manusje-van-alles bij Iedereen Beroemd en binnenkort van Het Perfecte Plaatje België), online talent Clémentine Caron en Stéphan Tanganagba (die we leerden kennen in Op Kot) over hun seksuele ervaring. Wat betekent het om ontmaagd te worden? Wanneer gebeurde het? Was het leuk of deed het pijn? Of moet het nog gebeuren? Deze en nog vele andere onverbloemde vragen krijgen ze van Lidewij tijdens een 100% eerlijk seksgesprek aan de toog van De maagdenpub. 

De maagdenpub: vanaf 18 oktober vier weken lang op VRT MAX.

Terug naar De Maagdenclub van Lidewij Nuitten:

Vaginisme – vulvodynie

Lidewij Nuitten vertelt meer over de reden waar ze dit programma maakt: “Ik heb de diagnose vaginisme/vulvodynie gekregen, een aandoening die penetratieseks heel pijnlijk maakt.  Daarom is het me nog nooit gelukt om mijn ‘eerste keer’ te beleven en heb ik mezelf meer dan tien jaar lang maagd gevoeld. Ondertussen besef ik dat die gedachte compleet belachelijk is, want seks is zoveel meer dan penetratie alleen. Maar door het gigantische taboe dat op maagdelijkheid rust, heb ik er nooit over durven spreken en geloofde ik al die jaren wat er letterlijk in het woordenboek staat: ‘een maagd is iemand die nog nooit penetratieseks heeft gehad’.”

De Maagdenclub

Iedereen die zichzelf om de een of andere reden nog maagd voelt, is welkom in De maagdenclub. Of het nu een bewuste keuze is of niet, van nonnen tot mensen die nog nooit een relatie hebben gehad, van aseksuele mensen tot gelovigen die wachten tot aan het huwelijk… De reden of oorzaak doet er niet toe, zolang ze maar boven de dertig zijn en zichzelf maagd voelen. Als Lidewij aan dertig maagden raakt, geeft ze een groot maagdenfeest in een echte maagdenclub. 

Wanneer ben je maagd?

Maar de zoektocht naar die leden is niet zo evident. Aan al haar vrienden stelt Lidewij de vraag of ze geen maagden kennen, helaas zonder veel succes. Via via probeert ze in contact te komen met potentiële clubleden. Lidewij neemt ook de definitie van ‘maagd’ onder de loep. Wanneer ben je technisch gezien nog maagd en hoe kijkt onze maatschappij naar maagdelijkheid?

Meer over de afleveringen van De Maagdenclub op VRT1.

Outten als maagd

Aflevering 1 (18/10)

Lidewij begint haar zoektocht door zichzelf als maagd te outen bij haar goede vrienden. Samen met haar vriendinnen uit haar voetbalploeg zoekt ze op wat de definitie van een maagd is in de Dikke Van Dale. Tot haar verbazing is die omschrijving nog niet erg aangepast aan de hedendaagse normen. Via een tip van haar collega Chloë komt ze bij Christelle terecht: een vrouw die Lidewij al eerder voor Iedereen beroemd interviewde en haar toen aansprak in verband met voorhuwelijkse seks. Lidewij gaat ook langs bij haar voormalige buurvrouw Huguette, die heel haar leven ongetrouwd bleef, en ontmoet haar nieuwe buurvrouwen die alle vier kloosterzuster zijn. 

Samenleving en seksualiteit

Aflevering 2 (25/10)

De zoektocht naar nieuwe clubleden brengt Lidewij bij ‘de laatstejaars’. Zeven jaar geleden interviewde ze voor Iedereen beroemd een klas achttienjarigen en het taboe op voorhuwelijkse seks speelde toen een belangrijke rol. Met een beetje geluk kennen zij dertigplussers die nog steeds maagd zijn omwille van hun geloof. Daarnaast komt Lidewij ook in contact met een gewijde maagd die haar roeping volgde om bruid van Christus te worden. Omdat 7 % van de dertigplussers nog maagd is, waagt Lidewij haar kans bij haar collega’s van VRT en RTBF. Procentueel gezien zouden daar minstens 100 maagden moeten rondlopen. Een gesprek met sekscoach en seksspeeltjesexpert Ruud brengt dan weer verrassende inzichten over hoe wij als samenleving naar seksualiteit kijken.

Maagdelijkheid taboe

Aflevering 3 (01/11)

Omdat het taboe rond maagdelijkheid voor de meeste mannen nog groter is dan voor vrouwen, gooit Lidewij haar zoektocht over een andere boeg. Op de boerenbuiten zoekt ze mannen die nog nooit een relatie hebben gehad en zelfs de rosse buurt van Brussel blijft niet gespaard. In Nederland vindt ze dan weer twee coaches die mannen helpen om van hun maagdelijkheid af te geraken. Allebei zijn ze bereid zijn om een oproep te doen bij hun cliënteel. Maar ook de zoektocht naar vrouwelijke clubleden blijft gaande. Via een tip van sekscoach Ruud leert Lidewij twee lotgenoten kennen die net als zij aan vulvodynie lijden. 

Maagdenclub zoekt leden

Aflevering 4 (08/11)

Via een nieuwe tip komt Lidewij in contact met een bewust alleenstaande mama die wel een kind heeft, maar nog nooit seks heeft gehad. En van haar buren met migratieroots leert ze dat maagdelijkheid in andere landen vaak een heel andere connotatie heeft dan hier. Na een hint over aseksualiteit ontmoet Lidewij ook een man die zich op het aseksuele spectrum bevindt en nog nooit seks heeft gehad. Zo begint het aantal leden van de maagdenclub stilaan te groeien. Maar omdat de zoektocht bij momenten moeizaam verloopt, beslist Lidewij ook om de grove middelen boven te halen: een pak flyers en affiches moeten de maagdenclub bij voorbijgangers op straat bekend maken. Leidt die nieuwe tactiek tot dertig clubleden van boven de dertig?

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

18 oktober 2023 /