Lidewij Nuitten in We are family over belang familie; te kijken op Eén

Lidewij Nuitten gaat in het nieuwe programma We are family op zoek naar haar eigen roots en die van anderen. Ze probeert dichter bij haar eigen familie te komen. Ondertussen zoekt ze uit waarom familie eigenlijk zo belangrijk is. De zesdelige reeks We are family van Lidewij Nuitten is iedere maandag – vanaf maandag 23 mei – te kijken om 21.30 uur op Eén.

Lidewij Nuitten

Lidewij Nuitten ging vorig jaar in de driedelige reeks Waar is Mark? op zoek naar haar eerste jeugdliefde. Het werd een ontroerend verhaal waarin ze hulp kreeg van verschillende geadopteerde mensen die hun ervaringen met haar deelden. Na de uitzendingen werd Lidewijs mailbox overspoeld door berichten van kijkers die geraakt werden door het programma. Dat deed haar beseffen hoe belangrijk het kennen van je roots is voor je identiteit. Daarom wil Lidewij Nuitten – die je ook kent van Iedereen beroemd – meer te weten komen over haar eigen voorouders en vraagt ze zich af waar ze eigenlijk vandaan komt en hoe ver ze kan teruggaan in de tijd.

We are family

In We are family gaat Lidewij Nuitten niet alleen op zoek naar haar eigen roots; ze helpt ook Noëmi en Anéline bij hun zoektocht naar hun biologische ouders. De twee Chinese adoptiezussen uit Leuven zouden graag verloren familieleden terugvinden, maar hebben geen enkel idee hoe daaraan te beginnen. Wat begint met een klein staaltje DNA, mondt al snel uit in een grote zoekactie met een spectaculaire oproep in de Chinese media.

Zelden contact met familie

Mede dankzij het verhaal van Noëmi en Anéline komt Lidewij al snel tot het inzicht dat ze het zelf niet zo ver moet gaan zoeken. Ze laat de zoektocht naar haar roots dan ook varen. Want terwijl het voor veel mensen haast onmogelijk lijkt om er ooit achter te komen wie hun biologische familieleden zijn, heeft Lidewij Nuitten dicht bij huis twee broers met wie ze samen opgegroeid is, maar met wie ze nog zelden contact heeft.

Famileband

Uit haar kindertijd herinnert Lidewij Nuitten zich alleen momenten van ruzie en vijandschap. Ondertussen zijn we twintig jaar verder en behoren de ruzies tot het verleden, maar van verbinding is er nauwelijks sprake. Wanneer Lidewij plots verrassend nieuws krijgt van haar oudere broer, beseft ze dat het tijd is om weer toenadering te zoeken en iets te doen wat nooit eerder gebeurd is: samen met haar twee broers afspreken.

Noëmi en Anéline

De adoptiezussen Noëmi en Anéline stuurden Lidewij een bericht nadat ze Waar is Mark? hadden gezien. Die reeks overtuigde hen om iets te doen wat ze al jaren van plan waren: de zoektocht naar hun biologische ouders echt starten.

Geadopteerd uit China door eenkindpolitiek

Noëmi en Anéline hebben geen biologische verwantschap met elkaar, maar werden door hetzelfde gezin in Leuven geadopteerd uit China. Daar werden ze in de jaren 90 geboren en door de eenkindpolitiek als baby afgestaan voor adoptie. Misschien hadden hun biologische ouders al een kind en werden ze na de geboorte door de overheid uit hun gezin weggenomen. Of misschien hoopten hun ouders op een jongen – in de Chinese cultuur veel waardevoller dan een meisje – en legden ze hun dochter(s) daarom ten vondeling.

Zoektocht naar biologische ouders

Veel scenario’s zijn mogelijk, maar Noëmi en Anéline hebben geen enkele informatie over hoe ze op de wereld terechtkwamen. En hoewel ze samen een mooie jeugd hebben beleefd en in een warm gezin zijn opgegroeid, blijven de onbeantwoorde vragen over hun roots hen steeds achtervolgen in hun identiteitsvorming. Samen met Lidewij Nuitten zetten de twee zussen alle mogelijke stappen die hen maar dichter bij hun biologische ouders kunnen brengen.

Speld in een hooiberg?

Via DNA-testen, zoekposters en media-oproepen hopen ze bruikbare tips uit China binnen te krijgen, maar een makkelijke zoektocht belooft het niet te worden. Met één kans op een miljoen om iets te vinden, lijkt het zoeken naar een speld in een hooiberg. En toch leveren hun inspanningen iets op dat niemand ooit voor mogelijk hield…

We are family van Lidewij Nuitten kijken

We are family van Lidewij Nuitten is iedere maandagavond – na Zorgen voor mama – te kijken op Eén. De afleveringen zijn daarnaast terug te kijken op VRT NU. Als je in België woont of de Belgische nationaliteit hebt, is dat eenvoudig te doen. Woon je in Nederland of elders en wil je dit programma toch kijken, dan heb je om VRT NU te kijken een VPN Verbinding nodig die je op België kunt zetten. Ik maak zelf gebruik van VPN Nederland, maar je kunt ook kiezen voor bijvoorbeeld NordVPN.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

23 mei 2022 /