Volendam, een dorp in de Eredivisie met Jan Smit en Wim Jonk

Volendam, een dorp in de Eredivisie is vanaf maandag 11 september 2023 om 21.25 uur te kijken bij AVROTROS op NPO1. We krijgen een kijkje achter de schermen bij de club waar Jan Smit sinds 2022 de nieuwe voorzitter is en waar trainer Wim Jonk aan het roer staat… En natuurlijk zijn daar ook nog de dorpsbewoners die er van alles van vinden… Ontdek hier alles over de documentaire reeks Volendam, een dorp in de Eredivisie

Volendam, een dorp in de Eredivisie

Volendam, een dorp met 20.000 inwoners en de plaatselijke voetbalclub als grote trots. Na 13 jaar is ‘Het andere Oranje’ terug op het hoogste niveau: de Eredivisie. Voorzitter Jan Smit* en trainer Wim Jonk hebben ambitieuze plannen met FC Volendam. Maar volgens de altijd kritische Volendammers is niet elke verandering een verbetering. Krijgen ze het dorp achter zich? En kan de bekendste Volendammer het dorp overtuigen dat hij een voetbalclub kan leiden terwijl het publiek kritisch kijkt naar de verrichtingen van het eerste team? De camera’s volgen het dorp een jaar lang, met als resultaat de zesdelige documentaire serie Volendam, een dorp in de Eredivisie.

Jan Smit & Wim Jonk

Jan Smit, de man die Nederland vooral kent als zanger (en presentator van Beste Zangers), is sinds de zomer van 2022 de nieuwe voorzitter van de Volendamse voetbalclub waar zijn hart al zijn hele leven sneller van klopt. Met trainer Wim Jonk aan het technische roer zijn er ambitieuze plannen gemaakt. Binnen vijf jaar Europees voetbal halen en een gloednieuw stadion zijn de doelen die de club wil behalen. Maar na de promotie blijkt voetballen in de Eredivisie toch moeilijker dan gedacht. FC Volendam* staat in de winterstop laatste en Wim Jonk moet het tij zien te keren. Ondertussen komt het bestuur onder leiding van Jan Smit lijnrecht tegenover de Raad van Commissarissen te staan. Jarenlange relaties staan onder druk en het is maar de vraag of het bestuur het einde van het seizoen haalt.

Voetbalclub Volendam gesprek van de dag

In het dorp houden de supporters hun hart vast. Rond de door toeristen overspoelde Dijk is de voetbalclub het gesprek van de dag. Niet iedereen is het eens met de filosofie van het voetbal en de wijze waarop het bestuur de club leidt. En als de resultaten dan tegenvallen, neemt de kritiek in het dorp toe. Spelen er wel genoeg Volendammers in het elftal en gaan de veranderingen die Wim Jonk en Jan Smit willen doorvoeren niet te snel? Traditionele gebruiken van vrijwilligers worden tegen het licht gehouden en soms ingeruild voor een professionelere werkwijze, terwijl zij volgens de gevestigde orde juist het geraamte van de club vormen.

Toekomst FC Volendam

De club én het dorp zijn een jaar lang op de voet gevolgd. In zes afleveringen is te zien hoe de voetbalclub onder hoogspanning staat. Van Jan Smit tot de laatst overgebleven vissersfamilie en van de kapperszaak tot de Raad van Commissarissen, iedereen wil vooruit met de club. Alleen de manier waarop, daarover verschillen de meningen.

Volendam, een dorp in de Eredivisie kijken

Volendam, een dorp in de Eredivisie is een productie van Southfields Stories (die je kent van de indrukwekkende Jumbo-Visma documentaire, maar ook van Napels aan de Noordzee en No Guts, No Glory over FC Utrecht) in opdracht van AVROTROS. Je kunt Volendam, een dorp in de Eredivisie kijken vanaf 11 september om 21.25 uur bij AVROTROS op NPO 1. Terugkijken kan via NPO Plus en NPO Start. Vanuit het buitenland kan dat laatste ook, maar gebruik dan een VPN Verbinding, die je op Nederland zet.

Afleveringen Volendam, een dorp in de Eredivisie

Aflevering 1: Een uniek kijkje achter de schermen bij FC Volendam, de voetbalclub van trainer Wim Jonk en de kersverse voorzitter Jan Smit. De grote trots van beroemde vissersdorp speelt na dertien jaar eindelijk weer op het hoogste niveau, maar lukt het om te overleven in de Eredivisie? En kan de bekendste zanger van het dorp een voetbalclub leiden?

Aflevering 2: Voorzitter Jan Smit denkt graag groot en wil dat FC Volendam een stabiele club in de Eredivisie wordt. Dit betekent moderniseren en daar hoort ook een gloednieuw stadion bij, maar veel vrijwilligers van de club houden alles juist liever bij het oude. Intussen vallen de sportieve prestaties tegen en belandt publiekslieveling Henk Veerman op de reservebank.

Sinterklaas

Aflevering 3: Sinterklaas is bijna in het land. Voor een deel van de FC Volendam-supporters horen de Pieten nog altijd zwart te zijn en er gaan geruchten dat zij dit tijdens de wedstrijd tegen FC Utrecht aan heel Nederland duidelijk willen maken. Een doorn in het oog voor voorzitter Jan Smit, die direct maatregelen treft.

Aflevering 4: FC Volendam staat onderaan in de Eredivisie en het rommelt in de spelersgroep. Ook de vrijwilligers zijn niet blij en dan zaagt de Raad van Commissarissen ook nog eens aan de stoelpoten van trainer Wim Jonk. Voorzitter Jan Smit probeert de moed erin te houden, maar één ding weet hij wel: er moeten dingen veranderen binnen de club.

Team Jonk

Aflevering 5: Sportief gaat het beter met FC Volendam, maar in de top van de club rommelt het echter nog steeds tussen het bestuur en de Raad van Commissarissen, die wil stoppen met Team Jonk. Voorzitter Jan Smit staat echter pal achter zijn trainer en twijfelt openlijk of hij, als dit gedoe zo blijft, er niet gewoon mee moet stoppen.

Aflevering 6: Volendam, een dorp met 20.000 inwoners en de plaatselijke voetbalclub als grote trots. Na dertien jaar is ‘Het andere Oranje’ terug op het hoogste niveau: de Eredivisie. Voorzitter Jan Smit heeft ambitieuze plannen met zijn club. Hij wil samen met zijn trainer Wim Jonk snel vooruit. Maar volgens de altijd kritische Volendammers is niet elke verandering een verbetering. Krijgen Smit en Jonk het dorp achter zich? En kan de bekendste Volendammer het dorp overtuigen dat hij een voetbalclub kan leiden terwijl het hoofd van de trainer op het hakblok ligt en er continu roerende stuurlui aan wal staan die voor weerstand zorgen?

Foto: AVROTROS – Elvin Boer

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

18 september 2023 /