Telefacts Zomer 2023: The Kardashians, Andrew Tate & Bill Cosby

Wat je kunt verwachten van Telefacts Zomer 2023? Sinds dinsdag 30 mei 2023 kun je tot het eind van de zomervakantie iedere dinsdag en donderdag interessante reportages zien bij VTM. Zo ontdekken we de aankomende tijd meer over The Kardashians, Andrew Tate en Bill Cosby, maar ook over groene superjachten, moord op bestelling en de meest luxueuze vakantiebestemmingen voor superrijken.

Telefacts Zomer 2023

De kijker van Telefacts Zomer 2023 mag zich verwachten aan een mooie mix van straffe verhalen uit het buitenland, met reportages als Op bezoek bij Andrew Tate: omstreden influencer en gevaarlijke vrouwenhater, De zedenzaak tegen comedian Bill Cosby (Dan denk ik aan: We need to talk about Cosby), Moord op bestelling (moet ik denken aan De Jacht op de Mocro Maffia), De meest luxueuze vakantiebestemmingen ter wereld en Rosewood Sao Paulo, van kraamkliniek tot luxehotel. Maar denk ook aan groene superjachten en moorden op bestelling. Starten doet Birgit Van Mol op dinsdag 30 mei en donderdag 1 juni 2023 met een tweeluik: The Kardashians, de zoektocht naar roem en rijkdom.

Hieronder lees je meer over over reportages van Telefacts Zomer 2023.

Birgit Van Mol

Birgit Van Mol: “Ook in de zomer willen we met Telefacts voor kwalitatieve docu’s zorgen. Ik durf te zeggen dat de thema’s dit jaar nog meer dan andere jaren enorm divers zijn. Zo is er een docu over Andrew Tate*, de vermeende mensenhandelaar en verkrachter, zoemen we in op het proces tegen Bill Cosby*, starten we met een tweeluik over The Kardashians* en brengen we een docu over een dark web site waarop je geld kon betalen om iemand te laten vermoorden. En uiteraard zijn er ook enkele meer typische zomerse reportages bij, denk aan repo’s over toerisme, pure luxehotels, de meest extravagante jachten en mensen die hun woning verkopen om met een grote camper – hun nieuwe huis op wielen – de wereld rond te reizen.” 

Birgit Van Mol maakte de online video reeks Het Vakantiehuis.

Telefacts kijken

Alle Telefacts Zomer uitzendingen zijn ook, zowel live als achteraf, te bekijken op VTM GO. Hoe je dit kunt doen vanuit Nederland lees je hier: Vlaamse tv: VRT MAX, GoPlay, VTM Go, Streamz kijken Nederland. Eerst zien we De Kardashians. De week daarna is het de beurt aan Andrew Tate. Hier lees je meer over de documentaire over Andrew Tate. In de volgende aflevering maken we kennis met Zak Holman in Nachtelijke sensatiejagers. En in de derde week van Telefacts Zomer 2023 is het tijd voor De zedenzaak Bill Cosby. Maar er is nog veel meer. Hieronder lees je meer over de inhoud van alle afleveringen.

Cyborgs

De laatste aflevering van Telefacts Zomer 2023 gaat over Samenleven met cyborgs. Je kunt niet meer naast ‘artificiële intelligentie’ kijken en wetenschappers onderzoeken volop verschillende vormen en toepassingen. Een vorm met veel potentieel zijn de cyborgs, maar deze brengen ook mogelijke gevaren met zich mee. De aflevering van Telefacts over cyborgs kun je kijken op donderdag 31 augustus 2023.

Concerttickets business

Op dinsdag 29 augustus 2023 kun je kijken naar Uitverkocht! De business achter concerttickets in Telefacts Zomer. Je merkt het zelf ook af en toe hoe abnormaal snel er geen tickets meer te krijgen zijn voor concerten of optredens. Ook in de VS kennen ze dat probleem. Dat komt omdat Live Nation, dat evenementen organiseert, de handen in elkaar heeft geslagen met Ticketmaster, een bedrijf dat entreekaartjes verkoopt. Fans kunnen bijna nergens anders tickets kopen, waardoor de prijzen fors stijgen.

Vliegtuigcrash rugbyteam

In 1972 stort een vliegtuig neer boven het Andesgebergte met aan boord een volledig rugbyteam. De zoektocht naar het wrak en de passagiers verloopt bijzonder moeilijk. Maar liefst 72 dagen lang proberen de passagiers te overleven in onmenselijke omstandigheden. In Telefacts zomer vertellen overlevers met welke bovenmenselijke wilskracht ze erin geslaagd zijn om deze gruwel te overleven. Je ziet deze aflevering op donderdag 24 augustus 2023.

Mirakelkinderen Colombia

Op 1 mei dit jaar stort een vliegtuig neer in het Amazonegebied. Vier kinderen van 13, 9, 4 en amper 11 maanden zijn vermist. Hun moeder, de piloot en nog een derde volwassenen overleven het vliegtuigongeval niet. De Colombianen starten de grootste reddingsoperatie ooit in het land op, Operatie Hoop. Ontdek meer over De mirakelkinderen van Colombia in Telefacts zomer 2023; te zien op dinsdag 22 augustus 2023 om 22.05 uur bij VTM en VTM GO.

Amerikaanse luxe campers

Wereldwijd rijden er meer en meer campers rond. De exemplaren die je hier ziet rondrijden, vallen in het niets met de luxecampers die je in de VS op de wegen ziet. De ingerichte tourbussen lijken wel woningen op wielen. Tal van Amerikanen die zo’n gevaarte hebben, leiden een nomadenleven. Hoe dat is, zie je op donderdag 17 augustus.

Vrouwen leren versieren

3000 euro betalen om te leren hoe je een vrouw kan versieren op straat, in de supermarkt of in de discotheek. Het klinkt absurd maar het is een miljoenenbusiness. Telefacts Zomer praat met pick-up artiesten van vroeger en nu, maar ook met politici en slachtoffers van een business die nooit een business had mogen zijn. Uitzending dinsdag 15 augustus 2023.

Bosbranden beter beheren

Het aantal bosbranden neemt jaar na jaar toe. Dat is vooral de schuld van de mens. Meerdere hectaren bos worden in de as gelegd door de opwarming van de aarde, maar ook door slecht bosbeheer. Tegenwoordig worden bossen uitgedund om branden te vermijden.Maar dat creëert een nieuw probleem: er komt meer verdorde vegetatie. En dan is één vonk genoeg om een heel gebied in lichterlaaie te zetten. Te zien op donderdag 10 augustus 2023 in Telefacts Zomer.

Pretparken in Orlando (USA)

Orlando, in de Amerikaanse staat Florida, is de wereldhoofdstad van het plezier, met zijn meer dan 300 pretparken. De concurrentie is groot. Ze willen elkaar overtreffen en records vestigen met de snelste en hoogste attractie. Maar de medewerkers van de parken hebben een leven dat allesbehalve sprookjesachtig is. Ze zijn vaak onderbetaald. Orlando, puur plezier of nachtmerrie? Je ziet het op dinsdag 8 augustus in Telefacts Zomer.

Cap d’Agde: mee met de politie

Mee op pad met de politie van Cap d’Agde in Telefacts zomer op dinsdag 1 en donderdag 3 augustus. Cap d’Agde is een populaire badplaats aan de Franse kust. In het jaar leven er 35.000 inwoners, maar in de zomer komen er 300.000 toeristen naartoe. De toestand loopt er dan ook geregeld uit de hand: van gevechten tussen dronken feestgangers oplossen tot mensen die zich bezondigen aan openbare zendenschennis. De politie doet er alles aan om de veiligheid te garanderen en problemen op te lossen.

Spectaculaire verbouwing Claridge’s hotel

Je kunt op dinsdag 25 en donderdag 27 juli 2023 in Telefacts Zomer 2023 kijken naar De spectaculaire verbouwing van het Claridge’s hotel. Het Claridge’s in Londen is een iconisch hotel dat bekendstaat vanwege zijn elegantie en stijl. Het bestaat al sinds 1890, maar het moet mee blijven evolueren met zijn tijd en met de nieuwe noden. In zeven jaar tijd worden vier extra verdiepingen bovenop en vijf verdiepingen onder een hotel gebouwd dat de deuren niet sluit. We zien welke uitdagingen deze ongewone verbouwingen met zich meebrachten.

Moderne Assepoester voor 1 dag

Ieder jaar vindt The London Season plaats in Groot-Brittannië. Dat is een reeks evenementen voor families uit de hogere klasse. Nu mogen meisjes van verschillende achtergronden zich ook kandidaat stellen om als debutant naar het bal te gaan en zich voor te stellen. Jasleen, een meisje uit een arbeidersgezin waagt haar kans, ook al voelt ze zich niet helemaal thuis in die wereld. Te zien in Telefacts Zomer op donderdag 20 juli 2023.

Bevriend met mevrouw de miljonair

Amanda Cronin is één van de rijkste vrouwen van het Verenigd Koninkrijk. Ze leeft in een wereld van exquis eten, champagne, de duurste designermerken en auto’s. Reportagemaker Martin Reak was ooit dakloos en heeft in de gevangenis gezeten. Veel geld hebben is voor hem onbelangrijk. Hij wil eens binnenkijken in Amanda’s wereld en nodigt haar uit om ook eens over het muurtje te kijken, naar zijn leefwereld. Te zien in Telefacts Zomer op dinsdag 18 juli 2023.

Fatboy Slim in Brighton

Brighton, in het Verenigd Koninkrijk, is altijd al een levendige kuststad geweest, maar wat er gebeurde in de zomer van 2002, hadden ze er nog nooit meegemaakt. Fatboy Slim hield er een gratis strandfeest. Wat een feest moest worden voor 60.000 fans, werd een uit de hand gelopen massa-evenement. Norman Cook (Fatboy Slim), de politie, het stadsbestuur, en een aantal feestvierders die er toen bij waren, blikken donderdagavond 13 juli 2023 in Telefacts Zomer terug op die legendarische avond.

Rosewood Sao Paulo, van kraamkliniek tot luxehotel

Zakenman Alexandre Allard koopt een leegstaande kraamkliniek in Sao Paulo met één doel voor ogen: er één van de beste hotels ter wereld van maken. Hij investeert tien jaar lang in dit miljoenenproject en doet een beroep op kleppers als architect Jean Nouvel en ontwerper Philippe Starck. Telefacts Zomer neemt je op dinsdag 11 juli 2023 mee naar de laatste voorbereidingen achter de schermen van het Rosewood luxehotel, tot de officiële opening vorig jaar.

Luxueuze vakantiebestemmingen

In de aflevering van donderdag 6 juli kun je kijken naar een reportage over de meest luxueuze vakantiebestemmingen. Mensen die veel geld hebben, hebben vaak andere vakantiewensen dan de doorsnee Vlaming. Voor hen mag het een resort zijn op de Bahama’s, het paleis van Versailles of misschien is Zwitserland ook wel een optie. We nemen u mee achter de schermen en laten u zien wie dit soort vakanties allemaal mogelijk maakt. 

Droombestemmingen van de allerrijksten

In de aflevering daarvoor – van dinsdag 4 juli – kon je kijken naar Telefacts zomer: Doombestemmingen van de allerrijksten. Voor de rijkste mensen op deze planeet zijn alleen de exclusiefste hotels goed genoeg. Het Royal Mansour in Marrakech, Villa One in Mexico of een wellnesshotel buiten categorie niet ver van Rome bieden een unieke ervaring en de ultieme verwennerij. Uiteraard betaal je daar wel stevig voor.

Moord op bestelling

De Telefacts Zomer reportage Moord op bestelling kun je kijken op dinsdag 27 en donderdag 29 juni. Op het dark web zouden sites te vinden zijn waar je huurmoorden kan bestellen. De goedkoopste moorden zouden enkele duizenden euro’s kosten, de duurste honderdduizenden euro’s in bitcoins. De zoektocht brengt ons naar de VS, omdat daar de meeste moorden besteld worden. We spreken er met rechercheurs die zaken van dichtbij meemaakten. Nu blijkt de site pure oplichterij, maar toch vallen er echte doden… Wie zit daar dan achter? Telefacts Zomer praat met een aantal van die doelwitten over wat het met hen doet dat er een anonieme opdrachtgever is die hen uit de weg wil laten ruimen.

Een reportage voor liefhebbers van True Crime Belgian.

Groene superjachten

De nieuwe superjachten varen elektrisch: geen druppel brandstof, geen dieselgeur en niet vervuilend dus voor onze oceanen. De electro-jachten klieven door de golven op zonne-energie. Volledig ecologisch en voor de gasten een totaal nieuwe beleving. Duurzaamheid is het nieuwe toverwoord in de jachtindustrie. Daarom vinden millennials een boot delen chiquer dan er ééntje kopen. Je kan de trotse bezitter worden van een superjacht voor een fractie van de prijs.

Bill Cosby Telefacts zomer

Dinsdag 13 en donderdag 25 juni kon je kijken naar de documentaire over Bill Cosby in Telefacts Zomer. De Amerikaanse acteur en comedian Bill Cosby* was erg geliefd, tot hij meermaals beschuldigd werd van aanranding en verkrachting. Wereldwijd werd de zedenzaak tegen Bill Cosby op de voet gevolgd.  Lees er meer over: Zedenzaak Bill Cosby in Telefacts zomer; tweedelige reportage.

Nachtelijke sensatiejagers

Journalist Zak Holman werkt van 9 tot 5, niet overdag, maar ’s nachts. Hij maakt sensationele beelden van branden, auto-ongevallen en schietpartijen, die in de Amerikaanse media in het lang en het breed worden uitgesmeerd. Het gevolg van de commercialisering van de media. Hoe spectaculairder de beelden, hoe meer kijkers en hoe meer inkomsten. (Te zien in de aflevering van 8 juni 2023).

Andrew Tate Telefacts zomer

Dinsdag 6 juni 2023 kon je kijken naar de documentaire over Andrew Tate in Telefacts zomer. Als je op de link klikt, ontdek je meer over deze aflevering, die natuurlijk via VTM GO nog terug te kijken is. VTM omschrijft de aflevering zo: “Internetfenomeen Andrew Tate wordt verguisd door vrouwen maar aanbeden door vele jonge mannen. De controversiële influencer deelt op sociale media bijzonder denigrerende, vrouwonvriendelijke uitspraken. Journalist Matt Shea sprak met vrouwen die zeggen door Tate verkracht te zijn én kreeg zelfs Andrew Tate voor zijn lens.”

The Kardashians: de zoektocht naar roem en rijkdom

De Kardashians zijn wereldberoemd: Kim Kardashian, haar zussen Khloé en Kourtney, haar halfzussen Kylie en Kendall en haar moeder Kris Jenner. Iedereen kent hen. De dames hebben er dan ook alles aan gedaan om hun eigen Hollywoodsprookje te bouwen. Kim wilde koste wat het kost beroemd worden en nam daarvoor speciaal een mediastrateeg onder de arm, Sheeraz Hasan. Samen met hem en heel haar entourage, stippelde ze iedere stap zorgvuldig uit. 

Keeping Up with The Kardashians

Kim Kardashian* begon in de schaduw van een andere bekendheid, Paris Hilton, maar ze groeide zelf uit tot één van de meest gevolgde vrouwen op Instagram. Van een gelekte sekstape maakte zij een opportuniteit. Het hielp de familie mee aan een eigen realityreeks: Keeping Up with The Kardashians. Nog steeds doen geruchten de ronde dat Kim de video zelf heeft gelekt om zo in de spotlights te komen. Ze trouwde twee keer en maakte reclame voor zowat alles waarvoor je reclame kan maken: van betaalkaarten en make-up, tot supermarkten en sportschoenen. Volgens Kim Kardashians entourage heeft de ster veel te danken aan haar moeder, Kris Jenner*. Zij zou het meesterbrein zijn achter haar dochter als merk.  

Telefacts Zomer: De Kardashians

Telefacts Zomer neemt je twee afleveringen mee in het verhaal van de Kardashians. Intimi leggen uit hoe een hele familie in zo’n korte tijd beroemd en rijk kon worden en wat ze moesten doen om hun eigen Hollywoodsprookje te schrijven. De reportage over De Kardashians is op dinsdag 30 mei 2023 in Telefacts Zomer te kijken.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

29 augustus 2023 /