Zing! EO programma op zoek naar beste zanggroep

Zing is het nieuwe EO-programma, waarin op zoek wordt gegaan naar de beste zanggroep van Nederland. Giovanca Ostiana en Anne-Mar Zwart presenteren Zing! Tania Kross, Glen Faria en Roel van Velzen zijn de mentoren, die de groepen gaan begeleiden. Je kijkt naar de Zing finale op zaterdag 15 juli 2023.

Zing!

Welke zanggroep weet zich onder begeleiding van een mentor te ontwikkelen tot beste van Nederland? Dat is de zoektocht in het nieuwe EO-programma Zing! 36 zanggroepen willen niets anders dan met hun mentor aan de slag gaan om die titel beste zanggroep van Nederland 2023 te winnen. De presentatie is in handen van Giovanca Ostiana en Anne-Mar Zwart.

Zing mentoren

De mentoren in Zing! – die de groepen zullen begeleiden – zijn Tania Kross*, Glen Faria en Roel van Velzen. En laten we daar op VlaamsKijken nu al eerder over hebben geschreven. Je kent Tania Kross, Glen Faria en Roel van Velzen* van:

Zanggroepen Zing (EO)

Zanggroepen uit alle hoeken van het land hebben zich aangemeld om auditie te doen voor de mentor van hun keuze. Allerlei genres en formaties komen aan bod: van een enthousiast feestkoor uit de Betuwe tot een studentenjazzvereniging uit Delft, van gospelkoren tot meer klassiek georiënteerd. De jongste deelnemer is 15, de oudste is 83 jaar.

Zing deelnemers

Dit zijn de zanggroepen die meedoen als deelnemers aan Zing!

  1. De moonliners
  2. Nova
  3. Des Unique
  4. Fif-teen
  5. Guilty Pleasures
  6. Perfect Link
  7. Snowe
  8. The Hummingbirds
  9. The Witnesses
  10. Boezem Boys
  11. Fruitig Geflipt
  12. Charis Music
  13. Sound of Gospel
  14. We12Sing
  15. Hemelwaters
  16. Hatikwa
  17. Blueprint
  18. Chosen Gospel Choir
  19. Syl Music Groep
  20. Let’s Get Started
  21. The Victorians
  22. Hét ROCKkoor Enschede
  23. Bocca Bella
  24. OperaFlevoland
  25. Total Praise
  26. Rumor has it
  27. Prestige pro
  28. Six O’Clock
  29. Song and Relation
  30. IVY
  31. Vocalzz
  32. Re-flax
  33. Angels Rule
  34. LEF
  35. Skyline Sisters
  36. Vals Alarm

En wat de volgende deelnemers aan Zing betreft, werken we het overzicht natuurlijk later weer bij.

Wedstrijdverloop Zing!

In de eerste afleveringen staan de audities centraal en kiezen de mentoren per aflevering één zanggroep uit die ze in de weken daarna begeleiden om te groeien in uitvoering, techniek of wat er dan ook nodig is. Vanaf de kwartfinales is er een jury die bepaalt wie er doorgaan naar de volgende ronde. In de jury zitten 31 mensen uit het vak, zoals zangdocenten, muzikanten, een dirigent en producers.

Kracht van samen zingen

Eén op de tien Nederlanders zingt in een zanggroep. Dat maakt zingen in groepsverband een populairdere hobby dan voetballen. De grote aantrekkingskracht? De energie die zingen geeft. Samen zingen verbindt en verbroedert. EO-presentator Giovanca Ostiana hoopt dan ook op meer zingende Nederlanders: “In dit programma proef je echt de kracht en het plezier van samen zingen. Het hoeft heus niet allemaal perfect te zijn. Zingen is voor iedereen. Ik hoop dat het aanstekelijk werkt en dat mensen geïnspireerd worden om meer te gaan zingen. Dat is goed voor je!”

Muzikale familie

Anne-Mar Zwart spreekt als presentator veel groepen achter de schermen en in de voorbereidingen: “Het is bijzonder om te merken dat het vaak veel meer is dan zomaar een groep zingende mensen bij elkaar. Er ontstaat een band, mensen delen lief en leed en het wordt een soort muzikale familie. Ook die kant van samen zingen willen we in Zing! laten zien.”

Zing EO kijken

Zing! is vanaf zaterdag 27 mei te kijken om 20.30 uur op NPO 1. De afleveringen kun je terugkijken via NPO Start en NPO Plus. Wist je dat dit ook vanuit het buitenland kan. Zorg dan voor een VPN Verbinding, die je op Nederland zet en ga naar de NPO Start site.

Dit is de volgorde van de uitzendingen:

  • 27 mei, 3 juni, 10 en 17 juni – auditierondes
  • 24 juni en 1 juli – kwartfinale
  • 8 juli – halve finale
  • 15 juli – finale

Foto: Willem Jan de Bruin Fotografie.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

15 juli 2023 /