De jaren 2000 voor dummies op VTM in herhaling kijken

De afgelopen weken konden we al kijken naar De jaren 90 voor dummies en deze reeks gaat vandaag – woensdag 12 juli – om 21.05 uur verder met De jaren 2000 voor dummies. Ontdek hier meer over deze reeks, waarbij we in het verleden duiken.

De jaren 2000 voor dummies

De Jaren 2000 voor Dummies grasduint in de archieven van Vlaamse en internationale zenders voor een bloemlezing van alle belangrijke en onbelangrijke gebeurtenissen van de voorbije jaren. Dit ludieke overzicht wordt begeleid door de commentaarstem van Johan Terryn* en natuurlijk mag ook bij de tijd passende muziek niet ontbreken.

Chronologische volgorde

Wist je dat De jaren 2000 voor dummies oorspronkelijk (in 2012) in omgedraaide volgorde werd uitgezonden; bij de heruitzending in 2014 werd dit aangepast. Dat geldt ook nu voor de zomer van 2023. De jaren worden in chronologische volgorde vertoond.

De jaren… voor dummies

Geen zin om steeds te moeten wachten op een nieuwe aflevering van De jaren… voor dummies? Geen probleem: op VTM Go zijn drie seizoenen te vinden van De jaren… voor dummies. Zo kun je kijken naar hoogtepunten vanaf 1991 tot en met 2016. Er komen zo een hoop bekende gezichten voorbij… Vanuit Nederland VTM Go kijken? (Klik op de link hiervoor.) Hier schreven we al over De jaren 90 voor Dummies, die afgelopen dagen op tv waren.

Hier meer over de inhoud van De jaren 2000 voor dummies, met daarbij updates anno 2023.

2001

Het jaar begon met een vreselijke cafébrand* op een nieuwjaarsfeest in het Nederlandse Volendam. En de hele wereld keek toe hoe de Verenigde Staten onder vuur werden genomen door terroristen. Maar weet je ook nog welke omstreden tentoonstelling er in het slachthuis van Anderlecht te zien was?

2002

Wat je je vast nog herinnert van 2002 is dat we vanaf dan betaalden met de euro, in Nederland werd de controversiële politicus Pim Fortuyn koelbloedig vermoord en in eigen land viel de uitspraak over de moord op veearts Karel Van Noppen. Maar weet je nog hoe onze koningin haar vrije tijd invulde? En wie er met de BMW’s van de KV Mechelen-voetballers vandoor ging?

Over Pim Fortuyn werd recent nog deze serie gemaakt: Het jaar van Fortuyn.

2003

Wat je je vast nog herinnert van 2003 is dat Saddam Hoessein na een lange zoektocht door het Amerikaanse leger gevonden werd in een put onder de grond en dat veearts José Landuyt doping leverde aan verschillende Belgische wielrenners (daar zagen we ook wat van in de documentaire Godfather van de Koers). Maar weet je nog waarom er in 2003 zoveel flitspalen werden vernield? En wie de allereerste editie van ‘Idool’ won? Nee, dat was niet Natalia, die we ook in die versie zagen. En die anno 2023 nog zelf talenten coacht bij The Voice.

2004

Een enorme zeebeving trof Zuidoost-Azië. De tsunami* die erop volgde, kostte aan bijna 230.000 mensen het leven. Tijdens werken op een industrieterrein in Gellingen werd een gasleiding geraakt, met 24 doden en 132 gewonden tot gevolg. Weet je nog welke topontwerper voor een stormloop bij H&M zorgde?

2005

Orkaan Katrina deed in New Orleans veel stof opwaaien. De wensouders van baby D. ontdekten dat de draagmoeder hun ongeboren kindje al had verkocht aan een Nederlands koppel. Maar weet u nog voor welke devote musicalrol Dieter Troubleyn* werd gecast? Waarom Helmut Lotti blij was dat hij niet op zijn wassen evenbeeld leek?

2006

Wat u zich vast nog herinnert van 2006 is het grootste omkoopschandaal dat het Belgisch voetbal ooit kende. Alles draaide rond de zogenaamde gokchinees. Na acht jaar opgesloten te zijn geweest in een kelder, kon de Oostenrijkse Natascha Kampusch* eindelijk ontsnappen. Maar weet u ook nog wie koningin Fabiola zo ver kreeg dat ze zich aan een dansje waagde?

2007

In de Portugese badplaats Praia da Luz verdween de Britse kleuter Maddie McCann*. In Vlaams-Brabant werd de jonge agente Kitty Van Nieuwenhuysen koelbloedig doodgeschoten toen ze een bende autodieven op heterdaad betrapte. (Hier kon je recent de True Crime Belgium aflevering van kijken: Dossier Kitty Van Nieuwenhuysen) Maar weet u nog welke Duitse boysband de vrouwelijke tienerhartjes deed overslaan?

2008

Weet u nog met welke ingrediënten u een colafontein kon maken? Waarom Antje De Boeck geen fan was van musicals? En met welk Chokotoff-kauwend muurbloempje heel Vlaanderen meeleefde?

2009

Vandaag: 2009. Weet u nog hoeveel sterretjes Sterrenmeisje Kimberley* in haar gezicht liet tatoeëren? Waarom de voet van Wasilewski ineens naar de andere kant wees? Weet jij nog wat een zeilmeisje en een griepcommissaris waren? Wat koningin Fabiola met een appel stond te doen op het nationaal defilé? Wat de link was tussen luiers en astronaut Frank De Winne?

2010

Wat u zich vast nog herinnert van 2010 is dat er in Buizingen twee passagierstreinen frontaal op mekaar inreden. In Duisburg brak er tijdens de Love Parade paniek uit, met catastrofale gevolgen. Maar weet u nog wat Yves Leterme twitterde? Een handvol zestigplussers weet de jeugd de mond te snoeren in ‘Benidorm Bastards’.

Foto: VTM

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

12 juli 2023 /