We zijn er Bijna seizoen 12: deelnemers naar Corsica en Sardinië

De groep deelnemers aan We zijn er Bijna seizoen 12 trekt met Omroep MAX-presentatrice Martine van Os naar de eilanden Corsica en Sardinië. Deze tocht van 32 dagen over de Franse en Italiaanse eilanden in de Middellandse Zee is samengevat in zes nieuwe afleveringen van het populaire programma We zijn er Bijna. Het nieuwe seizoen is te kijken op tv vanaf dinsdag 15 augustus om 21.20 uur bij MAX op NPO1. Lees hier alles over We zijn er Bijna seizoen 12, deelnemers en de reis.

Volg ons via InstagramFacebook en de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van nieuwe programma’s en wanneer ze op tv komen. 

We zijn er Bijna

De MAX-groepskampeerreis met eigen caravan of camper blijft populair onder gepensioneerden die het werkende leven achter zich hebben gelaten. Deze keer gaan ze samen naar Corsica en Sardinië. De georganiseerde trektocht van tweeëndertig dagen begint dit jaar in de buurt van de Italiaanse havenstad Livorno. Op deze camping ontmoeten de deelnemers elkaar voor het eerst.

Deelnemers We zijn er Bijna seizoen 12

Dit seizoen van We zijn er Bijna! bestaat de groep uit achttien echtparen, twee buurvrouwen en één alleenreizende man: Koos. En niet te vergeten er is een primeur dit jaar: de groep kent twee extra gasten: Sita en Nola. Deze labrador en bordercollie mogen met hun baasjes mee op reis. Voor Hans en Nel gaf het de doorslag om voor deze reis te kiezen: “Als Sita niet mee zou mogen, dan zouden wij ook niet gaan.”

Koos uit We zijn er Bijna seizoen 12

Maar even terug over Koos. Koos gaat mee als assistent reisleider. Zelf zegt hij hierover: “Ik ben van de afdeling improvisatie, dus ik sta klaar voor alles wat niet gepland is en waar mensen hulp bij nodig hebben.” Koos biedt op deze manier al zeventien jaar met name technische hulp bij ongelukken tijdens georganiseerde kampeerreizen. Zijn vrouw Anne-Mieke blijft thuis: “Zij weet hoe leuk ik dit vind en ze gunt me dit jaarlijkse uitje”, aldus Koos. Aan zijn voorbereidingen zal het niet liggen: zijn fourwheeldrive camper ligt vol met gereedschap, moeren, boutjes, kabels en brandblussers. In aflevering drie leren we hem nog beter kennen.

We zijn er Bijna: Corsica en Sardinië

De reis van tweeëndertig dagen begint met een overtocht per ferry naar Bastia, de grootste havenstad van Corsica. Via de ruige noord- en westkust van het Franse eiland reist de groep in dertien dagen naar Bonifacio in het zuiden, waar de overtocht naar Sardinië wordt gemaakt. Op dit Italiaanse eiland trekt de groep in twintig dagen langs campings met stille stranden en diepblauwe zee.

Japik en Jelly

In de eerste aflevering maken we kennis met Gerard en Giesela. Naast ervaren reisleiders gaan zij ook regelmatig op pad als Europese campinginspecteurs. Ook zien we oude bekenden van tien jaar geleden. Japik en Jelly uit Friesland reisden toen met We zijn er Bijna! mee door Roemenië en Bulgarije. Volgens Japik is er, behalve tien jaar ouder worden, helemaal niets veranderd.

Buurvrouwen Brenda en Renée

Verder maken we kennis met Brenda en Renée, twee buurvrouwen. Brenda trok vroeger samen met haar man in hun camper door Europa; Renée en haar echtgenoot maakten vooral lange reizen door Azië. De vrouwen leerden elkaar als buurvrouw kennen na het overlijden van hun mannen en werden vriendinnen. Ze besloten samen het groepskampeeravontuur aan te gaan en rijden met de groep mee in de camper van Brenda, maar slapen doen ze apart. Daarvoor kocht Renée vlak voor de reis een kruiptentje.

We zijn er bijna terugkijken

Aan het begin van deze zomer kun / kon je We zijn er bijna seizoen 10 in herhaling terugkijken (dagelijks om 19.10 uur bij Omroep MAX op NPO1). Maar alle seizoenen van de reeks zijn ook te vinden bij NPO Plus en NPO Start. Wil je vanuit het buitenland kijken, zorg dan voor een VPN Verbinding, die je op Nederland zet en ga dan naar We zijn er bijna op NPO Start.

Nieuwe seizoen We zijn er bijna

Wil je het nieuwe seizoen van We zijn er bijna kijken, dan kan dit vanaf dinsdag 15 augustus weer op tv. Het programma wordt dan zes weken lang uitgezonden op dinsdagavond om 21.20 uur bij Omroep MAX op NPO1. Martine van Os is de presentatrice. Hieronder lees je alles over de inhoud van de volgende afleveringen:

Aflevering 2 – dinsdag 22 augustus om 21.20 uur bij MAX op NPO 1

Calvi

De groep kampeerders staat op een strandcamping bij het stadje Calvi aan de westkust van Corsica. Reisleiders Gerard en Giesela nemen de deelnemers mee voor een stadswandeling naar de citadel van het oude havenstadje. De grote cruiseschepen in de baai doen Joleen denken aan haar vroegere woonplaats Rotterdam.

Joleen en Niek

Voor de liefde verhuisde Joleen tien jaar geleden naar Breda. Ze had Niek leren kennen tijdens een partijtje golf en deze vrijgezel viel als een blok voor haar. Niek kan nog steeds niet met droge ogen vertellen hoe hij in één klap smoorverliefd was: “Het was ongelooflijk. Ik zag haar en ik wist meteen dat zij de ware was.” Joleen deed er nog een jaartje over voordat ook zij voor de bijl ging en Rotterdam definitief vaarwel zei. Het meest verliefde stel in We zijn er Bijna! vertelt openhartig over het geluk in de liefde vinden op latere leeftijd. En dat doet mij weer denken aan De prins met het witte haar.

Sagone, Corsica

De reis gaat verder: van Calvi door het bergachtige binnenland naar Sagone. De zon laat het afweten en Bert en Yvonne belanden boven op de Col de Vizzavona in de wolken. Sinds vijf jaar maken zij lange kampeerreizen in groepsverband. Voor die tijd namen ze te weinig tijd voor vakanties omdat Yvonne een drukke baan heeft als directeur van een uitvaartonderneming.

Bert en Yvonne

Vijfentwintig jaar geleden maakte ze haar droom waar om een eigen bedrijf in de uitvaartbranche te starten. Yvonne: “Het is een prachtig vak om mensen tijdens zo’n moeilijke periode te begeleiden. En ja, het is emotioneel soms zwaar, maar ik kan het goed aan.” Als ze niet op reis zijn, werkt Yvonne nog steeds. Tijdens de lange vakanties samen met Bert, is het bedrijf in veilige handen van hun zoon en schoondochter, maar zodra ze thuis zijn, gaat Yvonne weer aan de slag: “Daar ligt mijn hart. Dat ligt niet thuis op de bank achter de geraniums.”

Aflevering 3 – dinsdag 29 augustus om 21.20 uur bij MAX op NPO 1

Porto Vecchio (en het verhaal van Koos)

De kampeergroep reist van de ruige westkust van Corsica naar de andere kant van het eiland, naar Porto Vecchio. Koos reist alleen in zijn camper. Al zeventien jaar neemt hij een week of zes vrij om met een georganiseerde kampeerreis mee te gaan als assistent reisleider. Zelf noemt hij dat de afdeling improvisatie: “Iedereen kan bij mij aankloppen voor hulp bij alle onverwachte gebeurtenissen.” Meestal gaat het om hulp bij autopech of ander technisch ongemak. De camper van Koos zit daarom vol met gereedschapskoffers- en kisten. Thuis runt hij een groenten- en fruithandel samen met zijn vrouw en broer en als Koos op reis is, houden zij het bedrijf gaande. Koos: “Mijn vrouw houdt meer van een weekje kamperen op de Veluwe en ik ben het avontuurlijker type. Het is een vrouw uit duizenden die mij dit elk jaar gunt.”

Jan en Hanneke

We maken ook kennis met Jan en Hanneke. Zeventig jaar geleden kreeg Jan als kind polio. Hij vertelt dat inentingen tegen deze kinderverlamming in zijn kinderjaren nog niet gebruikelijk waren. Door dit poliovirus heeft Jan een afwijking met lopen: “Ik weet niet anders en het heeft mij niet gehinderd om zowat over de hele wereld te reizen.” Op zijn vijftigste verruilde hij een vast dienstverband naar een freelance leven als adviseur in de bouw van melkfabrieken en dat bracht hem naar alle continenten.

Bonifacio

Er staat een excursie op stapel naar Bonifacio, de zuidelijkste stad van het eiland met haar hoge krijtrotsen. En de groep neemt afscheid van Corsica en maakt de oversteek naar het Italiaanse Sardinië waar de jeu de boules competitie begint.

Aflevering 4 – dinsdag 5 september om 21.20 uur bij MAX op NPO 1

Maddalena Archipel, Sardinië

De kampeergroep is aangekomen op Sardinië en maakt een boottocht door de Maddalena Archipel: zestig kleine eilandjes met witte stranden en azuurblauwe zee vormen dit natuurpark ten noordoosten van het Italiaanse eiland. De Maddalena Archipel staat bekend als de Cariben van Europa, dus zelfs de meest waterschuwe deelnemers zwichten voor het aanlokkelijke water. De zwembroeken gaan aan en na de pret in het water is er aan boord een Italiaanse lunch.

Hans en Nel

Hans en Nel hebben tijdens deze reis van vijf weken elke dag contact met het thuisfront. Hij is mantelzorger voor zijn tweeënnegentig jarige moeder. Zij zag haar zoon met lede ogen vertrekken, maar wordt met FaceTime dagelijks op de hoogte gebracht van de belevenissen. Met hond Sita aan de wandel en gewapend met een laptop laten ze aan moeder de camping en het strand zien. “Zo reist ze een beetje met ons mee”, aldus Hans.

Baunei, Sardinië met Robin van Teunenbroek

Robin van Teunenbroek is een Nederlandse gids op Sardinië die de groep begeleidt tijdens verschillende excursies. Met jeeps neemt hij de groep mee op een tocht door de binnenlanden, waar hij met uitzicht op het dorp Baunei vertelt over het geheim van de hoge leeftijden van de bewoners. Het dorp behoort tot de zogenaamde Blauwe Zones waar opvallend veel mensen honderd jaar of ouder worden. Wetenschappers hebben vijf van deze plekken op de wereld gevonden: geïsoleerde plekken waar zelfredzaamheid voorop staat en mensen van elkaar afhankelijk zijn. Gebieden waar mensen lang moeten blijven werken in de landbouw, matig maar gezond eten en vooral veel sociale contacten hebben, blijken het recept voor een lang leven.

Aflevering 5 – dinsdag 12 september om 21.20 uur bij MAX op NPO1

Gairo Vecchio

De kampeergroep reist door het zuidelijk deel van Sardinië. Tijdens een reisdag maken Niek en Joleen een grote omweg via het binnenland voor een bezoek aan Gairo Vecchio. Deze stad werd in 1951 na dagenlange hevige regenval door een modderstroom verwoest. De stad lag aan puin en is nooit meer opgebouwd. De kapotte en half ingestorte huizen maken van Gairo Vecchio nu de meest verlaten stad van het eiland: de laatste inwoner vertrok in 1963. Tijdens de lunch onderweg praten ze met Martine over de periode dat Joleen in behandeling was voor borstkanker. De twee kenden elkaar net een jaar toen die diagnose viel. Deze zware periode heeft hun prille liefde alleen maar sterker gemaakt. Joleen: “Het feit dat Niek er zo onvoorwaardelijk voor mij was, heeft zeker bijgedragen aan mijn herstel.”

Regen in zuiden Sardinië

En dat het in het zuiden van Sardinië flink kan regenen, wordt op een vrije campingdag duidelijk. Met bakken komt het onophoudelijk uit de lucht vallen. Een overdekt terras bij het restaurant biedt uitkomst: een groot deel van de groep amuseert zich met klaverjassen. Renée die niet van spelletjes houdt, kijkt samen met Martine toe. De kampeerreis die ze samen met buurvrouw Brenda maakt, bevalt haar goed. Na het overlijden van haar man zeven jaar geleden is ze hooguit een keer tien dagen weggeweest. Deze lange kampeertrip van 5 weken is daarom een proef en uitdaging. Renée: “Na de dood van mijn man ben ik verhuisd naar een appartement. Daar moest ik eerst aan wennen. Toen kregen we de Coronajaren en nu breekt de tijd aan dat ik weer op zoek ga naar andere manieren van reizen.”

Nuraghe

Als er een excursie staat gepland naar de best bewaarde Nuraghe schijnt gelukkig de zon weer. Alleen op Sardinië zijn wereldwijd overblijfselen gevonden van de zogenaamde Nuraghe beschaving, een volk dat leefde in de Bronstijd (zo’n 3000 tot 4000 jaar voor Christus). De Nuraghe in Barumini is pas in de jaren 40 van de vorige eeuw ontdekt. Voor de claustrofobische deelnemers is het bezoek aan deze Nuraghe met zeer smalle gangen en trappen een meer dan flinke uitdaging.

Aflevering 6 – dinsdag 19 september om 21.20 uur bij MAX op NPO1

Tinnura (Sardinië)

De kampeergroep reist langs de westkust van Sardinië terug naar het noorden. Japik en Jelly maken op de reisdag naar Alghero een stop in het dorp Tinnura, een gemeenschap van 250 inwoners. Op bijna elke gevel is hier een schilderij te zien met het plattelandsleven als overkoepelend thema. Voor Jelly is het een feest der herkenning: de mandenvlechters, de schoenlapper, de hoefsmid, alles uit haar jeugd in haar geboortedorp Noordwolde wordt uitgebeeld op de huizen. Jelly: “In Noordwolde heerste veel armoede vroeger en om wat extra’s te verdienen, zijn mensen toen begonnen met het vlechten van mandjes van wilgentenen. En in mijn klas op de lagere school keken we uit op de hoefsmid, dus ja, dit is voor mij inderdaad jeugdsentiment.”

Sassari

Brenda en Renée haken af als de groep naar een wijnproeverij gaat. Zij hebben andere plannen: in de stad Sassari wordt de Italiaanse opera Cavalleria Rusticana opgevoerd met in de hoofdrol de Nederlandse operazangeres Gabrielle Mouhlen. De campingbroek wordt vervangen door een galatenue  en samen met Martine gaan de twee dames naar hun sjieke uitje met als verrassing een ontmoeting met de hoofdrolspeelster achter de schermen van het Italiaanse theater.

Laatste aflevering We zijn er Bijna seizoen 12

En er is feest. De twee Rienen, Anja en Joleen zijn tijdens de reis jarig geweest en vieren dit gezamenlijk met een etentje voor de hele groep. Iedereen maakt een hapje; de jarigen verzorgen de drank. De lange buffettafel wordt al snel gevuld met schalen gevulde eieren, wraps en salades. En na het eten gaan de voetjes van het gras. En wat in deze laatste aflevering van het seizoen niet mag ontbreken, is de finale van de jeu de boules. Drie mannen en een vrouw spelen onder aanmoediging van alle medereizigers een spannende eindstrijd.
 

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

5 september 2023 /