Hoe televisie onze relaties vormgeeft

Geniet jij ook van ’s avonds samen televisiekijken? Je bent niet de enige! Want het is al decennialang gebruikelijk om dagelijks televisie te kijken. Hoewel het streamen van series en programma’s inmiddels ingeburgerd is, blijft het principe hetzelfde. Maar wat is eigenlijk de invloed van dit tijdverdrijf? In dit artikel kijken we in het bijzonder naar de effecten van televisiekijken op onze relaties.

Gezellig samen op de bank kijken

Een film in de bioscoop kijken is een klassieke eerste date. Verderop in de relatie kijken partners samen op de bank televisie en naar streamingdiensten. Dat is erg gezellig en het zorgt voor een gevoel van verbondenheid. Je leert elkaar ook nog eens beter kennen. Want je komt te weten welke series en films de ander leuk vindt. Daarnaast deel je emotionele reacties op wat er op het scherm plaatsvindt. Later bespreek je wat er gebeurd is en wat je bijvoorbeeld van beslissingen van een hoofdpersoon vindt. In bepaalde gevallen leidt dat zelfs tot diepere gesprekken over bijvoorbeeld cultuur en normen en waarden. Dat helpt allemaal om verder naar elkaar toe te groeien.

Het gevaar van overmatig tv-kijken

Via media ontdek je van alles en nog wat. Je kijkt een documentaire of een film die zich afspeelt in een stad aan de andere kant van de wereld. Dat helpt allemaal om je horizon te verbreden. Samen nieuwe dingen ontdekken versterkt jullie onderlinge band. Maar te veel televisiekijken is ook weer niet de bedoeling. Want het is een relatief passieve bezigheid waarbij je niet per se veel hoeft te communiceren. Bovendien verhindert veel televisiekijken het doen van andere activiteiten die jullie dichter bij elkaar brengen.

Onrealistische verwachtingen voor romantische relaties

Romantische series en films blijven onveranderd populair. Het is een ideaal genre om helemaal bij weg te dromen. Maar dat is misschien ook wel het probleem. Want liefde en romantiek is in media vaak perfect. De personages gaan op zoek naar “de ware” en weten die nog te vinden ook. Op een enkele tegenslag na om het verhaal spannend te houden zijn de hoofdrolspelers voor elkaar gemaakt. In het echte leven werkt dat allemaal anders. Het droombeeld dat op televisie wordt geschetst is niet waarheidsgetrouw en leidt tot onrealistische verwachtingen. Want in werkelijkheid werken partners vaak hard om een sterke relatie op te bouwen. Daar horen ook mindere momenten bij. Romantische series en films zijn fictie en vaak overdreven positief, net zoals dat bij andere genres het geval is.

De juiste balans is belangrijk

Samen series, films en documentaires kijken heeft de potentie om relaties te versterken. Zolang je samen ook andere dingen blijft doen. De kans bestaat dat je veel te veel tijd achter een scherm zit en weinig met elkaar communiceert. Probeer niet zomaar alles te kijken, maar kies gericht voor programma’s die jullie leuk en vermakelijk lijken. Door actief te kijken en te bespreken wat er op het scherm gebeurt, groei je naar elkaar toe. Het is een mooie gelegenheid om elkaars perspectieven beter te leren begrijpen. Voorkom dat je samen gedachteloos en passief naar een scherm staart zonder een woord te wisselen. Zoals bij alles haal je namelijk het meeste uit televisiekijken door het met mate te doen. Vond je dit een interessant onderwerp? Lees meer en ontdek de nuances die het effect van series en films op onze relaties beïnvloeden.  Op websites zoals die van drs. Edwin Edinga is veel informatie over dit soort onderwerpen te vinden.

Foto: Pexels: couple-watching-on-a-television-4009407

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

30 april 2024 /