Kies je voor mantelzorgwoning in de tuin, net als Maud & Babs?

Wat doe je als één van je ouders (of een andere naaste) mantelzorg nodig heeft? Kies je – net als in het tweede seizoen van de tv-serie Maud & Babs – voor een mantelzorgwoning in de tuin? Of ga je voor een andere optie, waarbij je nog altijd snel bij degene bent, die hulp nodig heeft?

Mantelzorgwoning

Als ik er zelf over nadenk, dan spreekt een mantelzorgwoning bouwen in onze tuin mij ook het meeste aan. Dit is voor mijn gevoel de optie van mantelzorg, waarbij je wel je privacy behoudt én tevens snel bij je naaste bent als het nodig is. Natuurlijk wordt je gezinsleven altijd verstoord als je mantelzorger bent, maar ieder heeft dan nog steeds zijn of haar eigen ruimte. Zeker als je nog kinderen in huis hebt, lijkt me dat een fijne oplossing. Misschien heb je in huis ook gewoon geen ruimte; dan is zo’n zorgwoning in de tuin natuurlijk ideaal. In de meeste gevallen is dat (in Nederland) tot 100m2 zelfs vergunningsvrij.

Maud & Babs seizoen 2

Waar zou jij voor kiezen als mantelzorger? Dit najaar zullen de kijkers van het tweede seizoen van Maud & Babs dit zich zeker ook afvragen. Zij gaan namelijk zien dat Maud het onverantwoord vindt, dat Babs nog langer alleen in haar eigen huis blijft wonen. Daarom besluit ze een mantelzorgwoning in haar eigen tuin te plaatsen. Dit zet echter alles op scherp. Ik ben benieuwd of Maud & Babs seizoen 2 weer net zo herkenbaar is voor mantelzorgers als de eerste reeks.

Geen ruimte in tuin

Maar wat doe je als je geen ruimte in de tuin hebt voor een mantelzorgwoning? Dan kijk je naar de mogelijkheden, die er in huis zijn. Misschien heb je een garage of andere ruimte, die je kunt omtoveren tot een studio. Of je hebt mogelijkheden om bij te bouwen. Is de ruimte er bij jou echt niet, kijk dan naar de mogelijkheden die het huis van je ouder(s) biedt. Ik heb al regelmatig gehoord dat kinderen zo het huis van hun ouders hebben overgenomen en daar dan kijken wat de mogelijkheden zijn. Zo blijft de plek waar jullie zoveel mooie herinneringen hebben ook nog eens in de familie.

Mantelzorgers

Nu hebben we het hier over de zorg voor onze ouders, maar we zien op tv natuurlijk ook vaak situaties waarin ouders mantelzorgers zijn van een hulpbehoevend kind(je). Een mantelzorgwoning is dan geen oplossing, maar we zien wel vaak dat er aanpassingen in huis worden gedaan. Zo zagen we in het eerste seizoen van Extreme Make-over Vlaanderen, dat James Cooke en zijn team een snoezelhuis hebben gemaakt voor de ouders van Lenn, die geboren is met een onverklaarbare beperking, waarbij hij zeker autisme en epilepsie heeft. Ze hebben er nu een fijne, veilige plek van gemaakt voor ouders Evi en Dominiek en zus Lina. En wie weet wat voor verhalen er nog volgen; Extreme Make-over Vlaanderen komt er namelijk aan. Via onderstaande social media kun je ons volgen om het niet te missen.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

7 augustus 2023 /