Classique Gilbert: documentaire over afscheid Philippe Gilbert

De driedelige documentaire Classique Gilbert wordt vanaf donderdag 15 juni 2023 wekelijks om 21.34 uur in de herhaling uitgezonden op VRT1. Deze documentaire reeks over het afscheid van Philippe Gilbert is ook op VRT MAX te kijken. Lees hier alles over dit programma én ontdek nog veel meer interessante documentaires over wielrennen.

Documentaire Philippe Gilbert

De documentaire Classique Gilbert werd uitgezonden begin oktober 2022, omdat de wielrenner Philippe Gilbert* in die maand zijn fiets aan de wilgen hing. Philippe Gilbert hangt in oktober 2022 zijn fiets aan de wilgen. Na een profcarrière van negentien jaar stopt de sympathieke Ardennees met koersen. Gilbert wordt gezien als een van de beste klassieke renners van de laatste twee decennia.

In het kader van het afscheid van Philippe Gilbert verscheen ook Phil Gilbert, het officiële huldeboek*.

Documentaire Classique Gilbert

De driedelige docureeks Classique Gilbert volgt hem en zijn entourage in de vijf laatste seizoenen van zijn carrière, in zijn zoektocht naar nog twee overwinningen: Milaan-San Remo en Parijs-Roubaix, twee van de vijf topklassiekers die hij nog niet kon winnen. Classique Gilbert volgt de belangrijkste koersen die hij nog rijdt, blikt terug op de grote overwinningen die hij al boekte voordien, en krijgt een unieke blik in het privéleven van Gilbert en zijn familie. 

Philippe Gilbert

In 2017 wint Philippe Gilbert* als Belgisch kampioen redelijk onverwacht de Ronde van Vlaanderen. Plots heeft hij drie van de vijf topklassiekers gewonnen: de Ronde van Lombardije (tweemaal zelfs), Luik-Bastenaken-Luik en dus de Ronde. Philippe Gilbert maakt er een doel van om in het rijtje te komen van Eddy Merckx, Roger De Vlaeminck en Rik Van Looy. Zij wonnen allen de vijf topklassiekers. Dat betekent dus in de nadagen van zijn al rijk gevulde carrière nog Milaan-San Remo en Parijs-Roubaix winnen. “Het zal moeilijk zijn. Maar alles is mogelijk in de koers”, zegt Philippe Gilbert, die toen nog voor de succesploeg Quick-Step reed.  

Privéleven Philippe Gilbert

In drie meeslepende afleveringen volgt Classique Gilbert de renner en zijn entourage. De docureeks volgt uiteraard de belangrijkste koersen die hij nog rijdt, en blikt terug op de grote overwinningen die hij voordien al boekte. De wielrenner laat de camera ook toe in zijn privéleven: we leren zijn nieuwe vriendin Bettina kennen, met wie hij later trouwt. Ze krijgen samen ook een dochter Valentine, waardoor het nieuw samengesteld gezin plots met zes is. 

Ardennen

De reeks gaat ook terug naar Gilberts roots in Aywaille, in de Ardennen. Daar waar hij tot rust komt en zich vermaakt met vrienden. Want naast een harde werker is hij ook een levensgenieter die – ondanks dat hij in Monaco woont – houdt van zijn land en vooral van de bossen van de Ardennen. 

Afscheidtournee

Tot slot brengt de reeks ook Gilberts afscheidstournee in beeld. Het laatste jaar staat niet meer in teken van winnen, maar van eerbetonen van de vele fans uit Wallonië, Vlaanderen, Brussel, maar ook uit Frankrijk, Italië … Gilbert is een wereldburger, is geliefd, en gaat gemist worden in de koers. 

Classique Gilbert kijken

Classique Gilbert is een programma van Watertower TV productions voor VRT1. Je kunt het programma in de herhaling kijken vanaf donderdag 15 juni om 21.34 uur. Daarnaast kun je de afleveringen ook kijken op VRT MAX. Wil je dit vanuit het buitenland doen, zorg dan voor een VPN Verbinding, die je op België zet.

Documentaires over wielrennen

Zoals de vaste lezers van VlaamsKijken inmiddels weten, ben ik een fan van wielerdocumentaires. De afgelopen tijd konden we al verschillende op tv en bij de streamingdiensten kijken. Hier een overzicht van documentaires over wielrennen.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

15 juni 2023 /