Bestemming X: deelnemers, locaties en meer…

Bestemming X kon je vanaf 20 februari iedere maandag (tot en met 24 april 2023) om 20.35 uur kijken bij VTM. Kevin Janssens* presenteerde deze mysterieuze show. Ontdek hier alles over Bestemming X, deelnemers, locaties en meer…

Bestemming X

In Bestemming X trekken 10 onbekende Vlamingen op een spectaculaire en avontuurlijke roadtrip kriskras doorheen Europa. Hun compagnon de route? Een gigantische, geblindeerde zwarte bus. Reizend als groep hebben ze slechts één individueel doel: te allen tijde inschatten waar ze zich juist bevinden. En dat blijkt moeilijker dan gedacht… De kandidaat die alle eliminaties weet te overleven en in de finale ‘Bestemming X’ als eerste vindt, wint het spel en gaat naar huis met een grote geldprijs. 

Je kunt Bestemming X natuurlijk terugkijken via VTM GO. Daar vind je ook Bestemming X: het Complot. Lees hier hoe je VTM GO in Nederland kunt kijken.

Kevin Janssens

We kennen Kevin Janssens natuurlijk allemaal als acteur. Zo speelt hij momenteel de hoofdrol in Rough Diamonds en in Black Lotus. Maar je ziet hem ook als speurder in The Masked Singer, nadat hij eerder al meedeed als Wolf. En nu is hij dus de presentator van het VTM-programma Bestemming X.

Geblindeerde bus

In welk land en op welke plek ben ik? Het lijkt een vanzelfsprekende vraag, maar dat is het in Bestemming X allerminst. De kandidaten worden tijdens hun trip volledig afgeschermd van de buitenwereld, waardoor hun zintuigen al snel ontregeld raken. Zo zijn de ramen van de bus zo goed als altijd compleet geblindeerd. Slechts op schaarse momenten en op commando, kunnen ze doorzichtig worden. Wie op dat moment is ingedommeld, mist cruciale info in een spel waarin ieder voor zich speelt. En dat is maar één van de vele obstakels waarmee de kandidaten in Bestemming X geconfronteerd zullen worden. 

Extreme, avontuurlijke opdrachten

Daarnaast worden de kandidaten elke aflevering uitgedaagd tijdens de meest extreme en avontuurlijke games boordevol adrenaline. In de lucht, op het spoor of in het water. De kandidaten moeten zich ontpoppen tot pure waaghalzen vol durf, al spelen ze best ook tactisch en strategisch. Wie de games wint, krijgt tips die hen dichter bij de juiste locatie brengen. En dat is van groot belang om zo lang mogelijk aan boord van de bus te blijven. 

Waar denk jij te zijn?

Op het einde van elke aflevering onderbreekt de bus zijn route en moeten de deelnemers met een X op een landkaart aanduiden waar in Europa ze zich denken te bevinden. Wie zijn X het verst zet van de werkelijke tussenstop, moet afstappen en het spel onmiddellijk verlaten. Aan het einde van elke aflevering komt de afvaller dus samen met heel Vlaanderen te weten waar ze zich op dat moment bevonden. Voor de rest van de groep gaat de mysterieuze reis naar de finale Bestemming X verder…

Deelnemers Bestemming X

De deelnemers aan Bestemming X (seizoen 1 / 2023) zijn: Glenn, Sydney, Natifa, Briek, Zeno, Emiel, Steffie, Dorien, Gino en Bo. Maar later wordt ook Jef – als elfde kandidaat – nog aan het spel toegevoegd. Presentator Kevin Janssens vertelde: “Jef heeft, net zoals jullie, de hele selectieprocedure doorlopen. Fysiek was hij de allersterkste. Om die reden kreeg hij de rol van 11de kandidaat. Jullie krijgen 60 seconden om een beslissing te nemen: nemen jullie Jef mee, of niet. Hij heeft de hele reis naar hier zonder blinddoek afgelegd en weet waar hij zich bevindt.”

De boodschap sloeg in als een bom en verdeelde de groep meteen in twee kampen. Uiteindelijk beslisten de kandidaten om Jef niet mee te nemen. Uiteraard niet zonder gevolg want niet veel later kreeg Jef een tweede kans om zich letterlijk in het spel te lopen. En dat deed hij met glans. Jef trok de sprint van zijn leven en werd vanavond dus officieel een nieuwe kandidaat richting Bestemming X. 

Glenn

Glenn – 37 jaar – category manager – Merelbeke: “Ik hou er niet van om op voorhand niets te weten. Ik reis ook vaak voor mijn werk en ga altijd heel georganiseerd te werk. Nu weet ik echt niets.” Glenn is vader van twee kindjes en beschouwt hen als zijn grootste levenswerk. Glenn houdt ervan om zijn innerlijke kind springlevend te houden. Hij gaat door het leven onder het motto: ‘never grow up, it’s a trap.’ Tijdens corona heeft Glenn zijn leven over een andere boeg gegooid en ontdekte hij een nieuwe hobby: meespelen in reclamefilmpjes en fictiereeksen zoals Familie. Momenteel droomt Glenn van een verre reis naar Japan. 

Sydney

Sydney – 23 jaar – student aan de tekenschool in Rome – Bonheiden: “Ik wil er gewoon aan beginnen en eindelijk weten wat ons te wachten staat na weken wachten en nadenken.”‘Liever scheef erop, dan los ernaast.’ Zo wil Sydney het leven tegemoet gaan. Ze was leidster bij de scouts Jan Breydel in Sint-Katelijne-Waver, maar haar grootste passie is tekenen. Iets wat Sydney nu ook 24/7 doet als studente aan een tekenschool in Rome. Ze is enorm dankbaar voor alle kansen die ze al heeft gekregen in het leven. Een van haar grootste dromen is om een vulkaan te beklimmen bij zonsopgang. 

Natifa

Natifa – 38 jaar – onthaalmedewerkster – Genk: “Ik dacht echt dat we dit spel zouden spelen in België. Maar dat blijkt dus niet zo te zijn…” Natifa uit Genk is onthaalmedewerkster in een ziekenhuis. Haar grootste passie is reizen. Elk jaar een andere plek opzoeken is voor haar dan ook een absolute must. Ze noemt zichzelf een echte doorzetter, zeker in het badminton geeft ze niet af. Geloof en familie hebben een heel centrale rol in haar leven. Natifa wil later herinnerd worden om de dingen die ze gedaan heeft in het leven.

Briek

Briek – 21 jaar – steward – Middelkerke: “Ik hoop dat we zotte dingen gaan doen. Bijvoorbeeld iets met olifanten, paardrijden of bungeejumpen. Kortom, iets met veel adrenaline!” Chiroleider Briek werd geboren in Oostende en is getogen in Middelkerke. Hij is een echte West-Vlaming met een hart voor het zeetje. Als hij niet aan zee is, hangt hij waarschijnlijk in de lucht. Briek werkt als steward vanuit de luchthaven van Oostende. Een job die hij met passie uitoefent en waarin hij belangrijke zaken terugvindt zoals variatie, onder de mensen zijn en elke dag anders beleven. Hij werkt ook als flexi-jobber in een restaurant. Dat geld spaart hij om te reizen. Zijn motto is dan ook: ‘Yolo, je leeft maar 1 keer!’ 

Zeno

Zeno – 26 jaar – zeiler – Antwerpen: “Ik had verwacht dat ik zou deelnemen aan een gloednieuw survivalprogramma. Ik wil vooral fysiek uitgedaagd worden en mijn grenzen verleggen.” Zeno is zeiler en probeert van zijn hobby zijn beroep te maken. Hij besteedt dan ook bijna al zijn tijd op zijn eigen boot. Daarop wil hij graag een bedrijf starten en kamers verhuren, duiklessen aanbieden en reizigers vervoeren naar de leukste surfspots. Voor hij op zee trok, werkte hij in België als opvoeder. Het belangrijkste in zijn leven is een heel simpel cliché: ‘gelukkig zijn!’. Verder houdt hij zich in zijn vrije tijd bezig met surfen, skaten en snowboarden.

Emiel

Emiel – 24 jaar – media producer – Loppem: “Ik hoop dat we ergens ver naartoe gaan. Ik zou graag fysiek uitgedaagd worden en iets meemaken wat ik nooit had durven verwachten.” Emiel is 24 jaar en afkomstig uit het West-Vlaamse Loppem. Sporten zit in zijn bloed. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met tennissen, snowboarden en surfen. Maar reizen is zijn grootste passie, vooral avontuurlijke, verre reizen waar hij zich helemaal kan onderdompelen in een nieuwe cultuur. Zo woonde Emiel het afgelopen jaar 4 maanden in Tanzania. Daarnaast brengt hij graag tijd door met vrienden en familie. Emiel is niet bang van nieuwe uitdagingen en leeft graag van dag tot dag. 

Steffie

Steffie – 30 jaar – HR & preventieadviseur – Middelkerke: “Ik reken op een stevige dosis spanning en avontuur en dat hopelijk in de zon. Laat de actie maar komen, ik ben er helemaal klaar voor en ben van plan om van ieder moment te genieten.” Steffie is mama van drie zonen en heeft daarmee haar handen meer dan vol. Maar bovenal is ze een genieter: elke dag goedgezind opstaan, vol enthousiasme gaan werken en vooral voluit leven, dat is Steffie ten voeten uit. Haar favoriete plek is tussen de mensen, op stap met vriendinnen met of zonder bacardi cola in de hand.

Dorien

Dorien – 28 jaar – blogger & outdoorondernemer – Leuven: “Ik weet alleen dat ik me moest voorbereiden op zowel koude als warme temperaturen. Meer weet ik niet.” Dorien is ondernemer, zot van de buitenlucht en lover of all things slow. Het liefst van al verdwijnt ze enkele dagen met haar rugzak en tent in de bergen of trekt ze eropuit met haar campervan. Ze heeft een eigen outdoorblog en trektochtschool waarmee ze anderen op weg helpt naar een traag en bewust leven met aandacht voor de natuur. Doriens motto? ‘Buiten is het beter dan binnen.’

Gino

Gino – 55 jaar – brandweerman – Diest: “Ik heb me voorbereid door alle vlaggen van de wereld te leren. Ben ik er iets mee? Wie zal het zeggen?” Gino is een brandweerman in hart en nieren en van alle markten thuis. Zo volgde hij opleidingen tot sergeant, ambulancier en reddingsduiker. Hij leeft ervoor om mens en dier te helpen en probeert de yin & yang filosofie te volgen. Zijn levensmotto is ‘je leeft niet 1 keer, je leeft iedere dag en je gaat maar 1 keer dood.’ Gino’s grootste passie zijn boten. Vooral de snelheid op het water bezorgt hem een adrenalinerush. Jaren geleden was Gino een vaste waarde in het Powerboat circuit en vestigde hij zelfs een wereldsnelheidsrecord van 224 km/u op het meer van Coniston (UK). 

Bo

Bo – 29 jaar – psychopedagogisch consulent – Kalken: “Ik hoop dat ik zo lang mogelijk mee mag reizen in dit avontuur en niet als eerste afval.” Deze dame is consulente bij het CLB. Ze houdt enorm van reizen en alles wat ermee te maken heeft. Van het uitstippelen van de hele reis tot nieuwe en onbekende plekken ontdekken. Verder houdt ze zich bezig met spinning, joggen en bodypump. De belangrijkste factoren in haar leven zijn familie, optimisme en enthousiasme. Haar motto is dan ook niet voor niets: ‘als het leven je laat struikelen, maak dan een koprol.’

Jef

Jef is zelfstandig aannemer in totaalrenovaties. Volgens hem één van de beste keuzes die hij ooit maakte, want nu heeft hij de vrijheid die hij altijd al zocht in een job. In een droomwereld zou hij een huis willen kopen in de bergen waar hij volop kan genieten van de rust en de prachtige natuur. Jef is dan ook een echte levensgenieter die na een avontuurlijke trek- of fietstocht enorm geniet van een aperitiefje en een BBQ met vrienden. Hij omschrijft zichzelf als kinderlijk enthousiast en is steeds verwonderd over de kleinste dingen des levens. Nemen de kandidaten Jef op in de groep en welke impact heeft zijn komst op het verdere verloop van het spel? 

Locaties Bestemming X 2023

In totaal hebben de finalisten van Bestemming X – die dus bij alle locaties zijn geweest – 6043 kilometer afgelegd. Ze hebben zeven landen bezocht verspreid over heel Europa.

  • Parijs – Bo moet de bus verlaten.
  • Spielberg, het groene hart van Oostenrijk – Glenn moet de bus verlaten.
  • Bled in Slovenië – zowel Natifa & Sydney liggen uit het spel.
  • Amfitheater van Pula in Kroatië – Briek moet uitstappen.
  • Venetië – Alle kandidaten raden het goed, maar na een gevaarlijk spelletje wie is het moet Zeno het spel verlaten.
  • Grootste steenkoolmijn van Europa, het Duitse Ruhrgebied – Emiel zit het verste van de bestemming af.
  • In diezelfde mijn zijn ze ook de volgende aflevering weer – Vlak voor de halve finale sneuvelt Steffie.
  • Henegouwen – Jef gokt verkeerd en ziet de finale aan zich voorbij gaan.
  • Strandhuis aan de krijtrotsen aan de Engelse Kust – Gino komt als eerste hier aan en wint daarmee de finale van Dorien.

Bestemming X: Het Complot op VTM GO

In de exclusieve spin-off Bestemming X: Het Complot worden wekelijks alle verborgen tips uit de aflevering van die week onthuld, maar ook de welgeplaatste misleidingen. Als kandidate Bo alle tips had kunnen onderscheiden van de misleidingen, had ze misschien kunnen weten dat ze in Parijs zat. “Ik was 90% zeker van mijn stuk; dacht dat we in München waren. Ik ben helemaal onder de indruk dat we in Parijs zijn, ik had het totaal niet verwacht”, vertelt Bo na aflevering 1. Bestemming X: Het Complot is elke maandag meteen na Bestemming X te zien op VTM GO en ook op zaterdag om 23u00 bij VTM.

Bestemming X van VTM 

Maarten Janssen, channel manager VTM zei voor aanvang van de show: “Bestemming X is zonder twijfel het meest ambitieuze VTM-programma van de laatste jaren. Het vertrekt van een heel eenvoudig idee – achterhalen waar je bent -, maar de makers hebben daar zoveel lagen aan toegevoegd dat je als kijker niet anders kan dan helemaal meegezogen te worden in dit epische avontuur. Fans van adrenaline vretende actie en psychologische spelletjes zullen absoluut aan hun trekken komen. Bovendien is het allemaal ook nog eens even filmisch in beeld gebracht als een Hollywood-film. Mijn gok is dat Vlaanderen toch eens stevig in z’n ogen gaat moeten wrijven na de eerste aflevering…”

Bestemming X bij BBC en NBC

Inmiddels weten we dat het programma niet alleen positief is verwelkomt in Vlaanderen; de rechten voor Bestemming X zijn ook verkocht aan de BBC (in Groot-Brittannië) en NBC (in Amerika). En er zijn nog meer landen die een remake van Bestemming X gaan maken.

Productiehuis Geronimo

Bestemming X is een origineel en 100% Vlaams format van de hand van productiehuis Geronimo. Bij het brede publiek zijn de makers onder andere gekend van Sergio Over De Grens, boordevol adembenemende reisbeelden die doen dromen. In Bestemming X verleggen ze die grens en dompelen ze de kijkers onder in een magische roadtrip, gekoppeld aan een spannend en erg vernieuwend spelavontuur. Maar Productiehuis Geronimo maakt bijvoorbeeld ook Onder de Radar en Onder Vuur (waar nu het derde seizoen van wordt gemaakt).

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

24 april 2023 /