Portretten van Krabbé met o.a. Tom Waes en Joy Delima

Kunstanaar Jasper Krabbé is sinds woensdag 29 maart 2023 20.30 uur vier weken op NPO2 te zien met zijn nieuwe programma Portretten van Krabbé. Tom Waes was de eerste gast in Portretten van Krabbé, daarna is het de beurt aan Kim van Kooten, Joy Delima en Ernst Jansz. Ontdek hier alles over het programma en de andere gasten van Jasper Krabbé.

Portretten van Krabbé

“Een portret van iemand maken is voor mij een reis door iemands leven. Om de kern van iemand te vangen in een portret leer ik iemand het liefst ook kennen”, aldus kunstenaar Jasper Krabbé. Een portret is niet alleen een weergave van het uiterlijk van de geportretteerde, maar juist ook van diens binnenwereld. Kunstenaar Jasper Krabbé geeft in zijn nieuwe programma Portretten van Krabbé inzicht in dit bijzondere proces van inspiratie en creatie.

Portret van bekende gasten

Tijdens de reis vormt Jasper zich, tussen de activiteiten door, een beeld van al die kenmerken die samen iets over zijn hoofdgast zeggen en start hij met schetsen. Terug in zijn atelier gaat Jasper Krabbé aan de slag met alle schetsen, persoonlijke verhalen en plekken in zijn achterhoofd om tot zijn ultieme portret te komen. Als finale komt natuurlijk het spannendste moment: de onthulling van Jaspers portret aan de hoofdpersoon.  Hoe gaan de gasten uit Portretten van Krabbé – Tom Waes, Joy Delima, Kim van Kooten en Ernst Jansz – reageren op het portret?

Jasper Krabbé: persoonlijk portret

Jasper Krabbé* bezoekt samen met zijn gasten plekken die belangrijk voor hen zijn geweest, want om een treffend portret te kunnen maken, wil hij zo dicht mogelijk tot de kern van de te portretteren gast komen. “Ik wil horen wat mijn gasten beweegt en raakt, wat hen heeft gemaakt tot wie zij nu zijn, waar hun roots liggen. Al die indrukken probeer ik daarna op de één of andere manier mee in mijn werk te nemen,” aldus Jasper Krabbé.

Gasten Portretten van Krabbé

De gasten van Jasper Krabbé in Portretten van Krabbé zijn in volgorde van uitzending: Tom Waes, Joy Delima, Kim van Kooten en Ernst Jansz. Hieronder ontdek je meer over de afleveringen, maar ook over de bekende gasten.

Tom Waes

Schilder Jasper Krabbé maakt een portret van de Belgische tv-maker en wereldreiziger Tom Waes*. Ze bezoeken samen plekken die voor Tom belangrijk zijn geweest. Zo gaan ze naar café d’Anvers in een ruige buurt van Antwerpen waar Tom als uitsmijter heeft gewerkt. Daar vertelde hij meer over in de documentaire Those were the days. Ook bezoeken Tim Krabbé en Tom Waes zijn geboorteplek; het rustige dorp Edegem. Daar moest Tom Waes vroeger al zijn streken opbiechten bij meneer pastoor. Al deze indrukken probeert Jasper Krabbé mee te nemen in zijn werk met het doel om zo dicht mogelijk bij Toms kern te komen in het portret dat hij van Tom Waes maakt.

Over Tom Waes hebben we op VlaamsKijken al veel geschreven. Wist je dat hij op dit moment in Nederland op tv is met Het verhaal van Vlaanderen? En lees ons interview met Tom Waes, dat we een aantal jaar geleden hadden.

Kim van Kooten

Kim van Kooten* laat Jasper kennismaken met de snackbar waar ze als 7-jarige regelmatig álles bestelde wat ze maar op kon. Samen praten ze onder andere over de kracht van humor tijdens de moeilijke momenten in het leven. Al deze indrukken probeert Jasper Krabbé mee te nemen in zijn werk met het doel om zo dicht mogelijk bij Kims kern te komen in het portret dat hij van haar maakt. We zien Kim van Kooten vanaf woensdag 12 april in de tv-serie Dag & Nacht, waarvoor ze zelf het scenario schreef. Koen De Bouw speelt ook een rol in Dag & Nacht. Blijf ons dus volgen, zodat je niks mist over deze reeks. Dat doe je via Instagram, Facebook en nieuwsbrief. Je kent Kim van Kooten verder van bijvoorbeeld De Zitting en Maud & Babs (waar nu een tweede seizoen van wordt gemaakt).

Joy Delima

Onder de Erasmusbrug in Rotterdam voelden Joy Delima en haar zus zich ‘on top of the world’. Joy Delima laat Jasper de plek en het gevoel ervaren. Ook bezoeken ze samen de Toneelschool in Arnhem; de plek waar Joy merkte dat ze opnieuw moest uitvinden wie zij is. Je kent deze actrice bijvoorbeeld uit Dirty Lines en Rampvlucht. We gaan haar verder zien in Happy Ending. Joy Delima is schrijfster van het boek Goed komen – een seksuele queeste*.

Ernst Jansz

Schilder Jasper Krabbé maakt een portret van muzikant en bandleider Ernst Jansz*, maar niet voordat hij Ernst goed heeft leren kennen. Ze gaan samen terug naar het ouderlijk huis in Amsterdam waar Ernst opgroeide met zowel Chopin als Indonesische muziek. Op zijn geliefde Texel laat Ernst Jansz Jasper horen hoe belangrijk deze plek is voor zijn huidige band. Al deze indrukken probeert Jasper Krabbé mee te nemen in zijn werk met het doel om zo dicht mogelijk bij Ernsts kern te komen in het portret dat hij van hem maakt. Je kent Ernst Jansz onder andere van Doe Maar.

Portretten van Krabbé kijken

Portretten van Krabbé is sinds woensdag 29 maart vier weken lang om 20.30 uur te kijken bij AVROTROS op NPO 2. Je kunt het programma ook terugkijken via NPO Plus en NPO Start. Wist je dat je NPO Start in België kunt kijken. Zorg dan voor een VPN Verbinding*, die je op Nederland zet, voordat je naar de NPO Start site gaat. Portretten van Krabbé wordt in opdracht van AVROTROS geproduceerd door CCCP.

Foto:  AVROTROS – David Vaessen

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

19 april 2023 /