Johan Leysen overleden: acteur plotseling dood op 73-jarige leeftijd

De Vlaamse acteur Johan Leysen is op 73-jarige leeftijd plotseling overleden aan een hartstilstand. Recent zag je hem nog in de films als Noise en Pink Moon. Ondanks dat hij de pensioengerechtigde leeftijd natuurlijk al had behaald, was de Vlaamse acteur nog erg actief. In dit artikel lees je meer over Johan Leysen* en de films en series waarin hij voor zijn dood speelde. Op IMDB zien we dat hij nog een rol in Onder de Blote Hemel zou spelen…

Johan Leysen overleden

Johan Leysen is plotseling op 73-jarige leeftijd overleden. Dat is schrikken, want recent zag je hem bijvoorbeeld nog in de Netflix film Noise en op Prime Video in de Nederlandse film Pink Moon. Deze Vlaamse acteur heeft echt een ontzettend rijk gevuld cv. Hij was niet alleen te zien in tal van Vlaamse en Nederlandse producties, maar ook in tal van internationale (onder andere Franstalige) producties. Internationaal kreeg Johan Leysen aanzien met rollen in onder andere The American* (met George Clooney) van Anton Corbijn en in de tv-serie The Spiral*.

Meer dan honderd rollen op zijn naam.

Johan Leysen heeft voor zijn dood meer dan honderd rollen gespeeld. Sterker in De Morgen lees ik dat Noise de 173ste credit op zijn film- en televisie-cv was. De Morgen journalist Ewoud Ceulemans schrijft: “Al was hij, zoals gewoonlijk, de eerste om zulke cijfers te relativeren. ‘Als je in een film uit 1982 op de achtergrond een scheet laat, staat dat er ook tussen’, zei hij met de glimlach, en hij gaf ook toe dat niet elke rol even memorabel was.”

Johan Leysen

De Vlaamse acteur Johan Leysen volgde zijn acteeropleiding aan Studio Herman Teirlinck. Vervolgens ging hij in Nederland aan de slag bij theatergezelschappen. Hij woonde zelfs ruim twintig jaar in het Franse Parijs, maar hij bleef ook in België acteren. Niet alleen in films als Daens*, maar bijvoorbeeld ook voor NTGent.

Johan Leysen op VlaamsKijken

Ook op VlaamsKijken hebben we regelmatig geschreven over de films en series waaraan Johan Leysen als acteur meewerkte. Denk aan de eerder genoemde films Noise en Pink Moon, maar ook aan Façades met Natali Broods en Theo Maassen. Of de Lockdown-kortfilm A plus jamais met Mounir Aït Hamou en Isabelle Van Hecke. Andere aanraders uit het werk van acteur Johan Leysen vind ik Vechtershart* (waarin hij John Roest speelde) en Pandore (die op Streamz staat). Daarnaast staat Ik weet wie je bent* nog steeds op mijn kijklijst.

Onder de Blote Hemel

Wat de dood van Johan Leysen voor de film Onder de Blote Hemel van Lilian Sijbesma betekent, durf ik niet te zeggen. We zien op IMDB dat-ie nog in post-production is. Johan Leysen zou in Onder de Blote Hemel de rol van Bucko voor zijn rekening nemen. In de cast waren verder rollen weggelegd voor Rifka Lodeizen, Eline Havenaar, Marcelle Arriëns, Ylse Ringeling, Hans Doodkorte en Eleonora Schrickx.

Reacties op dood Johan Leysen

Toen het nieuws over de dood van Johan Leysen vanavond bekend werd gemaakt, kwamen er ook meteen veel berichtjes voorbij op social media, zoals Instagram. Fotograaf Stephan Vanfleteren noemt hem ‘één van de mooiste mannen, die hij ooit heeft gefotografeerd’. Jan Verheyen schrijft: “Trieste dag. Johan Leysen (73) zal nooit meer spelen. Ik had de eer om met deze klasbak en minzame man te mogen werken in Het vonnis.” Christophe Stienlet noemt hem een ‘klasbak’ en ‘bangelijk acteur’. “Wat een verlies. Johan, dank u.” En dan zijn er nog de prachtige woorden van actrice Katelijne Damen. “Johan… Held… Vorige week nog een woordeken met mekaar gewisseld – ’tot gauw’. Grootse, prachtige, wonderlijke man-mens, fenomenaal in kunnen, weten en zijn. En dan gaat ge, zo ineens… Intriest.”

Foto uit Pink Moon door Kris Dewitte

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

30 maart 2023 /