Sergio & Axel: Van de Kaart kijken in herhaling

Sergio & Axel: Van de Kaart is vanaf vanavond – woensdag 25 januari 2023 – te kijken vanaf 21.45 uur op NPO3. In het programma zie je hoe Nederlandse sterrenchef Sergio Herman en de Vlaamse tv-presentator/acteur Axel Daeseleire op culinaire roadtrip gaan. Ze starten in Thailand. Volgens Axel Daeseleire ‘een culinair bordeel voor Sergio’.

Dit bericht publiceerde ik voor het eerst op VlaamsKijken op 23 juni 2020; op 25 januari 2023 heeft het een uitgebreide update gekregen. Over Axel Daeseleire schrijven we sowieso vaker hier op VlaamsKijken: klik hier voor het overzicht.

Afleveringen Sergio & Axel: Van de Kaart

Ga jij kijken naar de herhaling van Sergio & Axel: Van de Kaart of heb je alle afleveringen al gezien?

  • Thailand
  • Mexico
  • India
  • Noorwegen
  • Libanon
  • Japan
  • Zeeland

Landen die Sergio Herman en Axel Daeseleire bezoeken

Kortom allemaal landen die doen watertanden. Op deze ontdekkingstocht naar bekende en onbekende smaken komen ze elkaar én zichzelf voortdurend tegen. Behoorlijk pittig, maar ook verrassend boterzacht en bij momenten bitterzoet. Of zoals Sergio Herman zegt: “Elkaar af en toe prikkelen, dat hoort bij samen op reis gaan.” Het is sowieso wel een speciaal duo, want de sterrenchef – die amper tijd heeft om een stapje in de wereld te zetten – gaat op avontuur met een ware globetrotter. Niet alleen privé, maar ook voor programma’s als Trafiek Axel en Axel Opgelicht, ging hij veelvuldig te grens over.

Sergio & Axel van de kaart in Thailand

De culinaire roadtrip van Sergio en Axel start in Thailand. Op een lokale nachtmarkt beleeft de chef een eerste cultuurshock als hij de ratten tussen de kraakverse producten ziet lopen. Het duo ziet ook – en ruikt vooral – hoe traditionele vissaus wordt gemaakt en gaat in het Zuiden back to basics in de wijde natuur. Durven de stoere boys ook een echte Thaise tattoo te laten zetten, met een bamboestok en ijzeren pin? Tijdens de lange tocht wordt hun culinaire bromance ook nu en dan op de proef gesteld. Vooral in een oncomfortabele nachttrein, zo blijkt.

Mexico

In de tweede aflevering neemt Axel Daeseleire Sergio Herman mee naar een land dat voor hem onbekend terrein is: Mexico. Volgens de chef kok heeft het land één van de meest onderschatte keukens ter wereld. Er is zoveel meer dan taco’s, guacemole en fajita’s. Zo ontdekken ze in het ruige binnenland hoe traditionele tortilla’s worden gemaakt. Op 3.000 meter hoogte in de bergen maken ze kennis met ‘een mier met honing aan zijn gat’. Het diertje blijkt een ontzettende smaakbom…

India

De derde reis voert het duo naar India. India is het land van de specerijen. Dat zal hun lijf geweten hebben. De reis start in de drukke hoofdstad Delhi. Hier koken en eten ze in één van de grootste tempels van het land. Met een lokale nachttrein reizen ze door naar het zuiden. Hier worden Axel Daeseleire en Sergio Herman als maharaja’s in India ondergedompeld in weelde. Het duo plukt mee speciale pepers op een gigantische kwekerij, waarna de sterrenchef met nieuwe inspiratie een Indisch menu in elkaar bokst.

Noorwegen

Sergio Herman en Axel Daeseleire reizen naar de enige Europese bestemming in hun culinaire wereldreis: Noorwegen. De woeste en wilde Noorse landschappen zijn voor de Vlaamse avonturier kinderspel, maar de Nederlandse sterrenchef moet hiervoor volledig uit zijn comfortzone. De twee gaan zeewier plukken tussen de rotsen. Ze vissen op wilde Noorse zalm. en tot slot halen ze eeuwenoude schelpen van diep onder de zeespiegel. Europa heeft avontuur, natuur én producten waar het duo het bestaan niet van afwist.

Libanon

In aflevering vijf bewandelen ze het niet-toeristische pad. Ze reizen naar Libanon. Zonder veel verwachtingen, maar met een portie argwaan laten Sergio Herman en Axel Daeseleire zich leiden door het Midden-Oosterse land. Bij een familie thuis ontdekken ze de échte Libanese keuken. Ze worden met verstomming geslagen door eeuwenoude tempels. En tot slot proeven ze diep in de bergen de beste kaas die Sergio ooit at. Libanon: een land van onderdrukking en gevaar of de verborgen parel langs de Middellandse zee.

Japan

Tijdens hun laatste reis ontdekken Sergio Herman en Axel Daeseleire de keuken en soms bizarre cultuur van Japan. Het duo dineert met één van de weinige geisha’s die het land nog heeft. Ze bezoeken een nachtelijke tonijnveiling. En ze maken kennis met de beste sushichef van de wereld. Hier komt perfectionist Sergio volledig aan zijn trekken, want letterlijk alles doen de Japanners goed. Het land van de rijzende zon heeft veel verschillende gezichten en verborgen kantjes. Het klinkt als een trip om nooit te vergeten, maar kunnen de torenhoge verwachtingen van de Nederlandse chefkok ingelost worden?

Zeeland

Met de beste ingrediënten uit alle landen tovert Sergio Herman in de slotaflevering een zes-gangenmenu op tafel. Samen met Axel nodigt Sergio veertig gelukkige winnaars uit om daarvan te komen proeven tijdens een uitzonderlijke service in zijn restaurant AIRrepublic in Cadzand.

Axel Daeseleire

Kijk je al langer naar Vlaamse series en films, dan ken je Axel Daeseleire absoluut. In de coronaperiode was hij in Vlaanderen in het nieuws, omdat het coronavirus hem goed te pakken heeft gehad. Gelukkig is hij weer op de been én konden we al genieten van (eerder opgenomen) nieuwe projecten, zoals Axel gaat binnen, de serie Fair Trade (nu seizoen 2 op Prime Video) en op dit moment Erfgenaam Gezocht seizoen 2. Ook van Eenmaal Andermaal komt een tweede seizoen dit voorjaar op tv. Deze acteur zie je vaak in spannende series, maar de meest geniale rol van hem vond ik toch wel die in Connie & Clyde. Wat heb ik daar van genoten! Deze serie is terug te kijken via Videoland of op dvd.

Sergio Herman

Als ik Sergio Herman voorbij zie komen op tv, dan moet ik altijd denken aan het verhaal dat ik jaren geleden achter de schermen mocht maken bij sterrenrestaurant Oud Sluis dat hij tot 2013 runde. Oud Sluis mag dan gesloten zijn, hij heeft inmiddels verschillende restaurants. En ieder jaar komt er wel een kookboek van zijn hand uit. Als jurylid was hij al regelmatig op tv te zien. Hij heeft daarnaast zijn eigen reisprogramma met bekende Vlamingen (en Nederlanders), die je op VTM en Netflix kon zien. En als ik Instagram goed volg, dan komt er zelfs een tweede seizoen aan van Sergio Herman over de grens.

Foto: KRO/NCRV.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

25 januari 2023 /