De Hel van ’63 op tv kijken (alles over cast en verhaal)

De hel van ’63 is vanavond – maandag 23 januari 2023 – om 20.26 uur op NPO 3 te kijken. Deze speelfilm van Steven de Jong gaat over de barre omstandigheden waaronder in 1963 de Elfstedentocht werd verreden.

Dit bericht verscheen voor het eerst op VlaamsKijken op 11 januari 2021; ik heb het bijgewerkt op maandag 23 januari 2023.

Steven de Jong

In januari 1963 besluit het bestuur van het Friese Elfstedencomité onder druk van de media en de commissaris van de koningin dat de tocht doorgaat, ondanks het barre weer. Steven de Jong heeft hier in 2009 een film over gemaakt. Je kunt hem ook kennen van de Snuf de hond-serie en film en Kameleon serie en film.

De Hel van ’63 (het verhaal)

Het gedramatiseerde verhaal concentreert zich op vier toerrijders: soldaat Henk Brenninkmeijer (Cas Jansen), die deserteert om de tocht te kunnen rijden; arbeider Kees Ferwerda (Chris Zegers), die voor de zoveelste keer ontslagen is tot wanhoop van zijn hoogzwangere vrouw Dieuwke (Chantal Janzen); boerenzoon Sjoerd Lelkema (Lourens van den Akker), die wil bewijzen dat hij een doorzetter is in de hoop dat zijn oom dan garant staat voor een lening voor de boerderij; verpleegster Annemiek (Chava Voor in ’t Holt), die meerijdt ter nagedachtenis aan haar vriend, die een jaar eerder door het ijs zakte en verdronk terwijl hij trainde voor de Elfstedentocht.

Cast van De Hel van ’63

De cast van De Hel van ’63 kent tal van bekende Nederlandse acteurs en actrices. De hoofdrollen worden gespeeld door Cas Jansen, Chris Zegers, Chava Voor in ’t Holt, Lourens van den Akker en Chantal Janzen. Daarnaast valt ook de naam van Pierre Bokma op. Een overzicht van waar je de acteurs en actrices anno 2023 van kent.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

23 januari 2023 /