Reizen Waes seizoen 4 in Europa; onbekende plekken ontdekt

Tom Waes gaat in Reizen Waes Europa (seizoen 4 van zijn populaire reisprogramma Reizen Waes) op reis door onbekend Europa. Deze reeks die eind 2018 te zien was bij Eén wordt nu (sinds 19 april 2022) dagelijks rond 22.00 uur uitgezonden op NPO3. Check je gids eventjes, zodat je precies weet wanneer Reizen Waes seizoen 4 te kijken is op tv. Voor het vierde seizoen blijft Tom Waes voor het eerst binnen de grenzen van Europa.

Wist je dat je op dit moment ook kunt kijken naar Reizen Waes Wereldsteden.

Reizen Waes seizoen 4

Zo laat hij in Spanje de costa’s en cultuursteden links liggen en trekt hij naar het dorpje Piornal, waar ze elk jaar één ‘uitverkoren’ inwoner bekogelen met maar liefst 20.000 kilo rapen. Op het eiland Isle of Man is hij getuige van de gevaarlijkste motorrace ter wereld. Hij maakt ook een tocht van 1000 kilometer dwars door Polen, een land niet zo ver hier vandaan dat hem compleet onbekend is. Twintig jaar na het vredesakkoord in Noord-Ierland ondervindt hij dat de spanningen tussen katholieken en protestanten in het hippe en toeristische Belfast nog altijd springlevend zijn.

Reizen Waes Europa

Maar Tom zoekt ook de uithoeken van Europa op. In IJsland bezoekt hij een dorpje dat acht maanden per jaar is afgesloten van de buitenwereld. De presentator laat zich in Groenland onderdompelen in de prachtige cultuur van de Inuit, maar hij wordt er ook geconfronteerd met de omstreden zeehondenjacht. In het Euraziatische Azerbeidzjan zoekt hij uit of de ambitie om er vijf miljoen toeristen te ontvangen terecht is. En tot slot maakt hij in een dubbelaflevering een roadtrip door het gigantische Oekraïne.

Wist je dat er een Reizen Waes bordspel is?

Reizen Waes kijken

Nu hebben we op VlaamsKijken al veelvuldig over Reizen Waes geschreven. Nieuwsgierig waar je de afleveringen anno januari 2023 terug kunt kijken? We zetten het voor je op een rijtje. Als je op de titel klikt, ontdek je sowieso meer over de landen en steden die Tom Waes voor Reizen Waes allemaal heeft bezocht. Wil je vanuit Nederland VRT MAX gebruiken, zorg dan voor een VPN Verbinding.

  • 1. Reizen Waes seizoen 1 is in Nederland op dit moment niet meer te kijken. Vanuit België kun je dit seizoen nu terugkijken via VRT MAX.
  • 2. Reizen Waes seizoen 2 is in Nederland op dit moment niet meer te kijken. Vanuit België kun je dit seizoen nu terugkijken via VRT MAX.
  • 3. Reizen Waes seizoen 3 is in Nederland op dit moment te kijken via NPO Plus. Vanuit België kun je dit seizoen nu terugkijken via VRT MAX.
  • 4. Reizen Waes seizoen 4: Reizen Waes Europa is in Nederland op dit moment te kijken niet meer te kijken. Vanuit België kun je dit seizoen nu terugkijken via VRT MAX.
  • 5. Reizen Waes seizoen 5: Reizen Waes Japan is in Nederland op dit moment te kijken via NPO Plus.Vanuit België kun je dit seizoen nu terugkijken via VRT MAX.
  • 6. Reizen Waes seizoen 6: Reizen Waes Vlaanderen is in Nederland op dit moment te kijken via NPO Plus. Vanuit België kun je dit seizoen nu terugkijken via VRT MAX.
  • 7. Reizen Waes seizoen 7: Reizen Waes Nederland is in Nederland op dit moment te kijken via NPO Start. Vanuit België kun je dit seizoen nu terugkijken via VRT MAX, maar let wel op: hij staat niet in het gewone overzicht maar je vindt ‘m onder Reizen Waes Nederland. 
  • 8. Reizen Waes seizoen 8: Wereldsteden is in Nederland op dit moment te kijken via NPO Plus en in België op VRT MAX.

Maar nu terug naar Reizen Waes seizoen 4.

Tom Waes

Tom Waes vertelt over het vierde seizoen van Reizen Waes: “Toen de redactie me voorstelde om alleen Europese landen te bezoeken, vroeg ik me aanvankelijk af of het vierde seizoen niet te veel een Reizen Waes Light zou worden. Maar al gauw besefte ik dat het inhoudelijk juist een veel grotere uitdaging zou zijn om de kijker te verrassen. Ik hoop dat we daarin geslaagd zijn.” 

“De kracht van Reizen Waes Europa is een mix van entertainment en informatie: zelfs in de loopgraven van Oekraïne kan ik staan zwanzen met soldaten, maar ik durf hen tegelijk ook kritische vragen te stellen. De zeehondenjacht in Groenland was een aangrijpende ervaring die ik met zeer gemengde gevoelens heb beleefd. Maar ook het gesprek met een tiener en haar moeder in een piepklein dorpje in IJsland zal nog lang aan mijn ribben blijven plakken. Voor het eerst stond ik met mijn mond vol tanden.”

Bij de tv-serie Reizen Waes Europa hoort ook een boek. Dan kun je de straffe reisverhalen nog eens teruglezen.

Spanje

Toms eerste reis in Reizen Waes seizoen 4 – naar de populaire vakantiebestemming Spanje – is meteen een heel verrassende. Jaarlijks trekken 75 miljoen toeristen naar cultuursteden als Barcelona en Madrid of naar de zonnige Spaanse costa’s. Maar waar kom je in Spanje terecht als je de toeristische trekpleisters links laat liggen? In het westen, ook wel de achterkant van het land genoemd, ontdekt Tom een Spanje waar de meesten van ons nauwelijks iets van weten: een leeggelopen en wat achtergestelde streek met nog ongewone gebruiken. In het Galicische plaatsje Muxía waagt hij zijn leven door samen met plaatselijke vissers in de branding langs de woeste rotskust op zoek te gaan naar eendenmosselen. En in het dorpje Piornal in Extremadura bekogelen ze tijdens de jaarlijkse processie een vreemd uitgedoste figuur met duizenden rapen. Waarom? Dat ontdekken we in deze eerste aflevering.  

IJsland

De reis die Tom Waes het meest zal bijblijven uit Reizen Waes seizoen 4 is die naar IJsland. Hij wou het eiland allang bezoeken en toen hij het bestaan ontdekte van het piepklein dorpje Mjoifjördur, liet dat hem niet meer los. Het dorpje ligt ver weg van de bewoonde wereld in het noordoosten van eiland. Er wonen maar 11 mensen die door het barre IJslandse weer acht maanden per jaar zijn afgesloten van de rest van het land. Na een helse tocht weet Tom het dorp te bereiken, maar hij komt al snel te weten dat het er helemaal niet goed gaat…

Polen

Er leven en werken massaal veel Polen in ons land. Iedereen kent wel een Pool. Ook Tom Waes. Maar van hun land weet hij maar weinig af. Om Polen te leren kennen, rijdt Tom er dwars doorheen: van het noordoosten naar het uiterste zuidwesten. Zijn roadtrip begint niet geheel toevallig in het kleine dorpje Siemiatycze, in Polen beter bekend als Little Belgium. Maar hij bezoekt ook de gigantische vervuilende bruinkoolmijn  van Belchatow en neemt deel aan een oefening van een paramilitaire groepering die beducht is voor de nieuwe Russische expansiedrang.

Noord-Ierland

Tijdens zijn jeugd was Noord-Ierland voor Tom Waes synoniem met bomaanslagen en geweld. En hoewel er intussen al 20 jaar vrede is, knettert het er nog één dag per jaar. Op 12 juli bereiken de legendarische Oranjemarsen hun hoogtepunt. Die dag herdenken de protestanten de overwinning op de katholieke koning Jacobus II in 1690. Bij de Oranjemarsen komen de spanningen tussen protestanten en katholieken opnieuw bovendrijven. Tom trekt op het hoogtepunt van het marsseizoen naar Belfast. Hij vraagt zich af hoe het gaat met Noord-Ierland, 20 jaar na het vredesakkoord.

Groenland

Groenland, officieel nog altijd een deel van Denemarken, is twee miljoen vierkante kilometer groot. Niet minder dan 85% ervan is bedekt met een dikke ijsmassa, maar er wonen toch zo’n 56.000 mensen. Wie zijn dat? Hoe is het leven daar? Tom reist een week lang over dit gigantische eiland en ontdekt hoe de oorspronkelijke inwoners, de Inuit, worstelen met de opwarming van het klimaat en hoe moeilijk ze het hebben om hun prachtige cultuur te behouden. Hoewel hij 100% gekant is tegen de commerciële zeehondenjacht, gaat Tom toch mee op jacht met Inuit . Voor hen is het een kwestie van overleven.  

Oekraïne (deel 1)

Het is wat op de achtergrond geraakt, maar Oekraïne is nog altijd een land in oorlog. In 2014 annexeerde Rusland een stuk van Oekraïne en meteen daarna ontstond er een gewapend conflict in het oosten van het land. Tom toert drie weken lang door een gigantisch land dat hij amper kent. En dat nog altijd in oorlog is. In de hoofdstad Kiev bezoekt hij het Maidan-plein waar het regeringsleger vijf jaar geleden meer dan 100 demonstranten doodschoot. En hij gaat logeren in Tsjernobyl, dat 30 jaar na de kernramp vreemd genoeg een toeristische topattractie is geworden.

Oekraïne (deel 2)

In het tweede deel van zijn reis door Oekraïne, trekt Tom naar het oorlogsgebied in het oosten van het land. Daar staan het Oekraïense leger en Russisch gezinde separatisten tegenover elkaar aan de frontlijn. Ondanks een wapenstilstand wordt er nog elke dag heen en weer geschoten. Toenadering tot Europa of tot Rusland, daar draait het conflict om. Tom duikt met Oekraïense soldaten de loopgraven in. En hij reist ook door naar de Krim, een schiereiland dat tot in 2014 nog Oekraïne was, maar nu geannexeerd is door Rusland.

Azerbeidzjan

Azerbeidzjan ligt op de grens tussen Europa en Azië, ten zuiden van Rusland en ten noorden van Iran. Voor de meesten van ons is het een totaal onbekend land. Maar als het van de regering van Azerbeidzjan afhangt, gaan we er binnenkort allemaal op vakantie. Want tegen 2020 wil het land vijf miljoen toeristen per jaar aantrekken. En liefst veel Europeanen. Voor u een ticket boekt, gaat Tom alvast eens kijken of het de moeite is. Want al lonkt Azerbeidzjan al een tijd naar Europa, het blijft een land met een dubieus regime…

Tot slot volgt er nog een compilatie-aflevering.

(De aflevering over Isle of Man was in België de tweede van Reizen Waes seizoen 4. In Nederland is-ie vooralsnog niet uitgezonden. Daar gaan ze na de Spanje aflevering verder met IJsland, gevolgd door Polen.)

Isle of Man

Isle of Man is een ietwat slaperig eiland in de zee tussen Ierland en Engeland. Maar elk jaar wordt er de Tourist Trophy gehouden: de gevaarlijkste en dodelijkste motorrace ter wereld. Het is een race op de openbare weg en motorcoureurs vliegen tegen 300 kilometer per uur door de dorpen en straten van het eiland. Elk jaar valt er minstens één dode. Compleet onverantwoord volgens de tegenstanders, maar het mekka van de motorsport volgens de liefhebbers. Tom volgt de race al jaren maar maakte het evenement nog nooit in levenden lijve mee. Deze keer gaat hij ernaartoe, weliswaar met een dubbel gevoel. Hij volgt een jonge debutant, die zijn allereerste TT rijdt, en een topfavoriet. Maar hij praat ook met een fervente tegenstander van de race.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

11 juni 2021 /