Documentaire over Etty Hillesum – biografie Judith Koelemeijer

Etty Hillesum verwierf in de jaren tachtig bekendheid door de publicatie van haar oorlogsdagboeken. Het verstoorde leven werd al snel in vele vertalen vertaald. Als ze niet verwoord zou zijn in Auschwitz tijdens de Tweede Wereldoorlog, was ze vast een bekende Nederlandse schrijfster geworden. Maar wie was deze jonge Joodse vrouw nu eigenlijk? Dat ontdekken we in de documentaire Etty Hillesum van de NOS om 21.00 uur bij NPO 2.

Wie is Etty Hillesum

Eind 1943 overleed Etty Hillesum op 29-jarige leeftijd in Auschwitz. Dankzij haar wereldberoemde dagboek Het verstoorde leven en de brieven die ze schreef, leerden we haar al wat beter kennen. Maar biograaf Judith Koelemeijer hoopt meer over haar te vinden. Ze gaat in binnen- en buitenland op zoek naar meer informatie over het jonge oorlogsslachtoffer.

Judith Koelemeijer

Op dit moment werkt biograaf Judith Koelemeijer aan de biografie van Etty Hillesum. Dit boek verschijnt dit najaar. Maar eerst is er nu dus de documentaire, waarin je ziet hoe Koelemeijer te werk gaat. Wat haar zo aanspreekt in deze jonge vrouw? Dat zijn de tegenstrijdigheden. De jonge Joodse vrouw kreeg namelijk de kans om onder te duiken, maar weigerde dit. Ze wilde het lot met haar volk delen. Later heeft ze wel Joodse kinderen uit Kamp Westerbork helpen ontsnappen.

Bekijk ook de andere documentaires die op 4 mei 2021 worden uitgezonden:

4 mei 2021 /